Erol Karakuş kazazedeler haklarını nasıl tazmin edeceği bilgisine sahip değil

Erol Karakuş kazazedeler haklarını nasıl tazmin edeceği bilgisine sahip değil

Güvence Hasar Hizmetleri Genel Müdürü Erol Karakuş, ölümlü ve yaralamalı kazaya karışan kazazedelerin, zararlarını tanzim etmek için en fazla 15 yıl süresince sigorta şirketlerine başvuru yapabileceğini belirtti.

Güvence Hasar Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri Genel Müdürü Erol Karakuş, trafik kazasına karışan; ancak zararını tanzim etme konusunda zorluk yaşayan kazazedelerin yasal hakları konusunda gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. Karakuş, bu konuda doğru bilinen yanlışları açıkladı.  

-Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında ilgili kanun maddesi hangisidir ve kapsamı nedir?
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, trafikle ilgili kuralları, şartları, hak ve yükümlülükleri, bunların uygulanmasını ve denetlenmesini, ilgili kuruluşları ve bunların görev, yetki ve sorumluluk, çalışma usulleri ile diğer hükümleri kapsar.

SİGORTA GÜVENCEDİR 

dsc_0491.jpg

-Trafiğe çıkan her araca, zorunlu sigorta yaptırma şartının getirilmesi avantaj mıdır, dezavantaj mı?
Trafik sigortası, zorunlu sigorta kapsamında yer alan değerli bir güvencedir. Bu güvenceden en iyi şekilde yararlanabilmek için zorunlu trafik sigortası teminatlarını bilmeniz gerekir. Zorunlu trafik sigorta kapsamında her araç için teminat limitleri aynıdır.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR ÇOK

-Kazazedeler, hakları konusunda yeterince bilgi sahibi mi? Bu konuda doğru bilinen yanlışlar var mıdır?
Ülkemiz genelinde her yıl maalesef yüz binlerce trafik kazası meydana geliyor ve bu kazalara bağlı binlerce kişi ya vefat ediyor ya da çok ciddi bedensel zarar görüyor. Bu kazalara bağlı binlerce insan hayattan ayrılıyor kimisi ise bedensel olarak kısıtlı hale geliyor. Kazazedelerimizin yüksek çoğunluğu ise geçirmiş olduğu bu kazalara bağlı olarak tazminat haklarının varlığından, bu tazminatları nereden ve nasıl alınacağından bile bihaber hayatlarını sıkıntı içinde geçiriyor. Görüşmüş olduğumuz binlerce mağdurumuz ise özellikle aile, tanıdık, eş-dost içinde yaşanan kazalarda alınan tazminatın sürücüden geri isteneceği yanlış kanısı ile bu haklar heba olup gidiyor. Biz Güvence Hasar Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri olarak kazazedelerimizi bilgilendirmek ve haklarının alınabilmesi  için hizmet veriyoruz.

-Bir trafik kazasında kimler hangi kriterlere göre hak sahibi olur?
Meydana gelen her trafik kazası oluşuna göre  kendi içinde farklılıklar gösterir. Öncelikle kaza anında düzenlenmiş ise düzenlenen kaza zaptının yok ise daha sonra düzenlenen kusur bilirkişi raporunun  değerlendirilmesi gerekir. Yolcu konumunda olan kazazede her halde hak sahibi olurken araç sürücüsü ya da yaya olan kişiler kusursuzlukları noktasında hak sahipliği kazanırlar.

-Meydana gelen kazalarda can kaybı yaşanması durumunda kimler neye göre hak sahibi olur?
Hayatını kaybeden kişinin  kusursuzluk oranı nispetince geride kalan eş,çocuklar ,anne ve babası hak sahibi olurken, tek taraflı trafik kazalarında sürücü bakımından bu durum değişkenlik gösterebilmektedir.

-Meydana gelen trafik kazalarında yaralanmalarda tazminat hakkı alımı nasıl sağlanır?
Kazaya bağlı bedensel hasar gören mağdurlardan yolcu konumunda  olanlar tam hak sahibi olurken yaya ve sürücü konumunda olanlar kusursuzluk oranları nispetinde hak sahibi olurlar. Mağdurların yaralanmaları ile ilgili kazazedenin yaralanmasına göre değişen iyileşme süreci bittikten sonra kazaya bağlı bedensel hasarının tespiti neticesinde gereken tazminat alınmaktadır.

FAİLİ MEÇHUL KAZALARDA HAZİNE DEVREYE GİRİYOR

-Faili meçhul kazalarda hak nereden ve nasıl alınır ?
Bu tür bir trafik kazası meydana geldiğinde mağdurun mağduriyetinin giderilmesi adına devletimiz Hazine Müsteşarlığına bağlı ‘Güvence Hesabı’ denilen fon devreye girmektedir. Kazazedenin hakları bu fon üzerinden ödenmektedir.

-Araç kaza tarihinde sigortasız ise hak nereden nasıl  alınır ?
Kaza tarihinde zorunlu olan trafik sigorta poliçesinin yapılmadığı hallerde yine mağdurun mağduriyetinin giderilmesi adına devletimiz Hazine Müsteşarlığına bağlı ‘Güvence Hesabı’ üzerinden mağdurun hakkı alınmaktadır.

-Sigorta poliçesi hangi durumlarda ödemeyi sürücüden geri ister?
Kaza tarihinde, kaza saatinde trafik sigorta poliçesi yapılı değilse,
Araç sürücüsü ehliyetsiz ya da yeterli ehliyet sahibi değil ise
Sürücünün güvenli sürüş tekniğini kaybedecek şekilde alkollü olması v.b durumlarda sigorta şirketleri mağdurun hakkını öder, daha sonra araç sürücüsü ya da ruhsat sahibinden geri ister ki bu işleme rücu adı verilir.

SİGORTA YAPTIRDIĞINIZ ŞİRKET ÖNEMLİ

-Hakların tanzimi konusunda sigorta şirketi önemli midir?
Türkiye’de 25’den fazla sigorta şirketi var. Sigorta şirketlerinin mali yapısı çok önemli, iş bitirme özelliği çok önemli. Problemli olan sigorta şirketleri de var, problem çıkartan yani süreci ‘nasıl uzatabilirim?’ derdine düşen sigorta şirketleri de var. 

15 YILA KADAR BAŞVURU HAKKINIZ VAR 

-Bu hakların tanzimi için belli bir başvuru tarihi var mıdır?
Örnek verelim yaralamalı kazalarda 8 yıla, ölümle sonuçlanan kazalarda 10 yıla kadar sigorta şirketlerine müracaat etme süreniz var. Hayatını kaybeden kişinin eşi, çocuğu, anne veya babası başvurabilir. Yaralı ve ölü sayısının arttığı kazalarda müracaat 15 yıla kadar geçerli. Kazazedeler veya yakınları başvuruya geç kaldık diye asla düşünmesinler. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum