Fidel Castro kimdir, kaç yıl iktidarda kaldı?

Fidel Castro kimdir, kaç yıl iktidarda kaldı?

Fidel Castro kimdir, aslen nereli, nerede doğdu, hangi dönem yaşadı, iktidar için hangi mücadeleleri verdi, kaç yıl iktidarda kaldı?

Marksist-Leninist, Küba devriminin öncüsü Fidel Castro’nun hayatını sizler için derledik…

Fidel Castro kimdir, aslen nereli, nerede doğdu, hangi dönem yaşadı, iktidar için hangi mücadeleleri verdi, kaç yıl iktidarda kaldı?

İşte cevabı:   

Fidel Castro 13 Ağustos 1926 tarihinde Küba’nın ilk çiftliklerinin açıldığı Mayari’de doğdu. Ailesi İspanyol kökenli, Mayari’de toprak sahibi orta halli bir ailenin ikinci çocuğudur.  1950 yılında Havana Üniversitesi’nden Hukuk doktoru olarak mezun oldu. Bir süre avukatlık yaptı. 1952 seçimlerinde Temsilciler Meclisi için Küba Halk Partisi’nden adaylığını koydu.

DEVRİM İÇİN GERİLLA KURDU

Castro, 26 Temmuz 1953 tarihinde Batista’yı devirmek için kendisine inananların oluşturduğu 125 arkadaşı ile birlikte bir gerilla grubu kurdu. Santiago’daki Moncada kışlasına darbe girişiminde bulundu. Bu girişim başarısızlığa uğradı ve tutuklandı. 16 yıla mahkum oldu. Juventud Adasında 21 ay hapis yattı. Aftan yararlanarak serbest bırakıldı.

GERİLLA SAVAŞLARI VE BAŞBABAKANLIK

1955'te Küba'dan ayrılarak Güney Amerika'ya geçti. 26 Temmuz Hareketi adlı yeni bir örgüt kurdu. Gerilla savaşlarını 4 yıl sürdürdü. Siyasi desteğini yitiren Batista, 31 Aralık 1958'de Dominik Cumhuriyeti'ne kaçtı. Castro 1959'un ilk günlerinde Havana'ya girdi. ABD destekli diktatör Fulgencio Batista devrildi. Hukukçu Doktor Manuel Urrutia Leo devlet başkanlığına, Castro da başbakanlığa getirildi. Devlet yapısında yeni düzenlemelerin geliştirildiği 1976 yılında Devlet Konseyi ve Bakanlar Kurulu başkanlığını üstlendi. 

ABD YAPTIRIMI BAŞLADI

1961 yılında CIA’in organize ettiği ABD’deki Kübalılar silahlanarak, Küba’daki Domuzlar Körfezi’ne çıkarma yaptı. Ancak plan başarısızlıkla sonuçlandı. Aynı yıl ABD Küba’ya yönelik yaptırımlara başladı. Sovyetler Birliği’nin 1962 yılında Küba’ya füze yerleştirdiğinin ortaya çıkmasıyla, üçüncü dünya savaşının eşiğine gelindi. Kriz, Küba’daki füzelerin kaldırılmasıyla sona erdi. 1977 yılında Küba ve ABD ilişkileri normalleşmeye başladı. İki ülke karşılıklı olarak ‘çıkar ofisleri’ açtı. Fakat 1996’da ABD’nin yürürlüğe soktuğu Helms-Burton Yasası’yla ambargo daha da ağırlaştırıldı. ABD’ye götürülen Kübalı Elian Gonzalez adlı çocuk, iki ülke arasında 1999 yılında diplomatik kriz çıkmasına sebep oldu. Baba Gonzalez’in baskısıyla ABD altı aylık krizi sonlandırarak Elian’ı Küba’ya iade etti. 

fifi.jpg

ABD BAŞKANI JİMMY CARTER KÜBA’YA ZİYARET

2002 yılında eski ABD Başkanı Jimmy Carter Küba’yı ziyaret etti. 2013 yılında ise ABD Başkanı Obama ve Kübalı mevkidaşı Fidel Castro, Güney Afrika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela’nın cenazesinde el sıkıştı. 

47 YIL İKTİDARDA KALDI

Castro, baskıcı bürokrasiye dayanarak toplumsal yaşamdaki yönlendirici rolünü sürdürdü. 31 Temmuz 2006 tarihinde sağlık problemleri nedeniyle yetkilerini geçici olarak başkan yardımcısı ve kardeşi Raul Castro'ya devretti. 19 Şubat 2008'de verdiği bir kararla, 1976 yılından beri yürütmekte olduğu Devlet Konseyi Başkanlığı görevini bıraktığını açıkladı. Böylece Küba'yı 1959'dan 2006'ya kadar 47 yıl yönettikten sonra dünyada en uzun süreyle iktidarda kalan üçüncü lideri olarak tarihe geçti. 25 Kasım 2016 tarihinde 90 yaşında vefat etti. 

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.