Erbakan, CHP hükümetiyle kaç ittifak yaptı? Erbakan CHP koalisyonları neler?

Erbakan, CHP hükümetiyle kaç ittifak yaptı? Erbakan CHP koalisyonları neler?

Erbakan, CHP hükümetiyle kaç ittifak yaptı? Saadet Partisi, geçmişten günümüze CHP ile kaç kere ittifak yaptı? Ve benzeri sorular gündem konusu oldu. Tüm detayları haberimizde sizler için derledik.

Erbakan, CHP ile ittifak olur mu sorusuna yıllar önce cevap vermişti. Saadet Partisi Genel Merkezi önünde Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığını bildiren Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, sosyal medyada eleştirildi. Cumhur ittifakı paylaşımına karşı Erbakan’ın 1996 yılındaki “CHP ile daha önce koalisyon kurduk, yine kurarız” sözlerini içeren videosu sosyal medyada dikkat çekti.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi önünde Genel Başkan Temel Karamollaoğlu tarafından açıklandı. Merakla beklenen toplantı öncesi Genel Merkeze Atatürk posterlerinin asılması dikkat çekti. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun ev sahipliğindeki toplantıya; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ortak Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Kılıçdaroğlu’dur. Ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olsun!’’ ifadelerini kullandı.

akp milletvekili alpay özalan

“BU REZİLLİK, SAADET PARTİSİ'NE 100 YIL YETER!”

Adayın açıklanması sonrası iktidara yakın kesimler Saadet Partisi’ni eleştirmiş özellikle AK Parti milletvekili Alpay Özalan’ın “Mübarek Berat gecesinde ve bu acılı günlerimizde merhum Necmettin Erbakan Hocamızın kurmuş olduğu Saadet Partisi'nin binasının önünde coşkuyla CHP'nin adayı açıklandı. Bu rezillik, Saadet Partisi'ne 100 yıl yeter!” ifadeleri gündem oldu. AK Partili Alpay’ın bu videosuna sosyal medya aracılığıyla yanıt geldi.

necmettin erbakan fotoğrafı

“CHP İLE DAHA ÖNCE KOALİSYON KURDUK, YİNE KURARIZ”

Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan’ın 1996 tarihindeki “CHP ile daha önce koalisyon kurduk, yine kurarız” sözlerini içerdiği video kaydı gündem oldu. Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan konuşmasında “ Biz CHP ve DSP ile beraber koalisyon kurarız. Bu memlekete en hayırlı hizmeti yaparız. Zaten yaptık. Zerre kadar şüphemiz yok. Buna bir takım ön yargılarla yanlış bir şekilde uzlaşma yerine bizi kendimizden uzaklaştırmaya kalkacak olursak bu fayda getirmez.” İfadelerini kullanmıştı.

chp ile milli görüş ilişkileri

CUMHURİYET HALK PARTİSİ İLE MİLLİ GÖRÜŞ İLİŞKİLERİ

Milli Görüş, 1974 yılında Bülent Ecevit'le beraber CHP-MSP koalisyonuna katılarak iktidar denkleminde yer aldı. Ancak bu ortaklık bir süre sonra bozuldu. Millî Görüşçüler, 1975'te Adalet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ile koalisyona katıldı. Bu hükûmete Milliyetçi Cephe adı verildi. Cumhuriyet Halk Partisi ile Milli Görüş hareketi tarihte 1974'de Milli Selamet Partisi, CHP ile koalisyon kurdu. Kıbrıs Barış Harekâtı gibi mühim bir konuda da CHP ile birlikte karar almışlardı. Millî Görüş hareketini Temmuz 2001'de Necmettin Erbakan ve Recai Kutan tarafından kurulan Saadet Partisi devam ettirdi. Kasım 2018'de Fatih Erbakan tarafından kurulan Yeniden Refah Partisi de Milli Görüş'ü temsil ettiğini iddia etmiştir. 5 Mayıs 2018 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi; Meral Akşener tarafından yeni kurulan İYİ Parti'nin yanı sıra, meclis dışındaki Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile seçim ittifakı kurulduğunu duyurdu. Son olarak altılı masa üyesi olan Milli Görüşçü Saadet Partisi, Millet İttifakı kanadında bulunarak CHP ile diğer partiler ile ittifak kurmuştur.

