Ekonomik şartlar düğün alışkanlıklarını yeniden değiştirdi
Pandemi sonrasındaki ekonomik gelişmelerle artan düğün salonu maliyetleri nedeniyle ivme yeniden sokak düğünlerine kaydı. Organizatör Yunus Emre Yapraklı, “İnsanlar salonlara o kadar para vermemek için mahalle düğünlerine yöneldi” dedi.
Son dönemlerde mahalle ve sokak tabiriyle kapı önü düğünleri yeniden başladı. Geride bıraktığımız birkaç yıla kadar düğün salonları revaçta iken, pandemi sonrasında durum eski haline dönmeye başladı. Koronavirüs pandemisi ile başlayan düğün yasaklarıyla toplamda 18 ay iş yapamayan düğün salonları, normal hayata dönülmeye başlanmasıyla, güncel ekonomik giderlerle birlikte düğün salonlarının fiyatları ayyuka çıkarttı. Vatandaşlar ise birkaç saatliğine o kadar para vermemek için sokak düğünlerine yöneldi.
Konu hakkında İlk Sayfa Gazetesi’ne özel konuşan organizatör Yunus Emre Yapraklı önemli bilgiler verdi. Yapraklı, “Normal şartlarda açık hava düğün sektörü durma noktasına yaklaşmıştı. Açık alanda düğün, en alt seviyelerini gördü. Ancak son zamanlarda özellikle de pandemi sonrası tekrardan yükselişe ve artışa geçti. Sebebi ise; şu an düğün salonlarının fiyatları aldı başını gitti. Orta seviyelerde bir salon tutmak ortalama 45-50 bin lira seviyelerini buluyor. Dolayısıyla insanlar mahalle düğününe geri dönmeye başladı” diye konuştu.
EKONOMİ İNSANLARDAKİ DÜĞÜN ANLAYIŞINI DEĞİŞTİRDİ
İki ayrı insanın hayatlarını birleştirmesinin kutlandığı düğünler, Anadoluda gelenek haline geldi. Her yörenin kendine has anlayışı ve adetleri üzerinde değişkenlik gösteren düğünler, şimdi de anlayışla birlikte farklılaştı. İnsanlardaki düğün algısının farklılaştığını dile getiren Yunus Emre Yapraklı, “2016-2020 yılları arasında düğün salonları fiyat olarak aynı seviyelerde kaldı. Ancak pandemi sonrası, bir anda makas açılmaya başlandı. Eskiden hafta içi düğün yapan var mıydı? Vardı ama yok denilecek kadar azdı. Pandemiden sonra artık düğünlerde hafta sonu mantığı diye bir şey kalmadı. Pazartesi, Çarşamba, Cuma ya da Pazar. İnsanlar artık her gün düğün yapar oldu. Neden? Ekonomik nedenlerden dolayı. Her şey o kadar pahalı ki, mecburen herkes kendi cebini düşünüyor. Hafta içi yapılan düğün de hafta sonuna nazaran daha ucuz oluyor” ifadelerini kullandı.
DÜĞÜNLERDEKİ GERİ DÖNÜŞ: MAHALLE FAKTÖRÜ
Düğün salonu fiyatlarının bu denli yükselmesiyle birlikte sokak düğünlerine geri dönülürken, mahallelerden artık davul zurna ve saz sesleri yükselmeye başladı. Mahalle düğünlerine dönüşün tek sebebinin ekonomik nedenler olduğunun altını çizen Yapraklı, sözlerine şu şekilde devam etti: “Koronavirüs pandemisi sürecinde 18 ay düğün yasaklandı. Mahalle düğünü tamamen bitti. İnsanlar tamamen salona yöneldi, ya da direkt olarak nikâh sarayında sade bir nikâhla evlendi. Ancak pandeminin bitimiyle fiyatlar arttı. Mahalle düğününe geri dönüşler başladı. Daha önce kına ve düğünü yani ikisini de salonda yapan insanlar, en azından kına gecelerini mahallelerde yapmak istemeye başladı.”
MAHALLE DÜĞÜNÜ DE PAHALI
Düğün organizasyonu işi yapan Yunus Emre Yapraklı, mahalle düğünlerinin ekonomik boyutundan da bahsetti. Yapraklı, bir mahalle düğününün her şey dâhil edildiğinde 30 bin lira seviyelerine çıkabildiğini söyledi. Ancak, istek ve ihtiyaçlara göre fiyatların değişkenlik gösterdiğini aktardı. Yunus Emre Aktaş, “Altındağ, Keçiören ve Mamak gibi ilçelere göre fiyat; yemeği içinde, sazcısı içinde yani her şeyiyle bütün organizasyon yaklaşık 30 bin lira civarı tutar. Ancak bu tamamen kişinin isteğine ya da talebine bağlı bir durumdur. Nasıl kişiye bağlı? Biri 500 kişilik masa sandalye, yemek vs. ister, diğeri 100 kişilik. Yani benim size verdiğim fiyat örneği, ortalama bir düğün ve ortalama kalabalıktaki bir düğün için geçerlidir” diyerek sözlerine son verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.