Ekonomist Şeref Oğuz uyardı: “Morgdaki şirketler temizlenecek”

Ekonomist Şeref Oğuz uyardı: “Morgdaki şirketler temizlenecek”

Ekonomist Şeref Oğuz, teknolojinin eski devlerinden Nokia ve Kodak’tan örnek vererek şirketlere uyarıda bulundu.

Ekonomist Şeref Oğuz “Şu anda savaş psikolojisi ve ekonomik kriz ortamındayız. Teşviklerle beslenen, morgda kalan, değişime ayak uyduramayan şirketler, ister istemez temizlenecek” dedi.

Her gün ekonomiye dair yayınladığı köşe yazıları ve yorumlarıyla tanınan Ekonomist Şeref Oğuz, Ekonomim’deki “Morgdaki şirketler temizlenecek” başlıklı köşe yazısında şirketleri değişime ayak uydurmaları konusunda uyardı. Savaş psikolojisi ve ekonomik kriz ortamında bulunulduğuna dikkat çeken Oğuz, Nokia, Blackbery ve Kodak gibi günümüzde faaliyete son vermiş markalardan örnek vererek, “Dijital dönüşümü benimseyen, sürdürülebilirlik ilkelerini ön planda tutan, müşteri odaklı yaklaşımlar geliştiren ve kriz anlarında hızla adapte olabilen şirketler, geleceğin iş dünyasında ayakta kalacak olanlar olacak” dedi.

habericoiuzman.jpg

ZOMBİYE BENZETTİ

Ekonomist Şeref Oğuz “Morgdaki şirketler temizlenecek” başlıklı köşe yazısında sözlerine şu şekilde başladı;

“Eğer elinde sınırlı sayıda serum varsa, morgdakine bağlar mısın? “Gerek yok” diyebilirsiniz ama Türkiye’de durum pek öyle değil… Sisteme giriş serbest olsa da değer üretmeyeni (ölüyü) sistemden çıkarmak zor. Hatta imkânsız. Fakat biz bunu deniyor ve zombilere kaynak aktarmayı sürdürüyoruz. Zombi, hayattan beslenen ama ölüm üreten, bulduğu her teşviki yiyen ama bir şey üretmeyen hayat formları… Zombi; Haiti mitlerinde büyücüler tarafından canlandırılan cesetlere verilen addır ve popüler kültürde, uygar dünyayı istila eden, beslenip hiçbir değer üretmeyen haline gelenlerdir. Önüne çıkan “hayatiyete dair” ne varsa yutan zombi kavramının felsefi karşılığı; hayatla beslenen ama ölüm üreten hali tanımlar. Ancak krizlerin faydalarından biri de zombilere, verimsizlere, akılsızlara ve sabırsızlara karşı gösterdiği tutumdur. Onları elimine eder, morgdan dahi defeder.”

parahabercici.jpg

VERİMLİ VE ÇEVİK OLANLAR AYAKTA KALACAK

Oğuz, günümüzde savaş psikolojisi ve ekonomik kriz ortamında olunduğunu belirterek, “ Teşviklerle beslenen, morgda kalan, değişime ayak uyduramayan şirketler, ister istemez temizlenecek. İyi de olacak. Krizlerde hazır olanlarla olmayanlar arasında servet değişimi yaşanır. Daha verimli ve çevik şirketler ayakta kalır. Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, deprem, İsrail-Filistin çatışması gibi beklenmedik gelişmeler birçok sorunu da birlikte getiriyor. Ülkelerin ekonomilerini derinden sarsarken enflasyon, tedarik, siyasi istikrarsızlık gibi sorunlar küresel ölçekte yayılıyor. Bu tür krizler, uluslararası ilişkileri ve küresel ticareti de etkiliyor. Bu durumda şirketlerin kendilerini yeniden gözden geçirmesi gerekiyor” dedi.

habericisirketler.jpg

YATIRIM YAPAN AYAKTA KALIR

Oğuz, yazısında şu şekilde devam etti; “Geçtiğimiz dönemde birçok şirket; teşvikler ve ekonomik koşulların getirdiği avantajlarla büyüme fırsatı yakaladı. Ancak, bu şirketler sık sık işlerini büyütme süreçlerini yeniden gözden geçirmeli. Özellikle, çeviklik, inovasyon ve değişime hızla uyum sağlama becerisi taşımayan şirketler, zaman içinde morgda kalanlar arasında yer alacak. Dijital dönüşümü benimseyen, sürdürülebilirlik ilkelerini ön planda tutan, müşteri odaklı yaklaşımlar geliştiren ve kriz anlarında hızla adapte olabilen şirketler, geleceğin iş dünyasında ayakta kalacak olanlar olacak. Verimsiz şirketler dökülür. Büyüyen, yatırım yapan şirketler ayakta kalır. Bu kadar sade ve net…”

habericioguz.jpg

NOKİA VE KODAK’TAN ÖRNEK VERDİ

Oğuz, yazısında kurtların sürülerdeki yaşlı, hasta ve zayıf olan diğer türlerle avlanarak sürünün sağlık verimliliğini artırdığından örnek vererek şu şekilde noktaladı; “Ekonomi de aynıdır. Verimsiz olan şirketler hayatiyetlerini sürdüremez. Nokia, mobil telefon endüstrisinde uzun yıllar liderlik yapmış bir şirketti. Ancak akıllı telefon devrimine ayak uyduramadı ve eski, statik bir iş modeline bağlı kaldı. Bu nedenle Nokia, mobil telefon pazarındaki hâkimiyetini kaybetti. Kodak, dijital fotoğraf makinelerinin yükselişine karşı direnemedi. BlackBerry, bir zamanlar iş dünyasında en popüler akıllı telefon markalarından biriydi. Ancak diğer akıllı telefon üreticileriyle rekabet edemedi. Acaba sizin bu durumda olan ve kurtların avlayacağı sürü örnekleriniz var mı?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.