‘Erasmus+’ programı eğitime katkı sağladı

‘Erasmus+’ programı eğitime katkı sağladı

Başkentli öğrenciler Ulusal Ajans ve MEB desteğiyle Çekya ve Romanya’da lise eğitimlerini tamamladı.

Türkiye Ulusal Ajansı ve Milli Eğitim Bakanlığı ‘Erasmus+’ programı kapsamında Başkentli gençler Avrupa’da eğitimlerini aldı. Elvankent’te Anka Anakent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri bölümleri nazarında Çekya ve Romanya’da 15 gün olmak üzere hem eğitim alma hem de eğitim alma fırsatı buldu. ‘Engelleri Kaldıralım’ projesiyle katılım hakkı kazanan öğrenciler ilk defa yurt dışına çıktılarını belirterek projenin eğitimleri ve kariyerleri için büyük fayda sağladığını belirtti. Ayrıca projenin geliştiricilerinden Serkan Erol’da gazetemize bilgiler verdi. 

ÇOCUKLARA 15 GÜNLÜK YURT DIŞI EĞİTİMİ VE TANIMA FIRSATI 

Proje kapsamında belirli elemeler sonucu ‘Engelleri Kaldıralım’ isimli çalışmalarıyla yurt dışı eğitim hibesini kazandıklarını belirten Erol, “Ulusal ajans ve milli eğitim bakanlığı ile ortak bir çalışma. Bizim de projemizin adı ‘Engelleri Kaldırım’dı. Uygun görüldüğü takdir hibe veriliyordu bizde bunu almaya hak kazandık. Çekya Prag’da bir lise ile anlaşma yapıldı ve gündüzleri yoğun bir ders programı sonrasında boş zaman olmak üzere 15 gün boyunca orada durduk. Bu projeye her lise katılabiliyor ancak meslek lisesi çok daha avantajlı oluyor bunun sebebi uzmanlık alanına sahip olmaları. Ayrıca İngilizce dil eğitiminde katkıları hayli oldu. Proje öncesi ve sonrası dil sınavına çocukları tabi tuttuk ve artış gözlemledik. Ayrıca gitmeden önce sözlü sınavlarda yaptıkları hareketlerle geldikten sonra konuşma ve özgüvenleri arttı” dedi. 

HUZUR EVLERİ GELİŞMİŞ 

Projenin amaçlarından birinin de Avrupa ülkelerinde yapılan uygulamaları gözlemleyerek ülkemizde de uygulanabilirliğine katkıda bulunmak olduğunu belirten Erol gözlemlerini şöyle aktardı:
“Projemizin içeriği ülkemizde olmayan ancak Avrupa ülkelerinde uygulanan sağlık hizmetlerini tespit ederek burada da onun uygulanması için teşvikte bulunmak ve sağlık alanlarımızı geliştirmek. Örneğin yaşlılar için rehabilite hizmetleri, Alzheimer ile mücadele bunlardan bazıları. Orada şunu fark ettik huzurevinde bir yaşlının köşesi ve vitrini var. Orada eski fotoğrafları oluyor sürekli, aile yakınlarının fotoğraf albümleri bulunuyor. Bunu farklı yıllara göre yapmışlar ki bu onların zihin jimnastiği yaparak unutmamasını sağlıyor. Bunu görmemizin bizim için çok fayda oldu. Ayrıca huzur evlerinde yaşlılarla sürekli geçmişle ilgili sohbet ediliyor. İçlerinde mutlaka fizik tedavi doktoru bulunuyor” 

DRONE KAMERALAR İLK YARDIM ARACI OLMUŞ 

Erol, Çekya’nın başkenti Prag’da en dikkat çekici uygulamalardan drone kameraların sağlık aracı olarak kullanılması belirtirken, “İlk yardım ile ilgili drone kameralarla kullanma amaçları bizi en çok şaşırtan bir uygulamaydı. Bizim kullanım alanımızdan çok daha fazlasını uyguluyorlar. Her drone kameralara ilk yardım sepeti bulunuyor ve ulaşımın zor olduğu noktalara anında ulaşım sağlanıyor. Buda bize ilham verdi ve derslerimizde artık bu konulardan bahsediyoruz” bilgisini verdi.  

HAYVANLARLA TEDAVİYİ GÖRDÜK 

Hayvanlarla tedavi (zootrapi) kas gelişimi sıkıntısı yaşayan çocukların kedi ve köpekle tedavi edilmeye çalışılması. Çocukların yanlarına bu hayvanları koyarak onlarla sürekli beraber olmalarını yatmalarını sağlıyorlar. Çocukların üzerine yatan hayvanlarla sürekli hareket halinde olmalarının çocukta kas gelişimine olumlu katkısı olduğu düşünülüyor. 