milli görüş logosu

MİLLİ GÖRÜŞ

Erbakancılık veya Millî Görüş, temeli Necmettin Erbakan tarafından kurulan, 1969 yılında "Bağımsızlar Hareketi" ile başlayan ve ilk olarak Millî Nizam Partisi ile partileşerek günümüze kadar gelen İslamcı ideoloji ve siyasi akım. Günümüzde Türkiye'de Saadet Partisi ve Yeniden Refah Partisi resmî olarak Millî Görüş ideolojisini benimser. Millî Görüş, Türkiye'nin kendi insani ve ekonomik gücü ile kalkınabileceğini, öz değerlerini koruyarak ve arkasına tarihinin verdiği kuvveti alarak daha hızlı adımlarla yürüyebileceğini savunur. Partileri 1974-1978 tarihleri arasında ikincil ortak olarak 4 kere, 1996-1997 döneminde ise büyük ortak olarak beşinci kere hükûmette yer aldı. İktidarları döneminde Ağır Sanayi Hamlesi ve D8 grubunun oluşturulması, Havuz Sistemi gibi projelere imza attı.

Millî Görüş hareketi dünyadaki İslami ülkeleri birleştirerek İslam Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve İslam Askeri Birliği Teşkilatları'yla adil yeni bir dünya kurmayı amaçlar. Kapatılan Millî Nizam Partisi, Millî Selamet Partisi, Refah Partisi ve Fazilet Partisi'nin ardından kurulan Saadet Partisi ve Yeniden Refah Partisi ile siyasete devam etmektedir. Millî Görüş hareketinden ayrılarak kurulan partiler ise Adalet ve Kalkınma Partisi, Halkın Sesi Partisi ve Türkiye Partisi şeklindedir. Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kuran Bülent Arınç, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan gibi isimler siyasete Millî Görüş ile başlamıştır.

kemal kılıçdaroğlu başlıyoruz dedi

“BAŞLIYORUZ! ”

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu: “Yıllarca mazlumların acı feryatlarının tüm Türkiye’ye aktarıldığı bu kürsüde insanlarımızın onuru ve demokrasimizin kaderi adına son kez konuşuyorum... Umutluyum be dostlarım, gerçekten umutluyum. Hakkınızı helal edin…” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Adayı Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “ Millet İttifakı'nın Sayın Genel Başkanlarına, duydukları güven için teşekkür ederim. Şimdi el ele, omuz omuza yürüyeceğimiz uzun bir yolumuz var. Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracağız. Başlıyoruz! ” ifadelerini kullanması dikkat çekti.

karamollaoğlu ile erbakan

“ERBAKAN YAŞASAYDI CHP İLE OLURDU’’

'Erbakan yaşasaydı CHP ile birlikte olurdu' diyen Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu'na yayımlanan bir anket hatırlatıldı. Ankette Saadet Partisi seçmeninin yüzde 42,5'i CHP ile kurulan ittifaka oy vermeyeceğini belirtmişti. Bir televizyon programında, Necmettin Erbakan için "Bugün hayatta olsa kesinlikle CHP ile birlikte olurdu. Bugün bizim güttüğümüz politikaları belki de çok ileri bir noktada gündeme getirirdi" diyen Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'na anket sonuçları hatırlatıldı.

millet ittifakı adayı açıklarken

MİLLET İTTİFAKI

İttifak, sağlamlaştırılmış bir parlamenter sistemin kurulmasına özellikle vurgu yapmaktadır. Kısa ismiyle Millet yani Millet İttifakı, Türkiye'de 2023 genel seçimlerinde ana rakip olan Cumhur İttifakı'na rakip yarışmak üzere altı muhalefet partisinden oluşan bir seçim birliği olarak öne çıkar. Millet İttifakı 2018 genel seçimlerinden önce kuruldu. Türkiye'nin yeni kurulan cumhurbaşkanlığı sistemine direnme konusunda ortak payda bulan siyasi yelpazedeki dört muhalefet partisi tarafından resmen başlatıldı. İttifak 2018'deki yenilgilerinden ötürü Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti, muhalefete yıllar sonra ilk büyük seçim başarısını kazandıran 2019 yerel seçimleri için ittifakı yeniden bir araya getirdi.

