Ege’ye tatile gidecekler dikkat: O bölgeler Köpek Balığı alanı ilan edildi

Ege’ye tatile gidecekler dikkat: O bölgeler Köpek Balığı alanı ilan edildi

Sahillerde de görülmeye başlayan köpek balıkları tatile denize gidecekleri düşündürürken, Ege’nin dünyaca ünlü körfez ve koyuyla ilgili önemli bir karar alındı. Ege’ye tatile gidecekler aman dikkat. Ege’de o bölgeler Köpek Balığı üreme alanı ilan edildi.

Son yıllarda sahillerde de görülmeye başlayan köpek balıkları tatile denize gidecekleri iki kere düşündürebiliyor.

2023 Haziran ayında Mısır’ın turistik şehri Hurgada'da bir turist sahile yakın bir bölgede yüzerken köpek balığı saldırısı sonucu yaşamını yitirmişti. Geçtiğimiz yıl Muğla Marmaris’te de köpek balığına rastlandığı, balığın halk plajında yüzenlerin arasına daldığı iddia edilmiş, bu ürkütücü iddianın gerçek olup olmadığı teyit edilememişti. Marmaris köpek balığı haberlerine bu kez resmi bir karar eklendi.

marmaris-kum-kopek-baligi.jpg

Sahillerin köpek balıkları ile anılmaya başlaması tatile denize gitmeyi düşünenleri tekrar tekrar düşündürebilirken, Ege’nin dünyaca ünlü bir körfez ve koyuyla ilgili önemli bir karar alındı. Ege’ye tatile gidecekler aman dikkat. Ege’de o bölgeler Köpek Balığı üreme alanı ilan edildi.

İŞTE O BÖLGELER

O bölgelerin başında Marmaris geliyor. Marmaris köpek balığı kararına göre, Muğla’nın dünyaca ünlü Gökova Körfezi’nde yer alan Boncuk Koyu, Kum Köpek Balıklarının üreme alanı ilan edildi. Yine Muğla’da Milas Güllük Körfezi de köpek balığı alanına aday bölge gösterildi. Köpek balıkları ile ilgili bu kritik kararlar Akdeniz Koruma Derneği’nin girişimleri sonucu, Uluslararası Doğayı Koruma Birliğince alındı.

Muğla’da Boncuk Koyu’nun kum köpek balıklarının üreme alanı ilan edilmesi, Milas Güllük Körfezi’nin ise köpek balığı alanına aday bölge gösterilmesine dair kararların öncesine ilişkin gelişmeler şöyle:

gokova-korfezi-kopek-baligi.jpg

KAMERA SİSTEMİ KURULMUŞTU

Marmaris Çamlı Mahallesi sınırları içerisindeki Gökova Körfezi Boncuk Koyu’nda bir süredir değişik üniversitelerin su ürünleri fakültelerinden bilim insanlarınca yaz aylarında bilimsel çalışmalar yürütülüyordu. Boncuk Koyu’na son olarak Akdeniz Koruma Derneği tarafından su altı ve su üstü aralıksız görüntü akışı sağlayan kamera sistemi kurulmuştu.

Derneğin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle kurduğu kamera sistemiyle bölgedeki kum köpek balıklarının üreme ve günlük hareketleri takip ediliyordu.

CANLI TAKİP EDİLİYOR

Marmaris köpek balığı takipleri sonuç verdi... Çalışmalar sonucunda Boncuk Koyu'na üremek için gelen kum köpek balıkları görüntülendi. Bu eşsiz izleme faaliyeti, 2'si su altında, 1'i su üzerinde olmak üzere toplam 3 kamera sistemi ile gerçekleştirildi. Halen aktif olan kameralar sayesinde, dünyaca ünlü Gökova Körfezi'nde yer alan Boncuk Koyu'na gelen 'Carcharhinus pulmbeus' olarak bilinen koruma altındaki kum köpek balıklarının davranışları, dağılımı ve sıklığı yakından takip ediliyor. Kameralar kum köpek balıklarını avlamak isteyenler için caydırıcı bir unsur olarak da görev yapıyor.

Akdeniz Koruma Derneği, yaptığı bilimsel çalışmalar sonucu Boncuk Koyu'nu Önemli Köpek Balığı Alanı (ISRAs) olarak belirlemek için Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'ne öneride bulunmuştu.

marmaris-kopek-baligi-alani.jpg

Öneri üzerine Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nce (IUCN), Gökova Körfezi içinde kalan dünyaca ünlü Boncuk Koyu, “Önemli Köpek Balığı Alanı” (ISRAs) seçildi. Milas Güllük Körfezi’nin ise köpek balığı alanına aday bölge gösterilmesine karar verildi.

KORUNACAKLAR

Marmaris köpek balığı takipleri ve alınan karar hakkında Akdeniz Koruma Derneği'nden yapılan açıklamada, ISRAs’ın köpek balığı ve vatoz türlerinin korunması ve yönetimi için öncelikli olarak belirlenmiş önemli deniz alanlarını ifade ettiği belirtildi. Bu alanların köpek balığı ve vatozların üreme, beslenme ve göç alanları gibi hayati aktivitelerini destekleyen bölgeleri içerdiği ifade edilen açıklamada “ISRAs, bu türlerin korunması ve sürdürülebilir yönetimi amacıyla bilimsel verilere dayalı olarak belirlenir ve IUCN Köpek Balığı Uzman Grubu (Shark Specialist Group) gibi uzman gruplar tarafından yönetilir. Bu alanların korunması, deniz ekosistemlerinin dengesini ve bütünlüğünü sürdürmek açısından önemlidir" denildi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum