Erzurum Tanıtım Günleri AKM'de ziyaretçilerini bekliyor
Festivalde ziyaretçiler; cağ kebabı, kadayıf dolması, Erzurum ehramı, Oltu taşı, civil peynir, kerti peynir, tereyağı, bal, pekmez, çaşır gibi yöresel ürünlerden tadıp alabiliyor.
Erzurum Tanıtım Günleri Atatürk Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Erzurum’un tarihi, kültürü ve yöresel lezzetlerinin görücüye çıkacağı festival alanında, Başkentliler, Oltu taşı, cağ kebabı ve kadayıf dolması gibi yöreye özgü birçok ürünle karşılaşacak.
Birçok sivil toplum kuruluşunun etkinlik düzenleyeceği festival, yarın akşama kadar ziyaret edilebilecek.
ERZURUM GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Erzurum Tanıtım Günleri Atatürk Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Erzurum’un tarihinin, kültürünün ve yöresel ürünlerinin tanıtılacağı tanıtım günü 14 Ekim Pazar akşamına kadar ziyaret edilebilecek. Dadaş rüzgarının eseceği tanıtım gününde ziyaretçiler cağ kebabı, kadayıf dolması, Erzurum ehramı, Oltu taşı, civil peynir, kerti peynir, tereyağı, bal, pekmez, çaşır gibi yöresel ürünlere, kış sporları tanıtım stantlarına, rafting, dağcılık gibi doğa sporu tanıtımlarına, peri bacaları, tortum şelalesi gibi doğal güzelliklerine, kaplıcalarına ve daha bir çok Erzurum’u Erzurum yapan medeniyetlere şahit olacak.
OLTU TAŞI: ALIN TERİ GÖZ NURU
Erzurum’un simgelerinden olan Oltu taşı hakkında gazetemize bilgi veren Oltu taşı işlemecisi Metin Çelebi 43 yıldır Oltu taşı işlediğini, Erzurum’u tüm yönleriyle tanıtmaya geldiklerini belirtti.
Oltu tesbihi nasıl üretilir? Oltu taşı nereden çıkar? Oltu tesbihi fiyatları?
Çelebi, “Bütün Erzurum burada toplandık. Amacımız Erzurum’u Başkentlilere tanıtmak. Ben de Oltu taşı ustası olarak bu mesleğin nasıl icra edildiğini gösteriyorum” dedi. Oltu taşının “alıntı teri göz nuru” olduğunu söyleyen Çelebi, “Oltu taşı toprağın 150 metre derinliğinden çıkar. Çıkarması çok meşakkatlidir. Nadir bulunur ve elmas gibi değerlidir. İşlemesi çok zordur. 14 Aşamadan sonra bir tesbih boncuğu meydana gelir ve günde 1 ya da 2 tane üretilebilir. Fiyatlar ise 100 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar çıkar” dedi.
KADAYIF DOLMASINA İLGİ YOĞUN
Erzurum’un yöresel tatlarından olan meşhur kadayıf dolması hakkında gazetemize bilgi veren tatlı ustası Müdahir Usta ise Başkentlilerin yoğun ilgisinden memnun olduklarını belirtti.
Kadayıf dolması nasıl yapılır? Kadayıf dolması malzemeleri nelerdir?
Müdahir Usta, kadayıf dolmasının önce yumurtaya bulandığını daha sonra yağda kızartıldığını ve ardından şerbete koyularak sıcak bir şekilde ikram edildiğini belirtti. Müdahir Usta, “Dolmayı önce tel tel sarıyoruz ve içine ceviz koyuyoruz. Adı da buradan geliyor. Daha sonra yumurta, yağ ve şerbet işleminden sonra servise sunuyoruz ve sıcak bir şekilde ikram ediyoruz. Tanesi 4 lira, kilosu ise 40 liradan satıyoruz” dedi.
CAĞ KEBABININ ŞİŞİ 12,5 LİRA
Cağ kebabı nasıl pişirilir? Cağ kebabı hangi etten yapılır?Cağ kebabı malzemeler?
Kebap Ustası Resul Taşçı ise zengin mutfak kültüründe; Erzurum’un simgelerinden biri olan, kırmızı et dönerin odun ateşinde koyun eti ve özel karışımla hazırlanıp yatay olarak ateşte pişirildiği “Cağ Kebabı” hakkında bilgi verdi.
Taşçı, “Cağ kebabı kuzu etinden yapılır. Odun ateşinde pişer ve marinası farklıdır. Marinası tamamen doğaldır, soğan, tuz ve karabiberden oluşur. Kebabın güzel olmasının bir sebebi de hayvanların yüksek meralarda otlamasıdır” dedi. Şiş fiyatının ise 12,5 lira olduğunu söyleyen Taşçı başkentlileri festival alanına davet etti.
BALIN KALİTESİNİ RAKIM BELİRLER
Festivalde başkentlilerin en çok ilgi gösterdiği diğer bir ürün ise doğal Erzurum balı oldu. Erzurum’daki bal çeşitliliği hakkında bilgi veren üretici Muhammed Kara, karakovan, düzpetek gibi rakıma göre bal çeşitlerinin farklılaştığını söyledi.
AKM'de Erzurum balı ve şekersiz bal da bulunuyor.
Kara, “Balın kalitesi rakıma göre belirlenir. Bizde düşük rakımda üretilen bal en az 2 bin metrededir. Bunda yüzde 5 oranında şeker vardır. Aynı şekilde suni petek dediğimiz şekersiz balımız da vardır. Bu balımızda 2 bin 400 rakımda üretilir. Bunların yanı sıra birde karakovan balımız vardır. Çeşitli yerlerden toplanır. Bunun özelliği ise peteğini dahi arının yapmasıdır. Hiçbir şekilde insan müdahalesinin bulunmamasıdır” dedi.
Bal fiyatları? İyi bal nasıl anlaşılır?
Bal fiyatları hakkında ve iyi balın nasıl anlaşılacağı hakkında da açıklama yapan Kara, şu ifadeleri kullandı, “İyi bal genzi yakan baldır. Boğazı yakmayan baldan şüpheleneceksin. Bunun çeşitli denemeleri vardır. Kibriti yakacaksın bala batırdığında sönmüyorsa o bal iyidir. Fiyatlar ise kilogram başı 40 liradan başlıyor, 250 liraya kadar çıkıyor. Bunların yanı sıra ilaçlık ballarımızda bulunuyor” diye konuştu.
EMRAH ÖZCAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.