“Evim Yuvan Olsun’da evin faturalarını kim ödeyecek?

“Evim Yuvan Olsun’da evin faturalarını kim ödeyecek?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın açıkladığı Evim Yuvan Olsun kampanyasının detayları belli oldu. Böylelikle evim yuvan olsun kampanyası ile depremzedelere tahsis edilecek evin faturalarını kim ödeyecek sorusu da cevabını buldu.

Hükümet depremzedelerin barınma sorununun çözümü için hayırseverlerin yardımına müracaat etti. Bu amaçla Evim Yuvan Olsun kampanyası başlatıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın açıkladığı Evim Yuvan Olsun kampanyası ile hayırsever vatandaşlardan ihtiyaç dışı evlerini ücretsiz veya uygun kirayla depremzedelere tahsis etmeleri isteniyor.

Kampanyanın diğer detayları da belli olmaya başlarken, evim yuvan olsun kampanyası ile depremzedelere tahsis edilecek evin faturalarını kim ödeyecek sorusu da cevabını buldu.

İşte Evim Yuvan Olsun nedir, nasıl işleyecek, kampanya için nereye başvurulur, evin faturalarını kim ödeyecek sorularının cevapları:

BAŞVURULAR NEREYE YAPILACAK?

-Boş veya kullanmadığı evini depremzedeler için en az 3 ay süre ile açmak isteyenler nereye başvuracak?

Başvurular, evin bulunduğu ilçenin Kaymakamlığına yapılabilir. Kaymakamlık tarafından başvuru yerinde incelenecek. Kaymakamlığın uygun bulduğu evler bedelsiz olarak kampanyaya dahil edilecek.

Kaymakamlık ile ev sahibi arasında “Ödünç Sözleşmesi” imzalanır. Belirlenen depremzede aile eve Kaymakamlık tarafından yerleştirilir.

DÜŞÜK FİYATTAN VERMEK İSTEYENLER DE KATILABİLİR

-Peki evini ücretsiz değil de indirimli olarak kiraya vermek isteyenler de kampanyaya dahil olabilir mi?

Evet olabilirler. Evini piyasa koşullarına göre uygun bir bedelle depremzedelerin kullanımı için 1 yıllığına kiraya vermek isteyenlerin başvuruları yine ilgili Kaymakamlıklarca alınır. İstenen kira bedeli, evin gerçek ederinin belirgin bir şekilde altında olması beklenir. Kaymakamlıklar evin uygunluğunu ve kira bedelinin indirimli olduğunu yerinde teyit eder. Kaymakamlığın uygun bulduğu evler kampanyaya dahil edilir.. Kaymakamlık ile ev sahibi arasında “Kira Sözleşmesi” imzalanır. Belirlenen depremzede aile eve Kaymakamlık tarafından yerleştirilir. Ev için belirlenen kira bedeli, AFAD hesabında toplanan kira bağışlarından karşılanır.

EV TAHSİS EDEMEYENLER NAKİT KİRA DESTEĞİ SAĞLANABİLİR

- Evim Yuvan Olsun kampanyasına sadece ev ile mi dahil olunabiliyor; nakdi kira yardımı yapılabilir mi?

Evet yapılabilir. Depremzede ailelerin kullanımı için evi ile kampanyaya katılmayan/katılamayan vatandaşlar, nakdi kira desteğinde bulunabilir. Bu destekler, bu kampanya kapsamında “indirimli olarak kiralanacak” evlerin ödemelerinde kullanılır.

evim-yuvan-olsun-kampanyasi-ile-depremzedelere-tahsis-edilecek-evlerin-faturalarini-kim-odeyecek.jpg

ÜCRETSİZLER EN AZ 3 AY, İNDİRİMLİLER EN AZ 12 AY

- Evim Yuvan Olsun kampanyasına katılım için evin tahsis süresi nasıl ayarlanacak?

Depremzedelere evlerini bedelsiz tahsis etmek isteyenler en az 3 aylık bir taahhüt ile kampanyaya katılabilirler. İsterlerse bu süreyi 12 aya kadar uzatabilirler. Evini indirimli bir bedelle kiraya vermek isteyenlerin ise standart 1 yıl süre ile evlerini açmaları gerekmektedir.

KALACAK KİŞİLERİ KİM NASIL BELİRLEYECEK?

- Peki buralarda kalacak depremzedeler nasıl belirlenecek, kim belirleyecek, ev sahibi kendi seçebilir mi?

Kampanya kapsamına dahil edilen evlere yerleştirilecek depremzede aileler AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri tarafından belirlenir. Evlere yerleştirme yapılırken engelli, yaşlı, düzenli tedavi gerektiren kronik hastalığı bulunan vb. dezavantajlı bireylerin bulunduğu aileler ile depremde aile fertlerini kaybetmiş çocuklu ailelere öncelik verilecektir.

EVİN FATURALARINI KİM ÖDEYECEK?

-Bir diğer ve belki de en önemli soru ise “evin faturalarını kim ödeyecek” sorusu. Cevabı şöyle:

Evim Yuvan Olsun kampanyası kapsamında depremzedelerin yerleştirildiği evlerin elektrik, su, doğalgaz faturaları, depremzedelerin kaldığı dönem için Kaymakamlık tarafından ödenecektir. Bu hususta ev sahibine ilave bir gider doğmaması sağlanacaktır.

- Eve veya evdeki eşyalara bir zarar gelirse kim karşılayacak

Depremzede ailelerin kullanımları nedeniyle evde veya evdeki eşyalarda bir zarar oluşması ihtimaline karşın Türkiye Sigorta bir güvence sunmaktadır. Depremzedelerin kullanımına bedelsiz veya kiralama yoluyla açılan evler, Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortası kapsamına alınmaktadır. Sigorta primleri Türkiye Sigorta tarafından karşılanmaktadır.

- Kampanya paydaşları kimler?

Türkiye’nin en büyük emlak listeleme platformlarından üçü kampanyaya destek olmaktadır. emlakjet.com, hepsiemlak.com, sahibinden.com. Bu platformlar, sahip oldukları büyük müşteri havuzlarını bu kampanyaya yönlendirecek.

Evim Yuvan Olsun kampanyası hakkında ayrıca merak edilenler www.evimyuvanolsun.org adresini ziyaret edebilir.


Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.