Gıda Mühendisleri Odası'ndan kurban uyarısı: “Eti mutlaka dinlendirin”

Gıda Mühendisleri Odası'ndan kurban uyarısı: “Eti mutlaka dinlendirin”

Kurban Bayramı’nda yaşanabilecek olası gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için uyarılarda bulunan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü, “Et birkaç saat dinlendirilmeli ardından buzdolabına koyulmalıdır” dedi.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, uzmanlardan uyarılar gelmeye başladı. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü, kurban bayramında yaşanabilecek olası gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için uyarılarda bulundu. Kurban kesimi öncesinde ve sonrasında eti korumak için neler yapılması gerektiği hakkında konuşan Üzümcü, “Yaz mevsiminde olmamız sebebiyle kesilen etin birkaç saat içerisinde oda sıcaklığına ulaştırılması ve peşinden derhal buzdolabına koyulması sağlanmalıdır” dedi. Üzümcü, kesim sonrasında gerekli önlenmelerin alınmaması durumunda ise, etin bozularak, gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini belirtti.

3.jpg

“GEREKLİ KONTROLLERİN YAPILMASI LAZIM”

Kurban Bayramında kesim öncesinde ve sonrasında gerekli kontrollerin yapılmasını dile getiren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü şunları aktardı:

“Et, yapısı ve hayvansal kökenli hastalıklar, veteriner tıp ürünleri olarak adlandırılan kimyasallar, hem kesim hem de kesim sonrasındaki hijyen sorunları nedeniyle her zaman riskli kabul edilen bir üründür. Kesim sonrasında hijyen ve saklama koşullarına dikkat edilmediğinde bozulma ve gıda zehirlenmelerine yol açma olasılığı yüksektir. O nedenle de kurban kesiminin öncesi ve sonrasında gerekli kontrollerin yapılması, kesim hijyeninin sağlanması ve sonrasında etin güvenli yollarla tüketiciye ulaşması amacıyla her aşamada risklerin kontrol edilmesi oldukça önemlidir.”

2.jpg

SOĞUTMADAN DOLABA KOYMAYIN

Üzümcü, yaz mevsiminde olmamız sebebiyle kesilen etin birkaç saat içerisinde, oda sıcaklığına ulaştırılması ve peşinden derhal buzdolabına koyulması gerektiğini vurguladı. Kurban etinin dinlendirilmeden, sıcak halde dolaba koyulması etin kısa sürede bozulmasına neden olacağını ifade eden Üzümcü şunlara değindi:

“Etin bozulduğunun fark edilmemesi ve tüketilmesi üzerine sağlık açısından risk oluşturacaktır. Bu durumdaki et kesinlikle tüketilmemelidir. Onun dışında bir diğer önemli nokta ise sakatat ve etin aynı ortamda muhafaza edilmemesidir.”

4.jpg

MUHAFAZA ETME ŞEKLİ ÖNEMLİ

Kurban bayramının sıcak havalara denk gelmesinden dolayı etin saklama koşullarının 2 kat daha önemli olduğunu söyleyen Üzümcü, “Kurbanlık etin dayanma süresi, parçaların büyüklüğüne ve kesim kalitesine göre değişir. Etin buzdolabı koşullarında en çok 3 ila 4 gün, kıymanın ise 1 ila 2 gündür. Eğer et uzun sürede tüketilecekse, buzluk veya derin dondurucuda ortalama -18 derecede muhafaza edilmelidir. Soğuk saklama koşullarının yanı sıra et kavurma yapılarak da muhafaza edilebilir. Donmuş eti çözdürdükten sonra hemen tüketilmeli ve asla tekrar dondurulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

5.jpg

24 SAAT GEÇMEDEN TÜKETMEYİN

Kurban kesiminin yapıldığı ilk 24 saat ette rigormortis yani ölüm katılığı denilen durum yaşandığını, bu sebeple de etin güzelce dinlendirilmesi ve ertesi gün tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Üzümcü, “Kurban etini kesildikten hemen sonra tüketilmesini tavsiye etmiyoruz” dedi. Üzümcü, sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı:

“Et, bu sürede, ideal yumuşaklık ve lezzete ulaşacaktır. Ayrıca eti çiğnemesi ve sonrasında sindirmesi de kolaylaşacaktır. Bu işlem yapılmadığında, etin katılığına bağlı olarak pişirme zorlukları ve tüketim sonrası sindirim sorunları ile karşılaşılmaktadır.”

Kaynak:İlksayfa Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.