Fikriye Hanım kimdir? Atatürk’ün neyi oluyor? Neden intihar etti?

Fikriye Hanım kimdir? Atatürk’ün neyi oluyor? Neden intihar etti?

Fikriye Hanım kimdir, hangi dönem yaşadı, Mustafa Kemal Atatürk’ün neyi oluyor, neden intihar etti, mezarı nerede?

Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün anne tarafından akrabası ve Mustafa Kemal Atatürk’e büyük bir tutkuyla bağlı olan Fikriye Hanım’ın hayatını sizler için derledik… 

Fikriye Hanım kimdir, hangi dönem yaşadı, Mustafa Kemal Atatürk’ün neyi oluyor, neden intihar etti, mezarı nerede?

İşte cevabı:

Fikriye Hanım, 1887 yılında Selanik'de doğdu. Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın ikinci eşi Galip Bey'in kardeşinin kızıdır. Fikriye Hanım, genç yaşta bir Mısırlı ile evlendi. Fakat bu evliliği yürütemedi. Ailesinin yanına döndü. 1923 yılına kadar Çankaya Köşkü'nde Atatürk'e yardımlarda bulundu. Bu arada ciğerlerinden rahatsızlandı. Münih'e gitmek zorunda kaldı.

İNTİHARLA SONLANAN HAYAT

Fikriye Hanım, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Latife Hanım'la evliliğini öğrenince Almanya’dan ayrılıp Türkiye'ye döndü. Ankara’da bir kaç gün Çankaya Köşkü'nde misafir edildi. İstanbul'a yerleşmeye karar verdi. 1924 yılında Ankara'dan ayrılmadan önce Münih'ten Atatürk'e getirdiği hediyeyi vermek üzere Çankaya Köşkü'ne gitti. Başyaver, Atatürk'ü görmesini engelledi. Bunu gururuna yediremeyen Fikriye Hanım, Çankaya Köşkü'nün önünde tabanca ile kendini vurarak intihar etti.

YEĞENİ: MEZARININ NEREDE OLDUĞU BİLİNMİYOR

Fikriye Hanım’a ait özel eşyalar, hayattaki tek yakını olan yeğeni Hayri Özdinçer tarafından TCDD’ye bağışlandı. Bağışlanan eşyalar arasında, Fikriye Hanım’ın yatak örtüsü, udu, Atatürk’ün Şam’dan Fikriye Hanım’a getirdiği tepsi ile çeşitli fotoğraflar yer alıyor. Ankara Garı’nda açıklamalarda bulunan Özdinçer, Türkiye’nin, Kurtuluş Savaşı’nda yokluk ve imkansızlıklarla yaşayan “iki kişi”ye ait eşyaları, TCDD Genel Müdürlüğüne gönül huzuruyla teslim ettiğini anlattı. Özdinçer, Fikriye Hanım’ın mezarının nerede olduğuna dair sorulan soruyu da şöyle cevaplandırdı: “O konuyla ilgili her şey söylenilmiştir şimdiye kadar. Söylenilmeyen tek şey halamın gömüldüğü yerdir ve otopsi raporudur. Bu hiç kimseye açıklanmamıştır. Halamın gömüldüğü yer de açıklanmamıştır. Halama ait eşyalar da babama verilmemiştir.” 

fikriye-hanim.jpg

 

Gazeteilksayfa.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.