Geleneği geleceğe aktarıyor: İşte Ankara’nın Yaşayan Köy’ü

Geleneği geleceğe aktarıyor: İşte Ankara’nın Yaşayan Köy’ü

Beypazarı’nda 25 dönüm arazi üzerine kurulu Anadolu Açık Hava Müzesi “Yaşayan Köy” Anadolu kültürünün zenginliğini gelecek kuşaklara aktarıyor. 2007 yılında açılan Yaşayan Köy Türkiye’nin ilk ve tek uygulamalı kültür müzesi olma özelliğine sahip.

Beypazarı’nda bulunan Anadolu Açık Hava Müzesi “Yaşayan Köy”de aileler unutulmaz vakit geçiriyor. Köy yaşantısının uygulamalı olarak yaşandığı müzede çocuklar hamur yoğuruyor, taş değirmenlerde mısır öğütüyor ve geleneksel oyunlar ile eğleniyor.

Anadolu Açık Hava Müzesi Yaşayan Köy

2007 yılında Sema ve Harun Demir tarafından açılan Beypazarı Anadolu Açık Hava Müzesi “Yaşayan Köy” Türkiye’nin ilk ve tek uygulamalı kültür müzesi özelliğini taşıyor. 25 dönüm arazi üzerine kurulu olan müzede Anadolu’nun geleneksel evlerinin içindeki yaşamlar tanıtılıyor. Yerli ve yabancı birçok misafiri ağırlayan müze, gerçekleştirdiği kamplar sayesinde vatandaşları şehrin boğucu havası başta olmak üzere, beton yapılardan, araçların gürültüsünden uzaklaştırıyor. Aileleri ile birlikte gelen çocuklar; ekşi mayayı yaptıkları hamura katarak avcı ekmeklerini pişiriyor. Çamaşırhanede kil, kül, sabun ve tokaçlarla çamaşır yıkıyor. Kerpiç kesiyor, taş değirmende mısır öğütüyor, gıcındırık, gıç gıç, tahta bacak, çember, topaç gibi oyuncaklarla geleneksel oyunlar oynuyor, kazlar, ördekler, tavus kuşlarıyla tanışıyor, oğlakları ve tavukları besliyor, masal gecesinde masallar dinliyor, bilmeceler soruyor, ıhlamur baskı geleneğini deneyimliyor, kendisine bandana seçerek, ıhlamur ağacından yapılmış kalıplarla süslüyor. Yaşayan Köy’de çocuklar her şeyi birlikte üretip, öğreniyor ve eğleniyor.

Anadolu Açık Hava Müzesi Yaşayan Köy dışı

İŞTE YAŞAYAN KÖY

Ankara Beypazarı’nda 25 dönüm arazi üzerinde bulunan 'Anadolu Açık Hava Müzesi Yaşayan Köy' Anadolu’nun somut ve somut olmayan kültürel mirasını yaşatıyor. Düzenlediği etkinliklerle bu kültürel mirasın çeşitliliğini göstermesinin yanı sıra gelenekleri gelecek nesillere aktarıyor. Müze içerisinde Anadolu’nun farklı bölgelerinden 17’inci ve 20 ‘inci yüzyıl arasında ki mimari yapılar bulunuyor. Bu yapılar arasında İç Anadolu Bölgesini temsilen 17. yüzyıl Ankara evi, Akdeniz Bölgesi’nden “düğmeli ev” ve Karadeniz Bölgesi’ni temsilen halk diliyle “göz dolma” olarak adlandırılan evler yer alıyor. Müze evlerle birlikte Anadolu’da ki geleneksel mesleklerin de bulunduğu çarşıyı da içinde barındırıyor. Müze içerisinde ki yapılarda aileleri ile birlikte gelen çocuklar için 'Köyde Bir Gün' etkinliği düzenleniyor. Etkinliğe katılan çocuklar, geleneksel kıyafetler giyerek, kırsal yaşamı deneyimleme imkanı buluyor. Çocuklar; ekşi mayayı yaptıkları hamura katarak avcı ekmeklerini pişiriyor. Çamaşırhanede kil, kül, sabun ve tokaçlarla çamaşır yıkıyor. Kerpiç kesiyor, taş değirmende mısır öğütüyor, gıcındırık, gıç gıç, tahta bacak, çember, topaç gibi oyuncaklarla geleneksel oyunlar oynuyor, kazlar, ördekler, tavus kuşlarıyla tanışıyor, oğlakları ve tavukları besliyor, Bununla birlikte masal gecesinde masallar dinliyor, bilmeceler soruyor, ıhlamur baskı geleneğini deneyimliyor, kendisine bandana seçerek, ıhlamur ağacından yapılmış kalıplarla süslüyor.

Anadolu Açık Hava Müzesi Yaşayan Köy

DOLU DOLU BİR ÇARŞI

Yaşayan Köy’ün Anadolu Çarşısı içerisinde Anadolu’nun geleneksel meslekleri sergileniyor. Çarşı içerisinde bulunan alanlarda süpürgeci, sepetçi, marangoz, urgancı, halıcı, bakırcı, kalaycı, yorgancı, semerci, eskici, çömlekçi, yemenici, kaşıkçı, camcı, külekçi, demirci, yazmacılık gibi mesleklere ait bilgiler yer alıyor. Aynı zamanda çarşı içerisinde eski geleneklerden gelen mescit, türbenin yanı sıra köy mezarlığı, pekmezlik ve çamaşırhane de bulunuyor.

Anadolu Açık Hava Müzesi Yaşayan Köy teras

BUNUNLA SINIRLI DEĞİL…

Yaşayan Köy’e gelen ziyaretçiler için konaklama imkanı da bulunuyor. Yaşayan Köy Müze Otel’de bulunan müze evlerde farklı özelliklerde 15 oda bulunuyor. Konaklamanın yapıldığı odalarda geçmiş bütün yönleriyle sergileniyor fakat günümüz insanın beklentilerini karşılayan donanımlar da yer alıyor. Modern ile geleneksel mimarinin birleştiği odalarda 20 ile 40 metrekare arasında, 2-3 ve 4 kişilik seçeneklerde, merkezi ısıtma sistemli, banyo, tuvalet, 24 saat sıcak su imkanı bulunuyor.

Anadolu Açık Hava Müzesi Yaşayan Köy bahçe

ANADOLU AÇIK HAVA MÜZESİ YAŞAYAN KÖY’E NASIL GİDİLİR?

Anadolu Açık Hava Müzesi Yaşayan Köy, Beypazarı merkeze 8 km uzaklıktaki Macun köyünde bulunuyor. Otobüs ile ulaşım sağlayacak olan vatandaşlar Akköprü’deki Başkent İlçeler Terminali’nden yazın yarım saatte bir, kışın saatte bir kalkan Beypazarı otobüsleri ile ilçeye ulaştıktan sonra taksi ile müzeye ulaşım sağlayabilir. Özel araç ile gelecek olan vatandaşlar ise Ankara istikametinden gelecek olanlar için; Alpaslan Türkeş Bulvarı üzerinden Saraybosna Caddesi güzergahına ilerledikten sonra 8 kilometre mesafede bulunan Macun köyüne ulaşabilirsiniz. Yolda Yaşayan Köy tabelaları görünüyor. Bu yönlendirmeler sayesinde ulaşım kolaylaşıyor. İstanbul istikametinden gelecek olanlar için; Shell benzinlikten sonraki kavşaktan sola dönüp Tekke dağı (Saraybosna Caddesi) istikametine ilerleyin. Yaşayan Köy ve diğer köylerin ulaşım bilgisinin verildiği yoldan, yaklaşık 8 km hiçbir yöne sapmadan bu yolu takip edin. Yolda Yaşayan Köy tabelaları görünüyor. Bu yönlendirmeler sayesinde ulaşım kolaylaşıyor. Yaşayan Köy’de özel araç ile gelen ziyaretçiler için park yeri bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.