Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalar satılmayacak

Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalar satılmayacak

1 Ocak 2020'ye ertelenen yapılarda Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu şartı olmayan yapılar, bu tarihten sonra satılamayacak.

Gayrimenkulleri enerji tasarrufuna göre puanlayan ve sınıflayan Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu 1 Ocak 2020 yılında başlayacak. Enerji Kimlik Belgesi olmayan binaların alımı satımı yapılamayacak. EKB binaların enerji verimlilik seviyelerini ortaya koyarak, binaların satış değerini ve tercih edilirliğini etkileyecek.

Enerji Kimlik Belgesi(EKB), binalardaki enerji gereksinimin ve enerji tüketim sınıfının belirlendiğini gösteren bir enerji performansı rapordur. Bu rapor bir anlamda binanın enerji pasaportu olarak da değerlendirilebilir. Bina Enerji Performansı Yönetmeliği gereğince Enerji Kimlik Belgesi(EKB) bina girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılı bulundurulmalıdır. Bu düzenlemenin amacı gerek bina sakinlerinin gerekse binada alım/satım veya kiralama yapacak kişilerin binanın enerji performansı hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?

Kısa adı EKB olan Enerji Kimlik Belgesi, binalarda bulunan enerji türlerinin etkin ve verimli kullanılmasını kapsayan, gereğinden fazla enerji kullanımının önüne geçmeyi hedefleyen, bununla birlikte çevreye zarar verecek faktörleri engellemek için yapılan danışmanlık ve denetim sonucunda verilen belge türüdür. Binalarda enerji kullanımı ve enerji tüketim sınıfı belirlenerek binaya bir Enerji Kimlik Belgesi (EKB) verilir. Enerji Kimlik Belgesindeki amaç, enerjiyi verimli kullanan ve yenilebilir enerji tercih eden yapılar ile enerji verimliliği faaliyetinden bulunmayan binaların arasındaki farkı oluşturup bu yapıların değerinin belirlenmesidir.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.