Elmadağ’ın tarihi burada yatıyor: İşte Karacahasan köyü

Elmadağ’ın tarihi burada yatıyor: İşte Karacahasan köyü

Elmadağ Ankara’nın en tarihi ilçelerinden birisidir. Elmadağ’da bulunan Karacahasan köyü bu tarihi güzellikleri içerisinde barındıran bir köydür.

Ankara’nın Elmadağ ilçesinde bulunan Karacahasan köyü tarihiyle ön plana çıkıyor. 93 Harbi’nde yöreye gelen göçmenler tarafından kurulan köy, tarımıyla ve içerisinde bulunan tarihi güzellikleriyle biliniyor.

muhrta.jpg

TARIM VE HAYVANCILIK ANA GEÇİM KAYNAĞI

Tarım ve hayvancılık Karacahasan köyü sakinlerinin ana geçim kaynağı olarak göze çarpıyor. Köyde çok sayıda festival ve şenlikler de düzenleniyor. Bunlara en büyük örnekler, tirit şenliği ve saya gezmesi etkinlikleri olarak göze çarpıyor.

Köyde ilkokul ve ortaokul bulunmaktadır. Elmadağ’ın en tarihi köylerinden olan Karacahasan köyü, 93 Harbi’nde yöreye gelen göçmenler tarafından kurulmuş ve o günden günümüze kadar benliğini kaybetmeden gelmiştir. Köyün mevcut muhtarı Yaşar Yılmaz’dır.

adem-baris-askin.jpg

TİRİT ŞENLİĞİ

Her yıl düzenlenen tirit şenliği geçen yılda Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın, öncülüğünde tekrar yapıldı. Tirit Şenliği Elmadağlılar ve Karacahasan köyü sakinleri için büyük önem taşımaktadır. Etkinlikte konuşan Aşkın, "Buradaki amaç Elmadağlı vatandaşların bu şenlikte bir araya gelerek kültürel ve sosyal tanışma ve kaynaşma sağlamasıdır. Çevre köy ve ilçelerden bir araya gelen Ankaralılar, düzenlenen tirit şenliğinde doyasıya eğleniyor” ifadelerini kullandı.

saya.jpg

SAYA GEZMESİ

Yine tirit şenliği gibi her yıl düzenlene Saya Gezmesi’de, Karacahasan köylüleri için büyük önem taşır. Orta Asya’dan Anadolu’ya taşınan Saya Gezmesi geleneği, “Saya” veya “Sayagan” Türk ve Altay halk kültüründe ve özellikle hayvancılıkla uğraşan toplumlarda “Bereket Töreni” olarak kutlanmıştır. Yer ruhlarını/iyeleri memnun ederek hayvanların döl bereketinin artırılması inancıyla, bayramın koruyucu ruhu olan “Saya Han” adına düzenlenmiştir. Anadolu’daki “Saya Gezme” veya “Koyunun Yüzü” denilen bu şenlikler, eski Türk inançlarının kalıntılarıdır. Anadolu’ya gelen Oğuz-Türkmen boyları eski inançlara, İslami unsurlar da katmışlardır.

aaaa.jpg

KARACAHASAN SİYASETTEKİ GURURU: GAZİ ŞAHİN

Gazi Şahin, uzun yıllar kamuda Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapmış ve ardından Mamak Belediyesi Meclis Üyeliğine seçiliyor. Sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde İdari Müşavirlik görevinde bulunuyor. 1999 ve 2004 yılında iki dönem Mamak Belediye Başkanı seçiliyor. Ardından önce 2009 daha sonra 2014 yerel seçimlerinde Ak Parti’den Elmadağ Belediye Başkanı seçilmiş ve bu görevi layıkıyla yapmıştır. En önemlisi, en zor seçim bölgelerinde görevlendirilmiş olması ve buralardan alnının akıyla çıkmış olmasıdır.

turbe.jpg

TARİHİ ŞEYH BİLAL TÜRBESİ

Şeyh Bilal Türbesi, Ankara İli Elmadağ İlçesi, Karacahasan köyü içindedir. Şeyh Bilal hakkında detaylı bir bilgi yoktur. Değerli şair Mustafa Ceylan’ın bir şiirine göre Karaali’de (Eski Bala) bulunan Şıh Ali’nin oğludur. Şıh Ali Şam’dan gelip bölgeye yerleşmiştir. Bir şiirde Derviş Bilal olarak da anılmaktadır. Kurtlarla ve yabani hayvanlarla dosttur ve avcıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.