Feridun Fazıl Tülbentçi kimdir?

Feridun Fazıl Tülbentçi kimdir?

Feridun Fazıl Tülbentçi kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi eserleri verdi, hangi yayın organlarında çalıştı?

Ünlü roman yazarı Feridun Fazıl Tülbentçi’nin hayatını sizler için derledik… 

Feridun Fazıl Tülbentçi kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi eserleri verdi, hangi yayın organlarında çalıştı?

İşte cevabı:

Feridun Fazıl Tülbentçi’nin babası Çanakkale şehitlerinden Yüzbaşı Fazıl Bey'dir. İstanbul’da dünyaya gelen yazar, ilk ve ortaokulunu İstanbul’da bitirdikten sonra Vefa Lisesine devam etmiştir.

MEMURLUĞUN ARDINDAN GÜNLÜK GAZETELERE GEÇTİ

Vefa Lisesi’nin, Yüksek Ticaret Okulu'nu bitiren yazar okulunu bitirdikten sonra Basın Yayın Müdürlüğü'nde (1943-1949), memur olarak göreve başlamıştır. Daha sonra Ulus, Vatan, Cumhuriyet, Hürriyet gazetelerinde (1949-1959) çalışmıştır. Sanat hayatına 1929'da şiirle giren Tülbentçi, Varlık dergisinin ilk sayısında (15 Temmuz 1933) şiirleri yayımlanan şairler arasında yer almıştır. Edebiyata şiirle giren yazarın yayımlanan ilk kitabı da şiirlerini toplamış olduğu Sabahtan Bir Saat Evvel (1932) adlı şiir kitabı olmuştu. O yıllarda yazdığı şiirlerinin bir kısmı varlık dergisinde yayımlanmıştı. Yazar o yıllarda yazdığı şiirlerini ikinci şiir kitabı olan “Büyük Harpten Sonrakiler” adıyla bir araya toplamıştır. 

ŞİİRİN ARDINDAN TARİHİ ROMANLAR DÖNEMİ

Tülbentçi, 1939'dan sonra şiiri bırakarak  tarihî araştırmalara ve tarihi  romanlar yazmaya başlamıştır.  Feridun Fazıl, ülkemizde Ahmet Refik'ten sonra M. Turhan Tan, Reşat Ekrem Koçu, Abdullah Kozanoğlu gibi geniş kesimlere tarih sevgisi aşılayan edebî değeri yüksek olmasa da sürükleyici  tarihi romanlarla  tanınmış bir romancılardan birisi oldu.

RADYO PROGRAMLARI YAPTI

1949-59 yılları arasında Ulus, Vatan, Cumhuriyet, Hürriyet gibi gazetelerde çalışan yazar; tarihe olan merakı yüzünden Ankara ve İstanbul radyolarında tarihle ilgili programlar yapmaya başlamıştır. Babasının da bir asker ve şehit yüzbaşı olması sebebiyle tarihe duyduğu sevgi bu radyo programlarında etkili olmasını sağlamış bu programlarda yaptığı etkili konuşmalarla dikkat çekmiştir. Ankara Radyosunda tarih programları hazırladı.  Geçmişte Bugün, Kahramanlık Menkıbeleri, Kahramanlar Geçiyor, Büyük Türk Zaferleri gibi hazırladığı programlar ilgiyle takip edilmiştir.

ART ARDA ROMANLARI ÇIKTI

Tülbentçi, 1947 yılından itibaren arka arkaysa romanları yayımlanmaya başlamıştır. Serhatlerin Çocuğu Sultan Yıldırım Bayezid (1947), Yavuz Sultan Selim Ağlıyor (1947), Barbaros Hayrettin Geliyor (1949), Osmanoğulları (1950), Sultanların Aşkı (1952), İstanbul Kapılarında (1954; yeni baskısı: İstanbul'un Fethi adıyla), Şah İsmail (1956), Turgut Reis (1958), Cem Sultan (1959), Hürrem Sultan (1960), Kanunî Sultan Süleyman (1962), Şanlı Kadırgalar (1964). Romanları yayınlandı. Bu romanları ile genç kuşaklara tarih bilinci ve sevgisi aşıladı. 1982 yılında İstanbul’da vefat eden Feridun Fazıl Tülbentçi, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

feridun-fazil-tulbentci.jpg

ESERLERİ

Romanları
Barbaros Hayrettin Geliyor,
Büyük Türk Zaferleri,
Cem Sultan,
Hurrem Sultan,
İstanbul'un Fethi (İstanbul Kapılarında),
Osmanoğulları,
Sultanların Aşkı,
Tarihe Şan Veren Türk,
Turgut Reis,
Türk Atasözleri ve Deyimleri,
Türk Tarihinden Sayfalar,
Yavuz Sultan Selim Ağlıyor,
Geçmişte Bugün.
Şanlı Kadırgalar
Şiirleri:
Sabahtan Bir Saat Evvel (1932).

Diğer eserleri: 

Cumhuriyetten Sonra Çıkan Gazete ve Mecmualar (İnceleme, 1941), İkinci Cihan Harbi Kronolojisi (7 cilt, M. Bekmen ile, 1943-1948), Geçmişten Bugüne (Radyo konuşmaları, 4 cilt, 1943-1949), Tarihe Şan Veren Türk (1945), Büyük Türk Zaferleri (Radyo konuşmaları, 1946), Şehitler (Kahramanlık menkabeleri, 1946), Cumhuriyet Nasıl Kuruldu? (1955), Kahramanlar Geçiyor (Radyo konuşmaları, 3 cilt, 1951-1960), Türk Atasözleri ve Deyimleri (1963). Türk Büyükleri ve Kahramanları (1967), Türk Tarihinden Sayfalar (1986).


Gazeteilksayfa.com


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.