Evsizlere sıcak yuva

Evsizlere sıcak yuva

Ankara Valiliği, dondurucu soğukta hayatlarını sokakta sürdürmek zorunda kalan kimsesizlere devletin sıcak ve şefkatli yüzünü bu kış da gösterdi.

Ankara Valiliği, Başkent’te havaların iyice soğuduğu bu günlerde 'Kimsesizler Oteli' projesiyle sokakta yaşayan evsizlere bu kış ayında da kucak açtı. Valilik, 2010 yılından beri aralıksız bir şekilde devam ettirdiği ve havaların soğuk olduğu aylarda özel bir otelle anlaşıp hayata geçirdiği proje ile onlarca kimsesize devlet şefkatini bir kez daha gösterdi. Türkiye’de bir örneği olmayan ve herkesçe takdirle karşılanan proje kapsamında 3 öğün sıcak bir yemeğe ve rahat bir yatağa kavuşan kimsesizlerin, bu hizmetten hiçbir ücret ödemeden yararlanması sağlanıyor.  

DÖRT DÖRTLÜK AĞIRLAMA 

dsc_0856.jpg

Valiliğin, proje kapsamında kiraladığı Melike Hatun Cami’nin yakınındaki Gonca Otel kapılarını gazetemize açtı. Otelde dört dörtlük ağırlanan kimsesizlerin hayati gereksinimleri, korunmaları ve rehabilitasyon edilmeleri, Valilik tarafından otelde görevlendirilen yetkililer tarafından kusursuz bir şekilde sağlanıyor. Projeden yararlanan evsizlerin bir sonraki yıl da aynı durumu yaşamamaları için evsizlere her türlü sosyal ve ekonomik destek veriliyor. Çalışabilecek kişiler İŞKUR’a yönlendiriliyor. Projeden memnun olan evsizlerin mutluluğu yüzlerine yansıyor. 98 yatak kapasiteli otelin kısa sürede dolduğu belirtiliyor. Projeden faydalanan misafirlerin her birinin farklı bir hikayesi bulunuyor. 

6 YILDIZLI OTELİN GENEL MÜDÜRÜYDÜ ANCAK…

serdal-erdek.jpg

Serdal Erdek: “58 yaşındayım. Şimdiye kadar 49 ülkeyi gezdim ve 5 yabancı dil biliyorum. Yurtdışında turizm işiyle uğraşıyordum ve üniversitede felsefe hocalığı yapıyordum. En son Hong Kong’da 6 yıldızlı bir otelin genel müdürlüğünü yaptım. 2000 yıllarının başında Türkiye’ye dönmek zorunda kaldım. Burada hiçbir iş yapmadım son 11 aya kadar yurtdışındaki eşimden düzenli para geliyordu aramız bozuldu ‘sana belli bir dönem para gönderebilirim’ diye beni uyarmıştı.  Bende alkol sorunu vardı çok içiyordum. En kötü alkolik durumundaydım çok şükür 6 sene önce kurtuldum ama o dönemler bacağım kırıldı toparlayamadım. Son 11 aydır da dışarıdayım kendime bakamadım. Şuanda tek gelirim Çankaya Kaymakamlığına bağlı vakıftan aldığım aylık 350 TL para yardımı. Şuan elime geçen bütün para bu. Birikim yapmadım, dışarıdan gelen para da kesilince hayatım değişti. Bu proje ise çok güzel. Bizler en iyi şekilde ağırlanıyoruz; ancak bu tarz yerlerin sayısının Ankara’da artırılmasını istiyorum.”

DONMAKTAN KURTULDUK

Yusuf Esen: “36 yaşındayım. Bir senedir evsizim. Buraya gelmeden önce camilerde ve boş bulduğum yerlerde kalıyordum. Babam vefat etti annem ise Hatay’da. Hiç evlenmedim. Bedensel engelimden dolayı çalışamıyorum. Kimsesizler Oteli projesi ile sıcak bir yuvaya kavuştuk. Burası çok güzel. Valimize ve müdürlerimize çok teşekkür ederiz. Soğuk günlerde bizi donmaktan kurtardılar. 

KIZI KENDİ EVİNDEN KOVDU, OĞLULLARI İLE KONUŞMUYOR

Aziz Gülcan: “73 yaşındayım. 10 senedir hayatta tek başımayım. Eşimden geçmiş yıllarda ayrıldım. Bir dairem vardı öz kızım benim üstümden daireyi alarak kendi oğlunun üstüne yaptı sonra kızım beni eve almadı hem de kendi evime. İki oğlum daha var ama onlarla da görüşmüyorum. Bu dünyada bir Allah’ım var bir de devletim. Tek gelirim 65 yaş maaşım. Bu projeden memnunuz. Ben ilk kez bu sene yararlanıyorum. Çok şükür her şeyimiz var.” 

KARDEŞLERİ SIRTINI DÖNDÜ 

Ceyhun Önbaş: “43 yaşındayım. Beraber yaşadığım annem 5 sene önce vefat edince dışarıda kalmaya başladım. Kardeşlerim var; ama benim için yok. Allah razı olsun devletimizden bize burada ailemizin veremediği imkanı sunuyor. Her eksiğimizi karşılıyor. “

ÜSTÜNE KAYITLI 37 ŞİRKETİ VAR

Mevlüt Tekeli: “45 yaşındayım. 15 senedir sokaktayım. Sol tarafım felç tutmuyor. Ailem vefat etti kimse kalmadı. Benim durumumdan istifade eden kişiler üzerime 37 tane şirket kurdu. Üzerime şuan bir sürü borç gözüküyor. Şimdi arada bir mahkemeye gidiyorum.  Benim gibi evsizler için açılan bu projeden çok memnunuz. Ben her sene yararlanıyorum. Sıcak bir yuvamız oluyor, boğazımızdan sıcak bir yemek geçiyor.”

AĞABEYİYLE KAVGA ETTİ EVİ TERK EDİNCE…

Yasin Gürlek: “40 yaşındayım. 12 yıldır dışarıda kalıyorum. Anne-baba yok. Pursaklar’daki ağabeyimle kavga edince evi terk ettim bir daha da gitmedim. Sonra psikolojik olarak rahatsızlandım. Ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde yattım ve tedavi gördüm. Hastalığımdan dolayı çalışamıyordum ancak Gazi Üniversitesi’ndeki doktorlarım düzelmeye başladığımı söylediler. Artık çalışmayı düşünüyorum yeni bir hayata beyaz sayfa açmak istiyorum. Bu projeyi başlatanlara da çok teşekkür ediyorum.”

ÇALIŞIP PARA KAZANMAK İSTİYOR

Cevat Sözüer: “2001 yılından önce cezaevindeydim. 2002 yılından beri yalnızım. 14 senedir evsizim. Cezaevinde boncuk işini öğrenmiştim. Yazın o işi yaparak ufak da olsa gelir elde ediyorum. Elimden tutulursa boncuk işini profesyonel bir şekilde devam ettirebilirim. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.