Gerede suyu geldiğinde, Kızılırmak suyu devre dışı kalacak

Gerede suyu geldiğinde, Kızılırmak suyu devre dışı kalacak

Gerede’den Ankara’ya birkaç aya gelmesi beklenen ‘memba’ kalitesindeki su ile geçmişte çokça tartışılan Kızılırmak suyunun, Başkent’e verilmesine vazgeçileceği öğrenildi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ankara'nın su sorununu çözmesi beklenen Gerede Tüneli’nin tamamlandığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla önümüzdeki günlerde tünelin hizmete açılacağını duyurmuştu.

Yaklaşık 32 kilometre uzunluğunda ve 4,5 metre çapındaki su tünelinin hizmete girmesi ile yıllık 226 milyon metreküp su sağlanacak ve 2050 yılına kadar Ankara’nın su ihtiyacı karşılanacak.

Yaklaşık iki ay içerisinde Bolu’nun karlı “memba” suları Başkent’teki çeşmelerden akacak. 5 buçuk milyonluk nüfusa sahip Ankara’da 3 milyon kişinin içme suyu Gerede’den gelecek su ile giderilecek. 

kizilirmak.jpgÇOKÇA TARTIŞILAN KIZILIRMAK SUYU KESİLECEK

‘Ankara İçme Suyu Projesi Gerede Sistemi’ kapsamında Başkent’e gelecek kaliteli suyla birlikte, “kirlilik” ve “sağlıksız” gibi iddialarla geçmişte çokça tartışmalara neden olan Kızılırmak’tan Ankara’ya doğrudan gelen suyun kesileceği öğrenildi.

Kızılırmak suyunun gelecekte uzun süreli kuraklık dönemlerinde kullanabilmek için bir rezerv olarak düşünüldüğü konuşuluyor. Gerede’den gelecek suyun yaklaşık 101 metre-104 metre bir düşüğe sahip olacağı tahmin ediliyor.

Bu suyun düşüşünden yararlanarak enerji elde edebilmek ve pompaj maliyeti düşürmek için bölgeye hidroelektrik santrali kurulacağı aktarılıyor.

Öte yandan ASKİ tarafından Ankara’ya su veren ana kaynaklardaki 11 barajdan 7 tanesinin koruma planlarına başlanacağı kaydedildi. 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum