GAZİ'DEN İYİ HABER

GAZİ'DEN İYİ HABER

Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde yeni kurulan görüntüleme ünitesiyle kanser hastalarının tedavilerinde radyasyon yayılımı yüzde 80 oranında düşürülüyor. Her tanı ve takip sürecinde hastalar çok ciddi bir radyasyona maruz kalıyordu.

GÖZLER SGK'DA

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Kadriye Altok, “Bu teknolojiyi Türkiye’de ilk kullanan bizim hastanemizdir. Dolayısıyla bu alanda en deneyimli merkez durumundayız" dedi. Altıok, ücret konusunda da “Şimdilik belirlenen bir miktar yok. Araştırılıp en makul fiyat belirlenecektir. SGK bu masrafı karşılamıyor. Başvurularımıza yapacağız, umarım karşılarlar” bilgisini verdi.

 

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Kanser tedavilerinin her seferinde radyasyona maruz kalan hastalar için Gazi Üniversitesi Hastanesi’nden iyi haber geldi. Her tanı ve takip sürecinde ciddi bir radyasyona maruz kalan kanser hastaları, yeni kurulan bu görüntüleme ünitesi ve burada kullanılmaya başlanan son teknoloji PET/MR (pozitron emisyon tomografisi/manyetik rezonans) cihazı ile radyasyon yayılımından yüzde 80 oranında korunmuş olacaklar. Hastalar, özel kurşunlarla donatılmış odalarda kanserli dokuları görüntülemek için damardan verilen şekerli işaretli moleküllerin yaydığı radyasyon dışında hiçbir radyoaktif etkiye maruz kalmayacaklar.
PET TEKNOLOJİSİ NEDİR?

Pet teknolojisini “vücuttaki radyoaktif moleküllerin dağılımını üç boyutlu ve yüksek duyarlılıkla gösteren bir yöntemdir” diye tanımlayan Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Kadriye Altok, şu bilgileri verdi: “Petle kanserli dokuları görüntülemek için işaretli şeker molekülü kullanıyoruz. Bu radyoaktif işaretli molekül, gidip kanserli dokuya bağlanıyor ve pet teknolojisi o bağlanılan molekülleri tespit ediyor. Pet teknolojisinde iki yöntem var. Bunlar; PET/BT(pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografi) ve PET/MR (pozitron emisyon tomografisi/manyetik rezonans)… PET/BT on yılı aşkın Türkiye’de kullanılıyor. Bu teknolojiyi de Türkiye’de ilk kullanan Gazi Üniversitesi Hastanesi’dir. Dolayısıyla bu alanda en deneyimli merkez durumunda…”

RADYOAKTİVİTE ORANI ÇOK DÜŞÜK

PET/MR bu alandan hem en son teknoloji hem de MR bileşeni olduğu için radyoaktivite bu cihazda hiç yok diyen Altıok, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “MR büyük bir mıknatıs aracılığı ile çalışan ve görüntüleri böyle alan bir yöntem. Söz konusu teknolojide PET ile MR eşzamanlı olarak birleştirilerek kanserli dokunun tanısı, yayılımı tespit ediliyor. Ayrıca kanserin hangi evrede olduğu, tedavi gören hastalarda hastalığın tekrarlayıp tekrarlamadığı ve çok küçük hücresel kanser bulguları bu cihaz ile tespit edilebiliyor. Normalde PET/BT ile kanser hastalarındaki kanser dağılımının olup olmadığı aralıklı olarak takip ediliyor ancak hastalar her kontrolde radyasyona maruz kalıyorlar. PET/MR’de ise radyoaktivite oranı çok düşük.”

SGK ŞİMDİLİK KARŞILAMIYOR

Sözü edilen onkolojik görüntülemenin ücretlendirilmesi hakkında da bilgi veren Altıok, “Ücret konusunda şimdilik belirlenen bir miktar yok. Araştırılıp en makul fiyat belirlenecektir. SGK şimdilik bu masrafı karşılamıyor. Başvurularımıza yapacağız, umarım karşılarlar” şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.