EGO’da %19 gelir artışı

EGO’da %19 gelir artışı

EGO’nun yıllık mali hedeflerine ulaştığı belirtilen raporda, tasarruf ilkesine de uygun hareket edildiği, tüketim malzemesi alımlarında yerli ve milli ürünlerin tercih edilmesiyle giderlerin de düştüğü kaydedildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 2017 Faaliyet Raporu'nda yer alan 'mali yapı' bölümü bir hayli dikkat çekti. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan raporda Başkent'teki toplu taşımanın 24 saat uygulamasına geçmesi ile ulaşım gelirlerinde bir önceki yıla oranla yüzde 19 artış yaşandığını belirtti.  

TUNA GELDİ EGO KAR ETTİ 

ego-2017-faaliyet-raporu-ulasim-sistemleri.png

Mustafa Tuna'nın Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine gelmesinin ardından yıllarca zarar eden EGO'nun mali yapısındaki gelir artışı bir hayli dikkat çekti.   

GELİR ARTTI GİDER AZALDI

2017 Faaliyet Raporu'nda yer alan ilgili bölümde "EGO Genel Müdürlüğü 2017 mali yılı Gelir bütçesi gerçekleme oranı yüzde 104, Gider bütçesi gerçekleme oranı ise yüzde 91 olmuş, 2017 mali yılı bütçe hedeflerine varılmıştır. 24 saate çıkan otobüs seferlerimiz, gece 01.00’e kadar uzatılan metro seferlerimizle ana faaliyet alanımız olan toplu ulaşım daha da cazip hale getirilmiştir. Uygulanan başarılı politikalar sonucunda ulaşım gelirlerinde bir önceki yıla oranla yüzde 19 artış sağlanmıştır. Tasarruf ve rekabet ilkelerine uygun hareket edilmesi kaydıyla, Kuruluşumuz ihtiyaçlarının yerli ürünlerden karşılanmasına bu yılda özen gösterilmiştir. Tüketim mal ve malzemesi alımlarında bir önceki yıla göre 1.959.079 TL tasarruf sağlanmış, emekliye ayrılan personelimiz nedeniyle personel giderlerimizde de 2.290.124 TL azalış kaydedilmiştir. Kuruluşumuz, yönetsel ve operasyonel alanlarda giderlerini azaltacak projeler üretmeye, mali yapısını güçlendirmek amacıyla gelir gider dengesini iyileştirici tedbirler almaya her zaman olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir" ifadeleri kullanıldı. 

EGO'NUN EKONOMİK YAPISI GÜÇLENDİ 

Başkent'in toplu taşımasını üstlenen EGO'nun kamu yararına hizmet veren bir kuruluş olduğuna da dikkat çekilen raporda, "EGO Genel Müdürlüğü, toplu ulaşım hizmetinin sunulmasında hizmetin sürekli, düzenli ve adil bir şekilde yü- rütülmesini amaçlamaktadır. Diğer taraftan da bu hizmeti sunarken gelirlerini arttırıcı, giderlerini azaltıcı politikalarla  'Mali Yapıyı Güçlendirmek' amacını başarıyla gerçekleştirmektedir. Kuruluşumuz, 2017 yılında da kaynak kullanımında verimlilik, şeffaflık ve hesap verilebilirlik anlayışıyla hareket etmiş; gelirleri artırıcı, giderleri azaltıcı başarılı mali politikalar uygulayarak ekonomik yapısını daha da güçlendirmiştir. Bütçe gerçekleşme yüzdeleri çok yüksek bir mali yılı geride bırakmıştır" sözleri kaydedildi.  

GÖKÇEK: "EGO ZARAR EDİYOR, ZARARI YÜKSELTEMEYİZ."

melih-gokcek-ego-zarar-ediyor.png

Öte yandan 2014 yılında Onur Kadir Arıcan adındaki Başkent'te yaşayan bir vatandaş sosyal medya üzerinden dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e "Sayın başkan Ankara'da neden (gece) 12'den sonra otobüs yok?" şeklinde bir soru yöneltmişti. Bu soruya yanıt veren Gökçek ise EGO'nun ettiği zarara dikkat çekerek şu yanıtı vermişti: "EGO ayda 30 milyon zarar ediyor. Zararı yükseltemeyiz. Çünkü bu zarar sübvanse olarak belediye bütçesinde çıkıyor."  

TAŞINAN YOLCU SAYILARI

2017 Faaliyet Raporu'nda yer alan EGO tarafından taşınan yolcu sayıları da dikkat çekti. Buna göre EGO'da 1585 otobüs bulunuyor. 2017'de toplam 2.499.056 sefer yapıldı. 201. 693.186 kişi taşındı.Yani 2017 yılında toplu taşımada EGO'lar Türkiye nüfusunun 2.5 katı, Ankara nüfusunun 37 katını taşıdı.  Raylı sistemde ise 131 bin kişi taşındı. Yenimahalle - Şentepe Teleferik Hattı'nda ise 10 bin 800 seferde 2.839.018 kişi seyahat etti. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.