Ekmekten kâr edemeyen bakkal, poşeti 15 kuruşa satıyor

Ekmekten kâr edemeyen bakkal, poşeti 15 kuruşa satıyor

Fırıncının, bakkala verdiği ekmeği 15 kuruş zamlandırması üzerine bakkallar, poşet masrafı ile ekmekten hiç kâr edemediklerini söyledi. Bazı bakkallar bu karar üzerine poşeti para ile satmaya başladı.

Ankara’da 1 liraya satılan 200 gram ekmeğe hafta başında 25 kuruşluk zam yapılması üzerine Ticaret Bakanlığı ve Ankara Valiliği zammı durdurmuştu. Bu kararın ardından fırıncı ile küçük esnaf arasında “ekmekte kâr kavgası” yaşanmaya başladı.  Döviz kurlarındaki artış nedeniyle un, akaryakıt, işletme ve işçilik giderlerinin arttığını belirten fırıncılar, müşteriye yansıtamadığı zammı bakkal ve marketlere uyguladı. Birkaç gün önceye kadar 70 ila 75 kuruşa bakkal ve marketlere ekmek veren fırıncılar, önceki günden itibaren 85 ila 90 kuruştan ekmek göndermeye başladı. Çoğu bakkal ve marketçi, fırıncıların kendilerine verdiği ekmeğin fiyatını artırmaları üzerine, ya poşeti para ile satmaya ya da kar elde edemedikleri gerekçesiyle ekmek satmama kararı aldı. 

ESNAF: “EKMEKTEN KAR EDEMİYORUZ”

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Bakkal Cengiz Dönmez, “Günlük 100 ila 150 ekmek satıyorum. Önceden ekmeği fırından 70 kuruşa alıyordum şimdi 85 kuruşa yükseltiler. Ancak bizim bir de poşet masrafımız oluyor. Birkaç aya kadar 6 liraya aldığımız poşet şimdi 15 TL’ye yaklaştı. Ekmeği poşetle birlikte verince zaten biz ekmekten kar edemez hale geldik. Zaten son aylarda zor günler yaşıyorduk şimdi ekmekteki kazancımız da gidince işin içinden çıkamaz hale geldik. Sattığımız belli başlı ürünler, biz ekmekten de kar edemezsek neyden kar edeceğiz. Bu konuda yetkililerimizden yardım talep ediyoruz. Yoksa bu duruma inanın dayanamayız” dedi. 

FIRINCI: “MECBUR KALDIK”

Başkent’te günde 35 bin ekmek üretimi yapan bir fırın işletmecisi ise “Giderlerimiz çok yükseldi. Özellikle un fiyatı bizi çok zor durumda bırakıyor. Şu an ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Biz de isteriz ki bakkal ve marketçi arkadaşımız istediği karı elde etsin ama bizim de durumumuz belli. 25 kuruşluk zam geri çekildiği için bunu yapmaya mecbur kaldık” diye konuştu.  

PALANDÖKEN: “ADİL DEĞİL”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, binlerce bakkal ve küçük esnafın, zincir marketler karşısında ayakta kalma mücadelesi verdiğine işaret ederek, dövizdeki kuru bahane ederek unun fiyatına yüzde 60'ın üzerinde artıran spekülatörlere ses çıkarılmazken emeğiyle çalışan bakkal ve fırıncının kar marjlarının sınırlandırılmasının adil olmadığını vurguladı. Palandöken, "Küçük esnafı korumak için çıkarılan perakende sektörünü düzenleyen yasa yine küçük esnafı vurdu. Una, suya, elektriğe, mayaya ve yakıta yüzde 50-60 zamların yapıldığı bu ortamda ekmeğe yapılan zammın durdurulması ve fırıncı, bakkal ile diğer küçük esnafın gelirini kısmak doğru bir uygulama değil" dedi.

OSMAN AKDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.