Ferit Kam kimdir, kimleri tenkit etti?

Ferit Kam kimdir, kimleri tenkit etti?

Ferit Kam kimdir, asıl adı nedir, hangi dönem yaşadı, edebi kişiliği nedir, şiirde hangi tarzı benimsedi, kimleri tenkit etti?

Materyalist görüşlere mesafesiyle bilinen, ünlü edebiyatçı Ferid Kam’ın hayatını sizler için derledik… 

Ferit Kam kimdir, asıl adı nedir, hangi dönem yaşadı, edebi kişiliği nedir, şiirde hangi tarzı benimsedi, kimleri tenkit etti?

İşte cevabı:

Ferid Kam, 1864 yılında İstanbul’da doğdu. 1944’te Ankara’da vefat etti. Asıl adı Ömer olup, askerî doktorlardan Ahmed Muhtar Paşa'nın oğludur. İlk tahsilini Beylerbeyi Rüştiyesinde yaptı. Özel hocalardan, Arapça, Farsça ve Fransızca dersleri aldı. İki sene Nüzhet Efendi’den ders okudu. Bu arada cami ve medrese derslerine devam etti. 1905’te M. Asım Efendiden icazet aldı.

EDEBİYAT ÖĞRETMENİLĞİ DÖNEMİ

Ferid Kam, 1887’de Hariciye Nezareti tercüme odasına mülazım olarak girdi. 1888’de Fransızca öğretmeni oldu. 1914 senesinde Süleymaniye Medresesi Felsefe-i Umumiye Tarihi öğretmenliğine, 1918’de Darul-Hikmet-il-İslamiye üyeliğine tayin edildi. 1919’da Edebiyat Fakültesi, 1924’te Dârülfünûn’da İran Edebiyatı öğretmeni oldu. 1933 senesine kadar bu görevde kaldı. 1943 yılında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde aynı kürsüye öğretmen olarak tayin edildi.

OKUMA VE ARAŞTIRMAYA ADANAN HAYAT

Ferid Kam, büyük bir araştırma ve okuma arzusuyla doluydu. Türk, Fars ve Arap Edebiyatını derinliğine inceledi. Acem taklidinden kurtulamayan Osmanlı şairlerini tenkit etti. Edebiyat, felsefe, kimya, kelâm, din ve tarih konularında çalışmalar yaptı. Şiirlerinde; mesnevî, gazel ve kıt’a gibi nazım şekillerini kullandı. Eserlerinde; dinsizliğin mahzurlarını, kaza ve kader meselelerini anlattı ve materyalist görüşleri tenkit etti. 1889 yılında Fatma Rukiyye Hanım'la evlendi. Bu evlilikten üç kızı ile iki oğlu oldu. 

ferit-kam.jpg

ESERLERİ

Türrehât, Âsâr-ı Edebiye Tetkikâtı Dersleri,Şerh-i Mütûn, İran Edebiyâtı, Dînî Felsefî Müsâhabeler, Vahdet-i Vücûd, Kınalızâde Ali Çelebi, Felsefe Târihi Notları, Ceride-i İlmiye, İlm-i Ahlâk.

 

Gazeteilksayfa.com
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.