Evrenos Gazi kimdir, mezarı nerede?
Evrenos Gazi kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi seferlere katıldı, mezarı nerede? Evrenosoğulları ismi nerden geliyor? İşte cevabı:
Osmanlı’nın kuruluş döneminde önemli seferlere katılan, meşhur kumandanlarından Evrenos Bey’in hayatını sizler için derledik…
Evrenos Gazi kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi seferlere katıldı, mezarı nerede? Evrenosoğulları ismi nerden geliyor?
İşte cevabı:
Orhan Bey döneminde Karesi Beyliği'nin ilhak edilmesi üzerine Osmanlı Devleti'nin hizmetine giren Gazi Evrenos, 1288 senesinde Balıkesir'de dünyaya geldi.
Rumeli'ye yapılan ilk seferlere katılan Evrenos Gazi İpsala, Malkara, Dimetoka gibi birçok bölgenin alınmasında büyük rol oynadı. Makedonya topraklarına yaptığı akınlarla önemli kale ve şehirleri fethetti. Kosova Savaşı'na katılarak büyük başarılar elde etti. Yıldırım Bayezid döneminde Arnavutluk üzerine üst üste seferler gerçekleştirdi.
ÇELEBİ MEHMED’E DESTEK OLDU
Niğbolu Muharebesi ve Eflak Seferinde büyük yararlılıklar gösterdi. Fetret Devri'nde şehzadeler arasındaki mücadeleye fazla karışmadı. Fakat Musa Çelebi'nin kendisine baskı yapması üzerine el altından I. Mehmed'i destekleyerek devleti yeniden düzene girmesine katkı sağladı.
KURULUŞ PADİŞAHLARININ KOMUTANI
1417 senesinde 129 yaşında hayatını kaybeden Gazi Evrenos, Vardar Yenicesindeki türbesine defnedildi. Hayatı boyunca Orhan Gazi, I. Murad, I. Bayezid ve I. Mehmet gibi padişahlara hizmet etmiştir. Ayrıca Evrenos'un oğulları olan Mihaloğulları, Pehlivanoğulları, Malkoçoğulları ve Turahanlıoğulları Osmanlı Devleti'nin seçkin akıncı ailelerindendirler.
EVRENOSOĞULLARI İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Peki evrenosoğulları ismi nerden geliyor:
Osmanlıların Rumeli’yi fethi sırasında büyük ün yapmış Evrenos Gazinin kahramanlar yetiştiren ailesi bu ismi; Makedonya’yı Türklere kazandıran, Rumeli’de büyük başarılar gösteren Hacı Evrenos Gaziden aldı. Evrenos Gazinin yedi oğlu vardı. Bunlardan, Ali Bey ile İsa Bey içlerinde en çok hizmet eden ve isimlerini duyuranlardır.
Ali Bey, daha babasının sağlığında gösterdiği kahramanlıklarla, kendisini tanıttı. Bundan dolayı Ali Beye “Ayyüreklü” lakabı verildi. Bu başarılarından dolayı Yıldırım Bayezid, Ali Beye Engürü sancağını verdi. Yıldırım Bayezid’in vefatı ile ortaya çıkan fetret devrinde Mehmet Çelebi’nin padişah olmasında yardımcı oldu. 1430’da Selânik’in fethinde büyük kahramanlık gösterdi. 1432 tarihinden itibaren Macaristan’a yaptığı akında, 70.000 esirle döndü. İstanbul’un fethinde ve Fâtih’in Eflak Seferinde (1462) bulunan Ali Beyin vefat tarihi belli olmayıp, kabri Vardar Yenicesindedir.
Ali Beyin, Evrenos, Şemseddin Ahmet ve Hüseyin isminde üç oğlu olup, Bunlar da meşhur akıncı beylerinden idiler. Ahmet Bey, Fatih Sultan Mehmet’in İşkodra Seferine katıldı. Fatih, orduy-ı hümayun ile buradan çekilirken, Ahmet Beyi 40.000 kişilik bir kuvvetle kaleyi abluka altında tutmak üzere İşkodra’da bıraktı.
Evrenos Beyin diğer oğlu İsa Bey de akıncı sancak beylerinden olup, Arnavutluk üzerine yaptığı akınlarla Adriyatik Denizi kıyılarına kadar indi. 1443’te Haçlılarla yapılan Morava Muharebesinde büyük yararlıklar gösterdi. 1455’de 40.000 kişilik bir ordu ile İtalya-Arnavutluk ordusunu yok etti. İsa Beyin vefatı, kardeşi Ali Beyden sonra olup, Vardar Yenicesindeki türbesine defnolunmuştur. İsa Beyin burada câmi ve imaret gibi hayır kurumları vardır.
Evrenosoğullarından Hızır Şah Beyin torunu Yusuf Bey, 1517’de Mısır seferine katıldı. Sefer sonunda kurulan Kudüs sancağına ilk sancakbeyi oldu.
Evrenos ailesi Rumeli’de Evlad-ı Fatihan teşkilatının başında olarak 19. yüzyıl ortalarına kadar geldi. On dokuzuncu yüzyıldan sonra siyasi ve idari görevlerde eski tesirlerini kaybeden Evrenos ailesi mensupları, çeşitli kollar halinde zamanımıza kadar devam etmiştir.
Gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.