Erkekler daha sık kansere yakalanıyor: Kadınlarda meme kanseri riski yüksek
Dünya Sağlık Örgütü’nün son yayınladığı verilere göre Türkiye’de erkekler kadınlardan daha fazla kansere yakalanıyor (%56,5). Erkeklerde en sık akciğer ve prostat kanseri, kadınlarda ise yılda 19 bin teşhis ile en çok meme kanseri vakası görülüyor.
Halk Sağlığı Haftası’nın anlam ve önemi için yaptığımız araştırmada, son verilerin yayınlandığı 2018 yılında Türkiye'de kanserden kaybedilen toplam insan sayısının 116 bin 710 olduğu görülüyor. Bu acı kayıpların yaklaşık %64'ünü erkek hastalar oluşturuyor. Bu veriler, erkeklerin kansere karşı daha savunmasız olduğunu ve bu hastalığa yakalanma riskinin kadınlara nazaran daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, bu istatistiklerin altında yatan nedenleri araştırmak ve kanser tarama, erken teşhis ve sağlıklı yaşam tarzı teşvikleri gibi önleyici önlemleri artırmak için daha fazla çaba harcamanın önemli olduğunu vurguluyor.
ERKEKLERDE AKCİĞER KANSERİ YAYGIN
Bunun yanı sıra Türkiye’de erkeklerde en sık görülen kanser türleri sırasıyla akciğer, prostat, kolon, mesane ve mide kanserleri. Dünya geneline baktığımızda ise Türkiye’ye benzer şekilde akciğer, prostat ve kolon kanserlerinin erkeklerde en sık rastlanan kanser türleri olduğu görülüyor. Kanser vakaları arasında tütün ve alkol kullanımı, hareketsiz yaşam, stres ve çevresel etmenler baş faktörler olarak göze çarpıyor. İsteyerek tüketilen sigara ve alkolün dışında insanların kendi iradeleri dışında çevresel faktörler(hava kirliliği, maden ocakları, kimyasal fabrikada çalışmak vs.) yüzünden kansere yakalanma riskleri de dikkat çekiyor.
KADINLAR GÖĞİS KANSERİNE DİKKAT
Bununla birlikte kadınlarda en sık tanısı konan kanser türleri sırasıyla meme, tiroid, kolon, rahim ağzı ve akciğer kanserleri. Dünya genelinde de kadınlarda en çok görülen kanser türü meme kanseri olarak dikkat çekiyor. Kadınlarda görülen meme kanserinin ana faktörleri kişiden kişiye değişiyor. Aile geçmişi, özellikle anne veya kız kardeşlerde göğüs kanseri öyküsü taşıyorsanız, göğüs kanseri riskiniz artabiliyor. BRCA1 ve BRCA2 gibi genetik mutasyonlar, göğüs kanseri riskini artırıyor. Raporda yaş ilerledikçe meme kanseri riski arttığı belirtilirken, 50 yaşın üzerindeki kadınlar, genç kadınlara göre daha yüksek risk altında bulunuyor. Diğer kanser vakalarında olduğu gibi tütün ve alkol tüketimi meme kanseri riskini artırıyor. Kadınlarda göğüs kanseri erken teşhisi için her sene tarama öneriliyor.
DÜNYADA DA BENZER ORANLAR
Dünya genelindeki kanser istatistikleri, cinsiyetlere göre farklılık gösteriyor. Yapılan son araştırmalara göre, Türkiye'de olduğu gibi dünya genelinde de erkeklerde kanser teşhisi, kadınlara göre daha yüksek bir oranda konuluyor. Ancak, Türkiye'ye özgü olarak, kadınlarda kanser görülme sıklığı dünya ortalamasına paralel seyrederken, erkeklerde bu oran dünya ortalamasının üzerinde gerçekleşiyor.
Özellikle ABD ve Avrupa'da, hem kadınlarda hem de erkeklerde kanser vakalarının görülme sıklığı, Türkiye'ye kıyasla çok daha yüksek. Bu bölgelerde kansere yakalanan insanların sayısı, yıllar içinde artmaya devam ediyor.
Kanserde tedavi için erken teşhis büyük önem arz ediyor. Kadınlarda meme kanseri taraması düzenli olarak yapılması gerekiyor. Tütün, alkol ve hareketsiz yaşamdan vazgeçmek kanser riskini azaltıyor.
Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.