Fatih Sultan Mehmet’in ilk işi onu camiye çevirmek oldu: 9. yüzyıldan beridir tüm ihtişamını koruyor
9. yüzyılda Bizans Kilisesi olan ve 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülen Fatih Camii, günümüzde hala tüm ihtişamını korumaya devam ediyor. Turistlerin uğrak noktası olan camide, ibadete de devam ediliyor.
9. yüzyıla kadar Amasra Kalesi içinde Bizans Kilisesi olarak faaliyet gösteren yapı, 15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’yı fethi sırasında camiye dönüştürülmüştür. 1460 yılından günümüze kadar tarihini ve dokusunu koruyan Fatih Camii, Müslümanlara kapısını hala açık tutuyor.
CUMA HUTBESİNDE KILIÇ GELENEĞİ YAŞATILIYOR
Döneminin tüm mimarisini en ince ayrıntılarına kadar yansıtan tarihi yapı, 1887 yılında tadilat görmüştür. Diğer camilerde pek rastlanmayan "Cuma hutbesinin kılıç çekilerek okunması" geleneği günümüzde halen Fatih Camii'nde yaşatılıyor.
CUMA NAMAZINDA İNSAN SELİ OLUŞUYOR
Amasra’da ve çevre ilçelerde yaşayan Müslümanlar, cuma günleri Fatih Camii’yi dolduruyor. Cuma hutbesini kaçırmak istemeyen vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde gelip önce sahil turu yapıyor daha sonra öğle vaktinde namazını kılıp, işlerine koyuluyor.
FATİH CAMİİ’NE NASIL GİDİLİR?
Fatih Camii, Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunur. Bartın merkezden Amasra yolcu servislerine binerek önce Amasra’ya ulaşmalısınız. Cami, ilçenin merkezinde bulunan Amasra Kalesi’nin içinde yer almaktadır. Amasra Kalesi’nin en uç tepesine çıkarak, mimarisiyle tarihini anımsatan cami ile baş başa kalacaksınız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.