Gençlik polemik seviyor

Gençlik polemik seviyor

Kırşehir Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre; gençler siyasilerin polemiklerini ve sosyal medya üzerinden yürütülen propagandayı ilgi çekici buluyor.

Gençlerin sosyal medyayı kullanımı ve sosyal mecralarda yürütülen siyasi faaliyetleri nasıl değerlendirdiği "Gençler, Siyasi İletişim ve Sosyal Medya" araştırmasında ele alındı. Araştırma, Kırşehir Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden sosylog Doç. Dr. Levent Eraslan, tarafından 10-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında (iki farklı günde)  odak grup görüşmesi yöntemi ile yapıldı. Araştırmaya farklı sosyoekonomik gruplardan oluşan 18-22 yaş grubu 50 üniversite öğrencisi katıldı. Araştırma sonuçlarının sağlaması ise; aynı özellikleri taşıyan bir başka grubun incelemesiyle yapıldı. Araştırmanın ön sonuçları, gençlere dair ilginç sonuçlar ortaya koyuyor.

FACEBOOK'UN DEVRİ KAPANDI

dsc_0213-001.jpg

Araştırmaya göre; üniversiteli gençler bir siyasinin sosyal medya mesajlarında öncelikle ne ararsınız sorusuna "somut ve geleceğe dönük projeler" yanıtını verdi. Uzun vadeli ve istihdama dönük projeleri dikkatle takip ettiklerini belirten katılımcılar, aynı zamanda siyasilerin mesajlarında ve uygulamalarında tutarlılık arandığı, hamaset ya da soyut vaatlerin ilgi çekmediği vurguladı. 
Araştırma grubunu oluşturan gençler, Facebook üzerinden siyasal iletişim artık etkili olmadığı bunun yerine Youtube, Instagram ve Twitter'ın etkin kullanıldığı, hatta Snapchat üzerinden gelebilecek siyasal mesajların da ilgi çekebileceğini söyledi.

POLEMİKLER İLGİ ÇEKİYOR

Araştırmaya göre; 'siyasetçilerin polemikleri ilginizi çeker mi?' sorusuna katılımcıların büyük bir çoğunluğu evet yanıtını verdi. Katılımcılar, siyasilerin küfür, hakaret, tehdit edici, ayrıştırıcı ve cinsiyet temelli -özellikle kız öğrenciler- polemikleri rahatsız edici buluyor. Akıl dolu, seviyeli polemiklerin ise ilgilerini çektiklerini belirten katılımcılar, polemik videolarının ayrıca ilgilerini çektiklerini söyledi. Photoshop, montaj, fotoğraf oyunları ve kurguların gençler tarafından hızlıca fark edildiğini ve çok dikkate alınmadığının vurgulandığı araştırmada, gençlerin uzun ve karışık sosyal medya mesajlarını okumadıkları ve uzun süreli videoları izlemedikleri ortaya çıktı. 

PAYLAŞIMA GÖRE DEĞİŞİYOR

Araştırmada, gençlerin sosyal medya hesaplarında kendi gerçek adlarını kullandıkları, buna rağmen troll hesapların onları rahatsız edip etmemesi sorusuna ise  "hesabın paylaşımlarına göre bunun değiştiği" yanıtını verdi. Otomatik olarak sürekli aynı mesajları paylaşan, standart metinler yayan hesapları ise takip etmediklerini söylemişlerdir. Araştırmaya göre; tüm katılımcılar sosyal medyada manipülasyonun varlığına inanmakta ve devletin böylesi durumlara dönük tedbirler geliştirmesini istemektedir.  Katılımcı grup, 24 Haziran seçimlerinde özellikle bazı youtuberlara ilgi gösterdiklerini ve onlardan etkilendiklerini açıkça belirtmişlerdir. "Neden etkilendiniz" sorusuna ise "kısa, net, dürüst ve açık konuşmalar ile esprili anlatıların onları etkiledikleri" yanıtı verdi.

SOSYAL MEDYAYI KULLANAN SİYASETÇİ SEMPATİK

Katılımcılar, siyasetçilerin kendilerinin sosyal medya paylaşımlarda bulunmalarını samimi ve gerçekçi bulurken; danışman ya da uzmanların paylaşımlarının kolaylıkla anlaşıldığını söyledi. Araştırma grubu ayrıca kaliteli-düşündürücü mizahın mesajlarda ilgi çektiğini, resmi, kitabi dilin ise itici olduğunu ifade etti. Ayrıca sosyal medyayı etkin kullanan siyasetçilerin onlara daha sempatik geldiğini ve "kendi dillerinden" konuşmalarının önemli bulduklarını kaydetti.

