En çok kullanılan yöntem: badana

En çok kullanılan yöntem: badana

Yenimahalle'deki Öz Elif Cami'nin avlusunda bulunan hastalıklı ağacı kurtarabilmek için ağacın bir kısmına kırmızı bir ilaçla müdahale edildi. Tedavi ve bakım amaçlı bu yöntemle ağaç koruma altına alındı.

Doğaya oksijen veren yeryüzündeki dengeyi sağlayan ağaçların, elbette ki insanlara ve dünyaya olumlu etkisi saymakla bitmiyor. Yaşamımızda olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi ağaçlar, çeşitli sebeplerden dolayı zarar görebiliyor. Yaralanan veya zarar gören ağaçlar, tedavi edilmezse çürüyebiliyor ve ömürleri kısalıyor. Hasta ağaçların iyileştirilmesi ve ömürlerinin uzatılması için çeşitli ilginç tedavi yöntemleri kullanılıyor. 

KESİLEN NOKTAYA İLAÇ SÜRÜLDÜ
Bu kapsamda Yenimahalle'deki Öz Elif Cami'nin avlusunda bulunan bir hastalıklı ağaca müdahale edildi. Hastalıklı olduğu için kuruduğu görülen büyük ağaç dalının kesilip dalın kesildiği noktaya tedavi ve bakım için kırmızı bir boya sürüldü. Yaraları kapanmayan ağacın daha fazla hastalandığı kaydedildi. Bu yöntem ile ağacın kurtarılabileceği kaydedildi. 

EN ÇOK KULLANILAN YÖNTEM: BADANA
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Katırcıoğlu, hastalıklı ağaçlara uygulanan tedavi ve bakım yöntemleriyle ilgili Habervaktim'e önemli açıklamalarda bulundu. Hastalıklı ağaçlara en çok kullanılan yöntemin badana olduğunu kaydeden Katırcıoğlu, "Badana yöntemi çok sık kullanılıyor. Bunun içine kalsiyum, karbonat, göztaşı karıştırılıyor. Bu şekilde gövdedeki zararlılar önleniliyor. Kireç güneşi yansıttığı için ağaçtaki güneş yanıkları da önleniyor. Ağaç dışarıdan gelen bulaşıcılara karşı da önlenmiş oluyor" dedi.

AĞAÇIN ÇEVRESİNE DİKKAT!
Ağaç gövdesine çok yakın bir mesafeye beton dökülmesini eleştiren Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Katırcıoğlu, "Ağaca beton dökülmesi çok yanlış. Ağaçların izdüşümü alanına yani koca bir daireyi açık bırakmak gerekiyor. O alanı betonla kaplamak ağacın köklerinin havasızlığına neden oluyor. Bu ağaç için iyi bir şey değil" diye konuştu.

OSMAN AKDOĞAN /  HABERVAKTİM-
  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.