Eşarilik nedir? Kurucusu kim? Eşari kelam bilginleri kimlerdir?

Eşarilik nedir? Kurucusu kim? Eşari kelam bilginleri kimlerdir?

Eşarilik nedir? Eşariyye mezhebi ne zaman ortaya çıktı, kurucusu kimdir, hangi bölgelerde yaygındır, meşhur Eşari kelam bilginleri kimlerdir?

Ehli Sünnet çizgisine uygun iki itikat mezhebinden birisi olan Eşariyye mezhebini sizler için araştırdık.

Eşarilik nedir? Eşariyye mezhebi ne zaman ortaya çıktı, kurucusu kimdir, hangi bölgelerde yaygındır, meşhur Eşari kelam bilginleri kimlerdir

İşte cevabı:

Mezhebin kurucusu olan İmam Eşari, 873 yılında Basra'da doğmuş, kırk yaşına kadar Mutezile mezhebine bağlı kalmış, sonra "üç kardeş meselesi" diye bilinen meselenin tartışmasında hocası Ebu Ali el-Cübbâî'ye üstün gelmiş, hocasının görüşlerini doyurucu bulmadığı için Mutezile'den ayrılmış ve Eşariliği kurmuştur. İmam Eşari 936 yılında Bağdat'ta vefat etmiştir. Eşari, Selefi düşüncesinin aksine Allah Teâlâ'nın ezelî sıfatları bulunduğunu kabul etmiş, inanç konularında akla da değer vererek, ayet ve hadislerin yanında aklî deliller de kullanmıştır. 

EŞARİ MEZHEBİNİN MEŞHUR KELAM BİLGİNLERİ

Eşarî'nin inanç metodu kendisinden sonra gelen kelâmcılar tarafından da devam ettirilmiştir. En meşhur Eşarî kelâm bilginleri arasında, Bâkıllânî, İbn Fûrek, Cüveynî, Gazzâlî, Şehristânî, Âmidî, Fahreddin er-Râzî, Kadî Beyzâvî, Tefta- zani ve Cürcânî sayılabilir.

MUTEZİLE KARŞITLIĞI OLARAK DOĞUYOR

Eşarîlik, daha çok Mutezile'ye bir karşı tez olarak doğmuştur. Bu sebeple Eşarîlik, Selef inancına Mâtürîdîlik'ten daha uzak olarak gösterilebilir. Eşarî bilginler zamanla tevile çok fazla yer vermişlerdir. Zaman zaman da kelâmda yenilikler ve değişiklikler yapmışlar, bu ilmi felsefe ile rekabet edebilecek bir güce kavuşturmuşlardır.

eee-003.jpg

EN FAZLA NEREDE GÖRÜLÜYOR?

Eşarilik mezhebi Ehl-i Sünnet’in temel prensiplerini kabullenmekle beraber, bazı noktalarda kendine has görüşleri bulunmaktadır. Sünnî Müslümanların yüzde 13'ünü oluşturan Mâlikîler'in hemen hemen tamamı ile yüzde 33'ünü teşkil eden Şâfiîler'in dörtte üçü, Hanefîler'le Hanbelîler'in çok az bir kısmı inançta Eşariyye mezhebini benimsemişlerdir. Eşarîlik daha çok Endülüs, Hicaz, Kuzey Afrika, Mısır, Irak, Suriye ve Endonezya'da yayılmıştır.

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.