Ege illeri AKM'ye taşındı
Ege platformu tarafından düzenlenen 10. Ege İlleri Türkiye Tanıtım Günleri ve Etkinlikleri AKM’de kapılarını ziyaretçilere açtı.
Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği'nin dönem başkanlığında Egem Platformu tarafından düzenlenen 10. Ege İlleri Türkiye Tanıtım Günleri ve Etkinlikleri Atatürk Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte illerin birçok yönü tanıtılıyor.
Siyasiler ve vatandaşlardan yoğun ilgi
Ege Bölgesini oluşturan Afyonkarahisar, Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak illerinin tanıtımının gerçekleştirildiği fuarda, Ege Bölgesi’nin tarım, turizm, sanayi ve ticaret potansiyeli ile tarih, kültür, doğal kaynaklar, el sanatları tüm yönleri ile tanıtılıyor. Birçok siyasi ve bürokrat ile birlikte vatandaşın katılım gösterdiği tanıtım günleri 22 Ekim Pazar akşamına kadar ziyaret edile bilinecek.
Her ilimiz bulunmaz bir nimet
Aydın’ın incirinin, Denizli’nin horozunun, İzmir’in efesinin, Kütahya’nın seramik ve çinisinin, Muğla’nın kültürel zenginliğinin ve birçok ilin tarihi ve kültürel zenginliğinin tanıtıldığı fuarda, Ege bölgesi ile özdeşleşen incir, zeytin, lokum, kaymak, sucuk gibi gıda ürünleri ile birçok yöresel zenginlik vatandaşları büyüledi. Her ilimizin bulunmaz bir nimet olduğunu ifade eden vatandaşlar, tüm Başkentlileri tanıtım alanına davet etti.
Hava kirliliği olmayan il “Afyon”
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Sandıklı Belediyesi Sanayi ve Ticaret Odası standında Afyon ve İlçesi Sandıklı hakkında gazetemize konuşan Sandıklı Sanayi ve Ticaret Odası Genel Sekreteri Mustafa Oğuz Afyon’un jeotermal bir şehir olduğunu belirtti. Antalya yolu üzerinde olması nedeni ile insanların uğrak noktası haline geldiğini belirten Oğuz, “Şehrin yüzde 80’ini jeotermal enerji ile ısınıyor. Kış memleketi olmamıza rağmen Türkiye’de hava kirliliği olmayan nadir yerlerden birisiyiz. Doğal olduğu için ucuz bir ısıtma yöntemidir.” dedi.
Yılın 12 Ayı Domates Üretiliyor
Jeotermal enerjiden elde edilen ısı ile yılın 12 ayı domates üretimi yapıldığını belirten Oğuz, “Sandıklı’da 6 yüz bin metrekare büyüklüğünde bir seramız var. Bu seranın metrekaresinde 60 kilogram domates elde ediyoruz. Elde ettiğimiz ürün birinci sınıf kalitesinde ve yurt dışına ihraç ediyoruz.” dedi. Bununla birlikte patates ve haşhaş üretiminde ön sıralarda olduklarını belirten Oğuz, özellikle sucuk imalatında söz sahibi olduklarını belirtti.
Termal turizm de Sandıklı
Türkiye’de tarım makinelerinde ve termal turizmde de söz sahibi olduklarını belirten Oğuz, termal turizmde yeterli sayıda konaklama tesisine sahip olduklarını ve vatandaşların ilk tercih noktalarından birinin Sandıklı olduğunu söyledi. Bunun yanında doğa turizmi içinde çalışmalar yapıldığını ve ülkenin en iyi ilçelerinden biri olmayı hedeflediklerini ifade etti.
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği stantlardan biri olan Kütahya çinilerinin sergilendiği stant hakkında bilgi veren, Kütahya Belediyesi İş Geliştirme Merkezi’nde Üretici olan İdris Tepe halen yaşayan çinicilik sanatı hakkında, “Kütahya çiniciliği İznik çiniciliği ile paralel gelişmiş fakat İznik çiniciliği saraya, Kütahya ise halka çalışmış ve halen halk için üretime devam etmektedir. Özellikle ev hanımlarının ağırlık verdiği çiniciliğin serüveni halen devam etmektedir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Her bütçeye uygun ürün var
Ürünlerin fiyatları hakkında da bilgi veren Tepe, fiyatlara etki eden sebeplerin ürünün ebadı, ürünü yapan usta, işçilik, kalite gibi olduğunu belirtirken 5 liradan başlayıp on binlerce liraya kadar ürün olduğunu belirtti. 20 liraya satılan bir vazonun aynısının başka bir usta tarafından yapılması onun da 20 liraya satılacağı anlamına gelmediğini belirten Tepe, ustanın işçiliğinin fiyata etkisinin büyük olduğunu söyledi.
Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.