Millet İttifakı günümüze dek büyüdü ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nden kopan iki yeni partiyi bünyesine aldı. Gelecek Partisi ve Demokrasi ve Atılım Partisi Her iki parti de Millet İttifakı partileriyle birlikte paydaş bir aday gösterme niyetlerini önceden duyurmuştu. Büyümeden kısa bir süre sonra Millet İttifakı gelecekteki hükûmet programlarını açıklayarak Türkiye'de seçimlerden önce bunu yapan ilk siyasi oluşum olarak kayıtlara geçti. Millet İttifakı, 30 Ocak 2023 tarihinde Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ni Ankara'da kamuoyu ile paylaşarak bir ilke imza attı.

milli görüş hareketi için erbakan ve astürkün fotoğrafı

MİLLİ GÖRÜŞ DETAYLI TARİHİ

1969 tarihinde Necmettin Erbakan, Konya bağımsız milletvekili olarak parlamentoya girerek, Millî Görüş Hareketi de siyasi arenada dikkat çekti. Kısa bir süre sonra Erbakan artık bağımsız bir milletvekili değil, Millî Nizam Partisi'nin kurucusu olarak boy gösterdi. Erbakan'ın kurduğu ilk partinin ömrü kısa oldu ve 1971'de kapatıldı.

11 Ekim 1972'de ise Erbakan yeni bir partinin kurucusuydu. Bu sefer Milli Nizam, Millî Selamet olarak tanıtılmıştı. İslami konuları dikkat çeken parti olarak gündem oldu. 1974 yılında Bülent Ecevit'le birlikte CHP-MSP koalisyonuna katılarak iktidar denkleminde yer aldı. Ancak bu ortaklık bir süre sonra sekteye uğradı. Millî Görüşçüler, 1975'te Adalet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ile koalisyona katıldı. Bu hükûmete Milliyetçi Cephe adı verildi. Bir süre sonra koalisyon bozulduğunda 1. MC hükûmeti geride kalmıştı. Ancak iktidara taşınan MSP 1977'de yeniden bir koalisyona gitti. Ortaklar da hükûmetin ismi de aynıydı.

milli görüş ve necmettin erbakan

2. MC hükûmeti dönemi başlıyordu. Ortaklık, 12 Eylül askerî darbesiyle birlikte sona erdi. Tüm partiler gibi, MSP de kapatıldı. Milli Görüş hareketi siyasi arenadaki yerini sağlamlaştırabilmek için darbe sonrası, 1983'te Refah Partisi ismiyle yeniden ortaya çıktı. Ancak Millî Güvenlik Konseyi'nin vetoları sonucu 1983 seçimlerinde girememiştir. Veto edilen Ali Türkmen'in yerine geçen Ahmet Tekdal, partinin ilk seçiminde yapılan yerel seçimlerde aktif rol oynadı. 1987'deki referandumla beraber siyasi yasağı kalkan Necmettin Erbakan ise 17 arkadaşıyla birlikte, partiye eklendi. 2. RP Kongresi'nde ise genel başkan seçilerek dikkatleri yeniden üzerine çekti. 1991 seçimlerinde barajı aşarak meclise 62 milletvekili sokarak döneminde gündem oldu.

1996'da Doğru Yol Partisi'yle Erbakan'ın başbakanlığında koalisyon kuruldu. Ancak parti 16 Ocak 1998 yılında laikliğe aykırı fiillerin odağı olduğu iddiasıyla kapatılmıştır. Milli Görüş'ün siyasi arenadaki temsilcisi olan Fazilet, Refah Partisi kapatılmadan sahneye çıktı. 17 Aralık 1997'de kurulan Fazilet Partisi'ne, Refah Partisi'nin birçok milletvekili ve belediye başkanı katıldı. Bu parti de Refah Partisi'ni devamı olduğu gerekçesiyle kapatılma davası açılmıştır. Anayasa Mahkemesi Fazilet Partisi'ni de 22 Haziran 2001 tarihinde kapatmıştır.

Milli Görüş içinde yetişen Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Bülent Arınç gibi kendilerine 'yenilikçiler' diyen bir grup ise ayrılarak "Adalet ve Kalkınma Partisi" altında toplandılar. AK Parti, genel başkanı Erdoğan'ın "Millî Görüş gömleğini çıkardık. Geçmişi unutun, yeni bir partiyiz" sözleriyle ifade ettiği gibi artık Milli Görüşçü olmadığını vurgulamıştır. Millî Görüş hareketini Temmuz 2001'de Necmettin Erbakan ve Recai Kutan tarafından kurulan Saadet Partisi sürdürdü. Kasım 2018'de Fatih Erbakan tarafından kurulan Yeniden Refah Partisi de Milli Görüş'ü temsil ettiğini savunmuştur.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.