Esnaf şikayetçi: Yeni genelge toplu iş yeri projelerini olumsuz etkiledi
ANODER Başkanı İlkay Kalkan, Ticaret Bakanlığı’nın ruhsat şartını kaldıran genelgesinin OTOKENT gibi toplu iş yeri projelerini olumsuz etkilediğini söyledi. Kalkan, “Bu şart kalkınca esnaf toplu iş yerlerine gitmemeye başladı” dedi.
Ankara Oto Galericileri Derneği Başkanı İlkay Kalkan, geçtiğimiz dönemde Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgenin OTOKENT Ankara Projesi gibi toplu iş yeri yatırımlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Ruhsat şartının kaldırılmasıyla galericilerin toplu iş yerlerinden uzaklaştığını belirten Kalkan, "Bu durum yüksek meblağlarla yatırım yapan bizleri mağdur ediyor" dedi. Güvenli ödeme sistemine yönelik düzenlemenin esnaf için kolaylık sağladığını ifade eden Kalkan, 2025 yılı için sektörün sorunlarının çözümünde odalar, federasyonlar ve esnafların ortak istişarede bulunmasının önemine dikkat çekti.
OTOKENT PROJESİNE RUHSAT GENELGESİ DARBESİ
Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge, galericilik sektöründe önemli bir değişikliği beraberinde getirdiğini belirten Ankara Oto Galericileri Derneği Başkanı İlkay kalkan, geçtiğimiz dönemlerde yayınlanan bu genelgenin OTOKENT Ankara Projesi’ni de etkilediğini söyledi. Artık yetki belgesi almak için ruhsat şartı aranmadığını belirten Kalkan, bu durumun toplu iş yerlerinde faaliyet gösteren işletmeleri olumsuz etkilediğini dile getirdi. “Daha önceden yetki belgesi alıp galericilik yapabilmek için ruhsat şartı bulunuyordu. Bu şart kalkınca galeri esnafı toplu iş yerlerine gitmemeye başladı. İnsanlar bulundukları yerden araba alıp satıyorlar. Yüksek meblağlarla yatırım yapıp toplu işletme projesi yapan bizler mağdur oluyoruz” diyerek, sektördeki sıkıntılara dikkat çekti.
GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ ESNAFI ZORLADI
Güvenli ödeme sistemi uygulaması hem galericileri hem de noterleri zora soktuğunu belirten Kalkan, “Bu karar vatandaşların haklarını korumak adına önemliydi ancak esnaflar için mantıklı değildi. Biz zaten bu işin güvenilirlik kısmındayız. Yetki belgesi olan esnaflar için yakın zamanda bir düzenleme yapıldı ve artık güvenli ödeme sistemi zorunlu değil. Yine de müşterilerimizin talebi doğrultusunda bu sistemi kullanıyoruz. Mecburiyetin kalkması bizlere büyük kolaylık sağladı” diyerek yaşanan gelişmeleri aktardı.
2025 İÇİN İSTİŞARE ÇAĞRISI
İlkay Kalkan, araç piyasasında yaşanan sorunların çözümü için istişare toplantılarının kritik önem taşıdığını belirtti. Kalkan, sektöre yönelik kararların yalnızca resmi makamların görüşleriyle alınmasının sahada büyük mağduriyetlere yol açtığını vurgulayarak, “Mağdur olunmaması için esnaf, odalar, federasyonlar ve dernekler olarak karar süreçlerinde mutlaka yer almalıyız. Bu tür istişareler hem bizler hem de vatandaşlarımız için daha olumlu sonuçlar doğuracaktır. Toplu işletmelerdeki hareketliliğin yeniden canlanması, piyasadaki güven ortamının korunması ve sektörün geleceği için bu iletişim hayati önem taşıyor. 2025 yılında da bu tür toplantılar ve ortak akıl çalışmalarının sektördeki pek çok sorunu çözüme kavuşturabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.