Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: Yükseköğretim sisteminin İmaj ve kalitesi tehdit altında

Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: Yükseköğretim sisteminin İmaj ve kalitesi tehdit altında

Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın açık öğretimdeki öğrenci sayısının yüz yüze öğrenim gören öğrenci sayısını geçtiğini belirterek, “Bu aşırı artış, yükseköğretim sisteminin genel imaj ve kalitesini tehdit eden bir boyuta dönüşmüştür” dedi.

Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Eğitim Bir Sen 'Yükseköğretime Bakış 2019: İzleme ve Değerlendirme Raporu'nu açıkladı. Programda konuşan Yalçın, açık öğretim fakültelerindeki öğrenci sayıları ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yalçın, açık öğretimin önemli bir imkân olduğunu ve hizmet sunmaya devam etmesi gerektiğini fakat açık öğretimdeki öğrenci sayısı yüz yüze öğrenim gören öğrenci sayısını geçtiğini belirtti. Yalçın, “Açık öğretim öğrenci sayısının aşırı artışı, yükseköğretim sisteminin genel imaj ve kalitesini tehdit eden bir boyuta dönüşmüştür” dedi.

YÜZ YÜZE ÖĞRENİMDE AZALMA

Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan Yükseköğretime Bakış 2019: İzleme ve Değerlendirme Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Türkiye’nin, toplumsal talebi karşılamak ve genç nüfusunun niteliklerini artırabilmek için yükseköğretime çok önemli yatırımlar yaptığını belirten Yalçın, “2018’de açılanlarla birlikte üniversite sayısı 200’ü aşmıştır. Türkiye, son yıllarda yükseköğretim sistemini oldukça hızlı bir şekilde büyüterek, açık öğretim dâhil, öğrenci sayısı itibarıyla Avrupa’nın en büyük yükseköğretim sistemi hâline gelmiştir. Ancak, yüz yüze öğrenim gören öğrenci sayısı 2018 yılında ilk kez azalmıştır. Ayrıca, OECD ülkeleri içerisinde hem çalışmayan hem de okumayan 18-24 yaş arası gençlerin oranının en yüksek olduğu ülke Türkiye’dir” diye konuştu.

AÇIK ÖĞRETİM SİSTEMİN KALİTESİNİ TEHDİT EDİYOR

Açık öğretimin, önemli bir imkân olduğunu ve hizmet sunmaya devam etmesi gerektiğini kaydeden Yalçın, “Ancak, yükseköğretim sisteminde açık öğretimdeki öğrenci sayısı yüz yüze öğrenim gören öğrenci sayısını geçmiş durumdadır. Hatta Açıköğretim Fakültesi’ndeki öğrenci sayısı Türkiye’deki tüm lisans ve ön lisans programlarındaki öğrenci sayısından fazladır. Açık öğretim öğrenci sayısının aşırı artışı, yükseköğretim sisteminin genel imaj ve kalitesini tehdit eden bir boyuta dönüşmüştür. Öte yandan, açık öğretime yerleşen öğrenci sayısının azaltılmasına yönelik alınan kararlara rağmen, açık öğretim sistemindeki öğrenci sayısı hızlı bir şekilde artmıştır” dedi.

0,memur-sen-ve egitim-bir-sen genel-baskani-ali-yalcin,-yuksekogretime-bakis-2019-izleme-ve-degerlendirme-raporu,-egitim-bir-sen-stratejik-arastirmalar-merkezi,-genc-issizlik,.jpg

91 BİN ÖĞRETİM ELEMANINA İHTİYAÇ VAR

“Raporumuzda da kapsamlı bir şekilde vurgulandığı üzere, Türkiye’de kronik bir öğretim üyesi açığı vardır” diyen Yalçın, Türkiye’nin, yükseköğretim sisteminde en büyük on ekonomiye sahip ülkelerin ortalaması standartlarında bir eğitim verebilmesi için, en az 91 bin öğretim elemanına ihtiyacı olduğunu, bu açığın kapatılması için acil bir seferberlik başlatılması gerektiğini vurguladı.

YÜKSEKÖĞRETİM BÜTÇESİ ARTIRILMALIDIR

Bu yıl yükseköğretime ayrılan bütçenin geçen yıllara göre azaldığını ifade eden Yalçın, “Daha da önemlisi, yükseköğretim bütçesinde yatırım harcamalarının payı çok azalmıştır. Nitelikli bir yükseköğretim sisteminin tesis edilmesi için, yatırım bütçesinin ve genel olarak yükseköğretim bütçesinin artırılması gerekmektedir. Mezunların istihdam durumları izlenmeli ve bu çerçevede yükseköğretim programlarında değişiklikler yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

GENÇ İŞSİZLİK CİDDİ BİR SORUN

Türkiye’de genç işsizliğinin her geçen gün arttığına işaret eden Yalçın, “Genç işsizliği ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaya başlamaktadır. Öncelikle yükseköğretim sistemindeki aktörlerin piyasa ile daha uyumlu beceri ve niteliklere sahip bireylerin yetiştirilmesi için, yükseköğretim programlarında gerekli değişiklikleri yapması gerekmektedir” diye konuştu.

00,memur-sen-ve egitim-bir-sen genel-baskani-ali-yalcin,-yuksekogretime-bakis-2019-izleme-ve-degerlendirme-raporu,-egitim-bir-sen-stratejik-arastirmalar-merkezi,-genc-issizlik,.jpg

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.