Farklılık ÖNE ÇIKARIR

Farklılık ÖNE ÇIKARIR

İnsan kaynakları uzmanı Gülşah Kaygusuz iş arayan adaylara CV hazırlama teknikleri konusunda ipuçları verdi. Kaygusuz, adaylara iş başvurusunda klasik bilgilerden vazgeçip kendilerini öne çıkaracak tasarımlara yönelmesini tavsiye etti.

Günümüzde iş bulmanın zorlaştığını ve bir iş için birden fazla adayın başvuruda bulunduğu biliniyor. İş arayan adayları öne çıkaracak ipuçlarını paylaşan İnsan Kaynakları Uzmanı Gülşah Kaygusuz, hazır CV örneklerinin faydasız olduğunu düşünüyor. CV hazırlamanın önemini vurgulayan Kaygusuz, “Hazır CV örnekleri var. Herkes bunları kullanıyor.

En büyük kayıp burada yaşanıyor. Yani sıradanlaşmak. CV her iş için değişik olmalı. Mesela bir grafik tasarımcı düşünelim. Bu kişinin işe girmek için bir CV hazırlamasına gerek yok. Bir tasarım yapıp arkasına kişisel bilgilerini koyması yeterlidir. İşveren tasarımcıda ürün görmek ister. İyi bir görsel zekası var mı, eli yatkın mı gibi becerelerine dikkat ederler. İnsanlar da kendi becerilerini öne çıkaracak bu tip çalışmalarla başvuru yaparlarsa büyük bir avantaj sağlayacaklardır” dedi.

ÜCRET KONUSUNDA NET OLUN
İş görüşmelerinde en çok hataya düşülen konulardan bir tanesinin maaş konusu olduğunu söyleyen Gülşah Kaygusuz, “ İnsanların en çok bocaladığı konulardan birisi alacakları maaşın belirlenmesi konusu. Bana maaş sorarlarsa ne cevap vereceğim? Ne kadar istemeliyim? Ben de diyorum ki kişilere, sen karşıya ne kadar verebileceğini düşünüyorsan o kadarını isteyeceksin. Örneğin, asgari ücret şu kadar da ben bu ücretin biraz üstünü almak istiyorum demek yanlıştır. İnsanlar çizgisini net bir şekilde ifade etmelidir. İş yerine kazandırabileceklerinizin farkında olmalısınız ve bunun karşılığını da istemelisiniz. Kişiler bu şekilde bir yaklaşımla iş görüşmesi yaparlarsa en doğrusu olacaktır” şeklinde ifade etti.

FARKINDALIK ÖNEMLİ
Günümüzde insanların kendilerini olduğundan yüksek noktada görerek iş bulma konusunda sorunlar yaşadığını belirten İnsan Kaynakları Uzmanı Gülşah Kaygusuz, “İşe alım süreçleri o kadar çok sorunlu olmaya başladı ki artık referanslar büyük önem kazandı. Eğitimi yetersiz olan insanlar referans yardımı ile eğitimli adaylardan daha ön palana çıkarılıyor. Bugün insanlar bazı sertifikalar edinerek işi bildiklerini öne sürebiliyorlar. Öncelikle iş arayan kişi kendisinin farkında olmalıdır. Kendini çok yüksekte görmemelidir. Yani ayakları yere basmalıdır. Bu şekilde kendi alacağı miktar konusunda farkındalığa erişmiş olacaktır. Böylece kişinin işten beklentileri ve iş doyumu büyük oranda karşılanmış olur” dedi.

CV NASIL OLMALI?
İş başvurusu için hazırlanan CV’lerde birçok hata yapıldığını dile getiren Gülşah Kaygusuz olması gerekenleri paylaştı. Kaygusuz, “CV iki sayfayı geçmemelidir. İnsanların önem verdiği şeyler aslında yanlış. Adınız ve iletişim bilgilerinizden öteye kişisel bilgi vermek gereksizdir. Burada öne çıkarmanız gereken şeyler var. Üniversite okuyan bir kişi bunu belirtmeli.

Okumayan da tecrübelerinden bahsedebilir. Bunlardan birisi yoksa sertifikalar veya belgeler ön plana çıkarılabilir. Yani uzmanlık belgeleri aktarılır. Kişiyi öne çıkaracak şeylerin ilk bakışta göze çarpması gerekmektedir. Gereksiz bilgiler yazanlar oluyor. Bunlar sizi bir adım geriye düşürür. Hobiler vesaire gibi bilgilere hiç gerek yok. İş başvurusunda referans çok  önemli. Bunu da CV’de mutlaka belirtmek gerekiyor” şeklinde olması gerenleri aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.