SEÇİM SONUÇLARINI TELEVİZYON İZLİYORLAR 

Araştırmanın bir diğer sonucuysa, gençlerin  siyasi gelişmeleri sosyal medyadan takip ettiklerini ancak seçim sonuçları için televizyon kanallarını tercih ettiklerini gösterdi. Bunun nedeni sorulduğunda ise; "kontrolsüz olarak betimledikleri sosyal medya kanallarının sonuçlar üzerinde manipülasyonlara açık olabilmesi" yanıtını verdi.

Wİ-Fİ OLAN YERLERİ TERCİH EDİYORLAR

Araştıramaya katılan gençler, bir günde çok sayıda mesaj yerine anlamlı ve amaca hizmet eden 2-3 mesajın etkili olduğu ve özellikle ücretsiz Wİ-Fİ olan alanlarda siyasal iletişim amaçlı sosyal medya kullanımının arttığını söyledi. Gençlerin, kendi internet paketlerini kendi özel işleri için kullandıkları siyasal iletişim amaçlı kullanımda ise ücretsiz internet bağlantısını tercih ettikleri görüldü. "Sosyal medyadaki veri kaynaklarını nasıl seçiyorsunuz?" sorusuna katılımcı grup, arkadaş tavsiyesi, anlatım biçimi, kaynağın dolaşıma soktuğu mesajlar ve siyasi görüşünün etkili olduğu yanıtını verdi.  'Dijital örgütlenme' ve 'dijital aktivist' kavramlarının katılımcı grup tarafından çok bilinmediği, kampanya, protesto hareketi, etkinlik ve girişim başlatma gibi inisiyatifleri içeren 'dijital liderlik' davranışlarında çok aktif olmadıklarını belirtmişlerdir. Katılımcı grup seçimlere dönük akıllı telefonlar için oluşturulan uygulamalara (APP) çok sıcak bakmadıkları ve telefonlarına yüklemediklerini belirtmişlerdir. Katılımcılar, ayrıca 18 yaşında milletvekili adaylarına çok sıcak bakmadıkları, deneyim ve eğitimin önemli olduğuna dönük değerlendirmelerde bulundu. 

GENÇLER SİYASETİ TAKİP EDİYOR

"Gençlik ve Sosyal Medya" adlı bir çalışması bulunan Doç. Dr. Levent Eraslan, sosyal medyanın toplumsal yaşamda görünürlüğünün artması ile toplumsal yaşamın her alanında kullanıldığını bu yüzden etkin iletişim kanalı olarak sosyal medyanın son dönemde siyasal zeminde etkin bir rol aldığını belirtti. Eraslan, dijital yerli olan gençlerin sosyal medya dilini anlayan siyasetçilerin etki yaratacağını, sanılanın aksine gençlerin siyaseti ilgi ile izledikleri ve bunu sosyal medya kanalları ile yaptıklarını söyledi.

KADINLAR DAHA AZ KATILIYOR

Levent Eraslan, "Gençler, Siyasi İletişim ve Sosyal Medya" konulu araştırması hakkında şunları kaydetti:"Katılımcılar, özellikle hızlı veri sağlamada önemsedikleri sosyal medya alanlarında kendilerini daha özgür hissettikleri ve ailelerinin siyasi diktelerine sıcak bakmadıklarını da vurguladılar.  Araştırma sonuçlarına göre siyasete ilgi cinsiyetler bazında farklılık göstermemektedir. Hem erkek hem de kız öğrenciler gündemi aktif takip ettiklerini belirtmişlerdir. Bu sonuç 2013 yılında tarafımdan yapılan "Gençlik ve Sosyal Medya" araştırması sonuçlarından farklılaşmaktadır. Kızların sosyal medya üzerinden erkeklere oranla daha az siyasi iletişim kurmaları yerini sosyal medyanın çeşitli açılardan politik / toplumsal bir platform olma biçimine bırakmıştır. Ayrıca yine aynı araştırma sonuçları ile paralel olarak gençlerin sosyal medyanın kitleleri harekete geçirme gücüne inançları devam ettirmektedir.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.