Elmadağ Renkliköy ile kalkınacak: Tamamı mart ayında açılıyor
Elmadağ Belediyesi tarafından hayata geçirilen Renkliköy projesi ile Elmadağ’da sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınma yaşanacak. 3 etaptan oluşan projenin tamamının Mart ayında hizmete açılması hedefleniyor.
Elmadağ Renkliköy projesi hakkında bilgi veren Elmadağ Belediyesi Proje Hibe Sorumlusu Kübra Karakaya, “Şu an ilk etabı açmış bulunmaktayız. Tüm etapların açılışı yani en büyük açılışımız Mart ayında olacak” dedi.
Elmadağ’ın ilk yerleşim yeri olan Yenidoğan ve Yenipınar mahallelerini kapsayan Renkliköy projesi ile ilçede kültürel miras korunup turistik ilgi alanı yaratılarak; ekonomik kalkınmayı teşvik ve istihdamı artırmak hedefleniyor. Proje Yöneticisi Elmadağ Belediyesi Ar-Ge İşleri Müdürü İsa Eren Akbıyık’ın Asistanı ve Elmadağ Belediyesi Proje Hibe Sorumlusu Kübra Karakaya, hafta sonu ziyaretçi akını yaşanan proje hakkında detayları anlattı.
İLK ETAP AÇILDI
Renkliköy’ün sınırlarının Elmadağ’da ilk yerleşim yeri olduğunu belirten Kübra Karakaya, “Ancak yıllardır burası daha mahrum bırakılmış, ihmal edilmiş bir bölge olarak yer aldı. Projenin öncelikli amacı buraya gerekli hizmeti götürmek. Burayı Elmadağ için bir kültürel odak noktası haline getirmek üzere Kültür Müdürümüz Öncel bey ve Ar-Ge İşleri Müdürümüz İsa Eren Akbıyık bir eylem planı hazırladılar. Bu plana başkanımız Adem Barış Aşkın dahil herkes çok fazla katkı sundu. Plan çerçevesinde ilk başta Renkliköy’ün alt yapı ve üst yapı çalışmaları gerçekleşti. Proje kapsamında evlerin hepsine bakım onarım yapıldı. Proje 165 bin metrekarelik 3 etaptan oluşuyor. Şu an ilk etabı açmış bulunmaktayız. Tüm etapların açılışı yani en büyük açılışımız Mart ayında olacak” ifadelerini kullandı.
İSTİHDAM YARATILACAK
Karakaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Elmadağ, Samsun yolu üzerinden geçen bir ilçe ve dışardan gelen insanları cezbedecek, insanlara bir durak, bekleme alanı yaratmak, insanların içeri çeken ilgi çekici bir alan yaratmak istedik. Bunun için birkaç sanatçı ile anlaştık. Burada bazı evlere duvar resimleri yapıldı. Buna birçok sanatçı katkı verdi. Bu resimler yapılmaya devam edecek. Burayı gerçekten renkli ve farklı bir yer yapmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte projemiz dahilinde bir mesire alanımız ve tavşan müzemiz var. Yaklaşık 10 tür tavşanın bulunacağı açık hava tavşan müzesi Türkiye’de ilk olacak. Şu anda Angora, Kalecik ve Yeni Zelanda tavşanımız var. Angora tavşanı, Ankara’da şu an en çok Elmadağ’da var. Üretime devam ediyoruz. Angora tavşanlarını yetiştirirken; kadın istihdamı yaratmak, buradaki kadınlara bu konuda eğitimler vererek projenin içine dahil etmek istiyoruz. Bununla birlikte projeye her Çarşamba ve Cumartesi günü Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden ziyaretçi arabaları geliyor. Burada ayrıca kadınlara ücretsiz stant sağladık. Bu stantlarda kadınlar evde yaptıkları yemekleri, el yapımı örgüleri satarak kendilerine gelir elde edebiliyorlar.”
ZİYARETÇİ MEMNUN
Samsun yolu üzerinden geçerken Renkliköy’ün ilgilerini çektiklerini belirten ziyaretçi İsmail Fatih Özkan, “Gayet güzel geleneksel birtakım ürünler burada sergileniyor. Güzel şeyler bunların yaşaması ve gelişmesi lazım. Ekonomik olarak da yöre halkına katkısı olacaktır. İnsanlar için de şehir hayatından kaçıp buraya gelenler için de farklı nefes alma alanı. Bence çok güzel olmuş. Herkesin eline sağlık” dedi.
HEM EMEK HEM DE GELİR
Elmadağ’ın yöresel kadınlarının minyatür bebeklerini işleyerek sergileyen Cemile Ekmekçi, “Elmadağ’ımızın kadınları üzerine çalıştık. Birebir giyimleri ve yöremizin tanıtımı için buradayız. Elmadağ’ın kadınlarının birebir minyatürünü yapıyoruz. Yöresel kadınlarımızın tıpatıp aynısını yapıyoruz. Bu giysiler burada çok tanınır. bu giysiye biz çinti diyoruz. Unutulmaması ve herkesin vitrininde bulunması için yaptık” diye konuştu.
SOKAK HAYVANLARINA YARDIM EDİYORUZ
Tamamıyla el yapımı örgü, boncuk süsleme ve nazarlık gibi ürünleri sergilediklerini ifade eden Eser Tontu ise elde ettikleri gelir ile malzeme temin ettiklerini ve sokak hayvanları için yardım yaptıklarını aktardı.
EV EKONOMİSİNE KATKI
Ürünlerini sergileyen Gönül İpek de ev ekonomisine katkıda bulunmak için hobi amaçlı örgülerimizi yapıp sattıkları stantlarını açtıklarını söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.