Enerjide fosil yakıtlar geride kaldı

Enerjide fosil yakıtlar geride kaldı

Dünyada hidroenerji, jeotermal, güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları değerlendi. Avrupa Birliği ülkeleri yenilenebilir enerji kaynaklarını yaygın bir şekilde kullanmaya yönelik somut önlemler alıyor.

Türkiye hidroenerji, jeotermal, güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından büyük bir potansiyele sahip.

Bu potansiyel sürdürülebilir enerji kullanımı ve çevre koruması açısından ülkeyi önemli bir oyuncu haline getiriyor. Ancak Türkiye’nin yenilenebilir enerjiye gerekli yatırımı yapıp yapmadığı tartışılmaya devam ediyor.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ise yenilenebilir enerji kaynaklarını yaygın bir şekilde kullanmaya yönelik somut önlemler almaya devam ediyor.

ara2.jpg

TÜRKİYE’DE YENİLENEBİLİR ENERJİ

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli şaşırtıcı derecede yüksek.

Hidroenerji: Türkiye 216 milyar KWh'lik bir hidroenerji potansiyeline sahip. Su kaynakları ve barajlar, elektrik enerjisinin sürdürülebilir bir şekilde üretilmesi için büyük bir fırsat sunuyor.

Jeotermal: Ülkemizde 62.000 MW jeotermal enerji potansiyeli mevcut. Jeotermal enerji ısıtma ve elektrik üretimi gibi bir dizi uygulamada kullanılabiliyor.

Güneş: Türkiye yılda ortalama 500 Mtep/yıl güneş enerjisi potansiyeline sahip.

Rüzgar: Ülkemizde 400 milyar KWh'lik bir rüzgar enerjisi potansiyeli bulunuyor.

basliksiz-1.jpg

FOSİL ENERJİ GERİDE KALDI

Avrupa’da yenilenebilir enerjiden üretilen elektriğin, kömür ve gazdan üretilen elektriği geçtiğini söyleyen enerji uzmanları, bu anlamda kıtada bir ilkin yaşandığını belirtti.

Basına demeç veren uzmanların açıklamaları şöyle: “Avusturya, İsveç ve İsviçre kömür kullanımını tamamen bıraktı. Fransa sıfıra yaklaştı. Almanya en geç 2030’a terk edecek. 2040’a kadar da doğalgazı bırakmak istiyorlar. Türkiye’de temiz enerjiye geçiş için teknik ya da maddi imkansızlık yok. Büyük enerji şirketlerinin piyasalarda ağırlığı var. Yatırım için dışarıdan paraya mecbur değiliz. Çatılara güneş paneli konulsa, devlet fazla enerjiyi ortalama elektrik fiyatından alsa, yatırımcıya gerek kalmaz. Ekstra sübvansiyona gerek yok. Enerji Türkiye’nin en büyük zafiyeti. Bu konuda büyük açığımız var. Yüzde 75’e yakın ithalat bağımlılığımız söz konusu”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.