Eski Ankara Ulus’tan ibaretti
41 yıldır Ulus’ta esnaflık yapan 69 yaşındaki Mustafa Tezel çarşıdaki dönüşümün en eski tanıklarından biri olarak, “Ankara denilince akla Ulus gelirdi, bayram haftaları eve gidecek zaman bulamazdık” dedi.
41 yıldır Ulus’ta esnaflık yapan çakmak ve tıraş makinesi satışı ve tamiri gerçekleştiren 69 yaşındaki Mustafa Tezel Ankara’daki değişimin canlı örneği. Küçük ve samimi dükkanında elektronik aletlerin satışını ve tamirini gerçekleştiriyor. Esnaflığa tuhafiyeci olarak başlayan Mustafa Tezel, akrabalarından öğrendiği çakmak ve tıraş makinesi tamiri ile bu alana yönelmiş.
Eski Ulus’u anlatırken gözleri parlayan Tezel AVM’lerin açılmasıyla birlikte işlerin bozulduğunu belirtiyor. Bayram haftalarında esnaflar olarak evimize gidecek zaman bulamazdık, burada yatardık diyen Tezel o günlere duyulan özlemi ifade ediyor. Ankara denilince akla Ulus gelirdi ifadesiyle de buranın eski dönemlerdeki önemine dikkat çekiliyor.
ANKARA DENİLİNCE AKLA ULUS GELİRDİ
Ulus çarşısının tarihi dönüşümünün tanıklarından bir tanesi olan 69 yaşındaki esnaf Mustafa Tezel, “Önceden Ankara denilince akla Ulus gelirdi. Ankara Ulus’tan ibaretti. AVM’lerin açılmasıyla insanlar oralardan alışveriş yapmaya yöneldi ve buralarda işler bozuldu. İnsanlar buraya neden gelsin ki her yerde her şeyi bulabiliyorlar. AVM’lerde yok yok. Her yer bir alışveriş merkezi haline döndü. Ulus’un bir artısı kalmadı” dedi.
AVM’lerin yaygınlaşmasıyla Ulus’taki esnafın yaşadığı bütün zorluklara ortak olan Tezel, “Ankara’daki bu dönüşüm neticesinde Ulus’ta birçok esnafın işi bozuldu. Ulus esnafı zengindi. İşler bozulunca herkes evini barkını satmaya başladı, büyük bir çöküş yaşandı. Kansere yakalananlar, intihar edenler oldu. Bu dönemleri yaşadık, gördük. Şimdi buradaki esnafların çoğu karın tokluğuna çalışıyor” şeklinde konuştu.
EVE GİDECEK ZAMAN BULAMAZDIK
Ulus Başkent’in yegane alışveriş merkezi olduğu dönemlerde esnafın çalışmaktan evine gidecek zaman bulamadığını ve dükkanlarda yattığını aktaran Mustafa Tezel, “Eskiden aybaşını değil de Cumartesi gününü iple çekerdik. Cumartesi günleri buralardan geçilmezdi, o kadar yoğundu. İşlerimiz çok iyiydi. Bayrama 1 hafta kala bütün esnaf burada yatardı. Kimse evine gidecek zaman bulamazdı, o derece yoğun ve kazançlı bir çalışma hayatımız vardı. Anafartalar Caddesi’nden Hale yarım saatte gidilirdi, iğne atsan yere düşmez bir kalabalık vardı” ifadelerini kullandı.
Traş makinesi tamiri ve satışını gerçekleştiren 41 yıllık Ulus esnaflarından Mustafa Tezel, “Eskiden insanlar tabiri caizse jilet gibi tıraş olurdu. Bu dönemde kirli sakal moda. Son dönemde insanlar kalitesiz, Çin malı tıraş makinalarına yöneliyor. Onların tamiri de pek mümkün olmuyor. Bozulunca atıp yenisini alıyorlar. Bu da bizim işlerimizi etkiliyor. Kaliteli makine kullanımını öneriyoruz. Hem tıraş olmak kolay oluyor hem de herhangi bir sorunda tamir imkanı oluyor” dedi.
HAKAN ŞAHİN - HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.