İNGİLİZCE KONUŞMA ÖZGÜVENİM VE SEVİYEM ARTTI 

Lise son sınıf öğrencisi olan Efsa Kacer İngilizce konuşma özgüveninin proje sayesinde arttığını belirterek şunları söyledi:
“12 sınıf öğrencisiyim ben Çekya’ya gittim. Engelleri Kaldıralım projesi kapsamında gittim. Engelliler konusunda maalesef bizden daha iyi durumdalar. Bizde orada iyi olan uygulamaları oraya gözlemlemeye gittik. En çok dikkatimi çeken konu insanlar nasıl hayvanları tedavi edebiliyorsa hayvanlar da insanların tedavisinde kullanılıyor. Bana çok faydası oldu bu projenin. Şuan İngilizce konuşma özgüvenim arttı ve kariyerimde yurt dışı eğitim almış olarak iş başvurularımda bana faydası olacağını düşünüyorum.”

İLK YURT DIŞI DENEYİMİM 

Daha önce yurt dışına hiç çıkmadığını ve bunun kendisi için büyük bir şans olduğunu belirten Elif Kıyık ise drone kameraların sağlık aracı olmasının haylli dikkat çekici olduğunu belirterek izlenimlerini şöyle aktardı:
“Daha önce hiç yurt dışına çıkmamıştım. İlk kez Çekya’ya gittim. Bu proje sayesinde kısa da bir Avrupa turu ve farklı kültürleri tanıma fırsatım oldu. Benim en çok drone kameraları sağlık aracı olarak kullanmaları dikkatimi çekti. Biz burada alıştığımız fotoğraf ve video çekimi için olandı ancak orada hepsinde sağlık çantası mevcut ve anında aracın ulaşamadığı noktalara gidiyorlar. Mesleğim konusunda bana çok faydası oldu. Gördüğüm şeyleri ülkemde de ilerde proje olarak hayata geçirmek istiyorum. İngilizce seviyem ve özgüveni arttı şuan istediğim bir ülkeye gidebilirim bu güveni kendimde buluyorum. Projenin belki de bizlere en büyük katkısı bu oldu.” 

İLK STAJ DENEYİMİM BÜKREŞ’TE OLDU 

Bu sene son sınıfa geçen Eren Koç ise ilk hastane deneyimini Romanya Bükreş’te yaşamış. Koç, bunun kendisi için büyük şans olduğunu belirtirken projeyi tüm arkadaşlarına tavsiye etti. Sözlerine şöyle devam eden Koç, “Ben 11 sınıf öğrencisiyim. Romanya Bükreş’e gittim. Projenin ikinci ayağıydı. Ben çok hayvanlıydım çünkü daha önce yurt dışına çıkmamıştım ve daha stajımı da yapmamıştım. İlk stajıma Bükreş’te başladım diyebilirim. Orada uygulama yapma fırsatı buldum. Tecrübem ve kariyerim açısından büyük katkısı oldu. Ailem de çok mutlu oldu oralara gidip gezmemi ve işimi öğrenmemi. Bütün arkadaşlarımıza da öneriyorum. İşleri ve kendi gelişimleri için İngilizce seviyeleri için çok faydalı olacak. Dil konusunda benim İngilizce dersim düşüktü ancak oraya gittiğim de kendime güvenim artarak insanlarla iletişim kurabildim. Farklı ülkelerden gelen öğrenciler de vardı ve bizleri çok sevdiler ülkemi dilim sayesinde onlara anlatma fırsatı buldum” diye konuştu.  

ÖZGÜVENİM ARTTI 

Tıpkı Eren gibi Bedia Yalçın’da 11 sınıf öğrencisi ve ilk staj deneyimini yurt dışında yaşamış. Ülkemizdeki hastaneler ile karşılaştırma yapan Yalçın şu sözlere yer verdi:
“11 sınıf öğrencisiyim. Benim de ilk yurt dışına çıkma fırsatım bu proje sayesinde oldu. Çok heyecanlıydım. Derslerimin iyi olması, okulda iyi davranışlar sergilemem bu hakkı kazanmama sağladı. Ve burada teorik olarak öğrendiğimiz şeyleri orada uygulamalı olarak yapma fırsatım oldu. Birçok işlemin ilk deneyimini orada yaşadım. Bükreş’teki hastaneler bizim hastanelerimize göre daha kalabalık ve daha küçüktü. Bizde bu daha farklı geniş büyük odalar da daha az hasta yatıyor. Şunu söyleyebiliriz hastane kalitesi olarak bizim hastanelerimizin daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca heyecanımı yendim orada Romanyalılarla tanıştım ve bizim ülkemizi çok sevdiklerimizi söylediler. Özgüvenim arttı.” 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.