Ercüment Özkan kimdir, nereli?

Ercüment Özkan kimdir, nereli?

Ercüment Özkan kimdir, nereli, hangi dönem yaşadı, nasıl vefat etti, mezarı nerede, hangi yayın organlarını çıkardı, hangi eserleri verdi?

İktibas dergisiyle adını duyuran, kendine özgü bir akım geliştiren Ercüment Özkan’ın hayatını sizler için derledik…  

Ercüment Özkan kimdir, nereli, hangi dönem yaşadı, nasıl vefat etti, mezarı nerede, hangi yayın organlarını çıkardı, hangi eserleri verdi? 

İşte cevabı:

Ercüment Özkan 23 Ocak 1938’de, Kırşehir'in Mucur ilçesinde; Gümüşkümbet'li Türkmen kızı Hüsniye Hanımla, Alibeyoğullarından Ali Bey'in ikinci çocukları olarak dünyaya geldi. Babası PTT'de telgraf memuru olarak çalışıyordu. İlkokulu Mucur’da okudu. Orta ve lise yılları Kayseri'de geçti. Kayseri Erkek Lisesi'nden mezun oldu. 

BASIN HABER AJANSINI KURDU

Babasının tayini çıkınca yeniden Kırşehir’e yerleştiler. 1957 yılında annesini kaybetti. 1959’da Mucur'a ilk Halk Kütüphanesi kurulmasına büyük katkısı oldu. Hamdullah Suphi Tanrıöver'in kurduğu Türk Ocakları’na gidiyor, Ahmet Hamdi Tanpınar, Mubil Özyörük ile görüşüp ufkunu açmaya çalışıyordu. 1960’da yıllardı Basın Haber Ajansı'nı kurdu. 27 Mayıs ihtilali sırasında Ankara Hukuk Fakültesi’nde öğrenci idi. 60 yılının Eylül'ünde Uşak'ın Karahallı köyünde asker öğretmen olarak göreve başladı. İkinci öğretim yılını da Ankara'nın Mamak semtinde Köstence İIkokulu'nda geçirdi. Üç aylık eğitimini de Amasya'da gördü. 1963 yılında Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'nde Türkoloji öğrencisi Mukaddes Taner ile evlendi. 

HAPİS YILLARI

1964’de Musa Çağıl ve Mehmet Said Çekmegil ile tanıştı. Yine bu yıllarda Hizbut-Tahrir ile tanıştı, fikirlerini benimsedi ve çalışmalarına katıldı. Bu çalışmalar çerçevesinde Necip Fazıl Kısakürek ve Hüseyin Üzmez ile konuşur. 1967’de tutuklandı. Ankara I. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 13 ay devam eden dava sonunda dört yıl ağır hapsine, ömür boyu kamu hizmetlerinden mahrumiyetine, 2 sene Bingöl'de zorunlu ikametine kararı çıktı. Metin Mengüşoğlu ile tanışıklıkları bu hapis yıllarındadır. Cezasını Çamlıdere, Mucur, Adana ve İmroz Yarıaçık Cezaevlerinde tamamladı. Zorunlu ikametini de Ankara’ya aldırdı. 

MÜSTEAR İSİMLE KİTAP YAZDI

1967-1968 yıllarında Ankara İlahiyatta Hatice Babacan isimli bir kız öğrenci başörtüsüyle Ankara İlahiyat’ta derse alınmayınca olaylar oldu, talebeler de erkekli kızlı direnişlere, eylemlere başladı. Ercüment Özkan ve Şule Yüksel yazılar ve konferanslarıyla çeşitli zamanlarda öğrencilere destek vermeye çalıştılar. Hapisten sonra başlattığı ilk çalışma gurubu içinde Süleyman Aslantaş M. Kars da yer alır, müstear isimle kitap, kitapçıklar kaleme alır. Mehmet Ali Baltaşı ve Muhammed Nur Doğan ile tanışmaları bu yıllara denk gelir. 

KUR’AN-I KERİM USULÜ ÜZERİNE ÇALIŞMALAR

1974 yılında İstanbul'da "Interpress" adı altında kırk yıldır çalışan bir küpür derleme bürosunu devralıp, Kabataş'ta çalıştırmaya başladı. Bu yıllarda Kur'an-ı Kerim çalışmaları, temel kavram çalışmaları ve Kur'an-ı Kerim usulü üzerindeki çalışmalarından sonra hadis konusunda ve sünnete yaklaşım konusunda düşüncelerini yeniden sistematize etmeye başladı. Söyleminde gittikçe Kur'an vurgusu merkezi bir yere oturturken, tasavvufi sapmalara olduğu kadar selefi yaklaşım biçimlerine de özlü eleştiriler getirdi. Yine bu yıllarda gözaltında da olsa da hacca gitti. 

İKTİBASLI YILLAR BAŞLADI

1974-1975, yazar İsmail Kazdal ve yazar Hamza Türkmen ile 1976’da da sosyolog Ali Bulaç'la tanıştı. 1976’de tanıştığı gençlerden A. Burak Bircan ve M. Kürşad Atalar’ın Ercüment Özkan ile yaptıkları röportaj İslami Hareket Oluşum Süreci adıyla yayınlandı. 1981 yılının Ocak ayından itibaren İktibas dergisini çıkarmaya başladı. İktibas dergisi yedi yıl kesintisiz on beş günde bir çıkmaya devam etti. 1982 yılının Ocak ayında gözaltına alındı. İki ay mahkumiyetten sonra serbest bırakıldı. 

İRAN YOLCULUĞU

1982’de M. Said Hatipoğlu, Süleyman Aslantaş, Esat Coşan, Cengiz Çandar, Abdurrahman Dilipak, İhsan Süreyya Sırma gibi yazarlarla davet üzerine İran’a gittiler. 2 Ekim 1985'te Ankara siyasi şubede tekrar gözaltına alındı. 14 günlük gözaltından sonra çıktıkları Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde altışar yıl üçer ay ağır hapis cezası aldılar. Özkan sorumlu yayın müdürü olduğu için cezası paraya çevrildi. Derginin 105. sayısı da toplatıldı. 

İKTİBAS’A ARA VERMEK ZORUNDA KALDI

1987 Ağustos ayında sağlığı bozuldu, hafif bir felç geçirdi. Hastalığı hafif olmasına rağmen tedavi onu ruhsal komaya sokmuştu. Bu yüzden iki yıla yakın bir zaman İktibas'ın yayınına ara verildi. 1988’de ilk eseri İnanmak ve Yaşamak Yöneliş yayınlarından yayınlandı. 1990 Eylül ayında, bir kalp krizi geçirdi ve on gün hastane de bakımda kaldı. Buna rağmen yurt içi ve yurt dışı çalışmalarına ara vermiyordu.

PARTİ KURMA TEŞEBBÜSÜ

1992 yılında Ömer Yorulmaz, Yılmaz Yalçıner ile parti kurma teşebbüsünde bulundu. 1993 Mart ayında ikinci krizin eşiğinden döndü. İbni Sina Hastanesi'nin kardiyoloji bölümünde on gün kadar yattı. 1994 Ocak ayında Ankara Trafik Hastanesinde bir ay yattı. 24 Ocak 1995’te konferans vermek için gittiği Adana’da vefat etti. 25 Ocak 1995'te Aşağı Eğlence Merkez Camii'nde kılınan namazdan sonra Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi. 

ESERLERİ:

İnanmak ve Yaşamak 
Selam İle 
Söyleşiler 
Tasavvuf ve İslam 
Ercümend Özkan Yazıları

 

Gazeteilksayfa.com


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.