Edebiyat öğretmenleri atanamıyor: Nerede bu atamalar?

Edebiyat öğretmenleri atanamıyor: Nerede bu atamalar?

Eğitim fakültelerinden mezun olan çok sayıda edebiyat öğretmeni atanamama sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Melek Kıraç, ‘‘Yıllardır atama bekliyoruz. Umudumuz tükeniyor. Atamalar nerede’’ dedi.

Türkiye'de, eğitim fakültelerinden mezun olan birçok edebiyat öğretmeni atanamama sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Nitelikli ve istekli öğretmen adayları, uzun yıllardır atanma umuduyla beklerken, eğitim sistemindeki atama politikalarının gözden geçirilmesi taleplerini sürekli dile getiriyor. Atama sayısındaki düşüşler ve kadro dışı atamalar, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerini endişelendiriyor.

o4.png

ÜNİVERSİTELERE FAZLA ALIM VAR

‘‘Üniversitelere yapılan başvurular her yıl giderek artıyor’’ diyen Kıraç, ‘‘Fazla öğrenci alımı, bazı bölümlerde istihdam sorunlarına yol açıyor. Bu bölümler özellikle eğitim fakültelerini de kapsıyor. Üniversitelerin açtığı bölümlerde mezunlar işsiz kalabilir veya alandaki talebi karşılamada zorluk yaşanabilir. Sonuç olarak bu durum iş bulma ve atanma konusunda sorunlara neden oluyor. Doğru planlama ve stratejik adımlarla bu sorunun üstesinden gelmek mümkün fakat herhangi bir adım atılmıyor’’ ifadelerinde bulundu.

o1.png

ALAN DIŞI ATAMALAR YAPILIYOR

‘‘Farklı bölümleri bitiren kişilere kendi alanlarının dışında atamalar yapılıyor’’ şeklinde konuşan Kıraç, ‘‘Türkiye'de öğretmenlik mesleği, öğretmenlik lisans programlarında belirli alanlarda eğitim almış nitelikli öğretmenlerin yetiştirilmesi olarak bilinir. Ancak son yıllarda, özellikle öğretmen ihtiyacının yoğun olduğu bölgelerde ve branşlarda alan dışı atamaların arttığını biliyorum. Uzmanlık alanlarına uygun olmayan görevlere atanan kişiler yüzünden asıl alan sahibi öğretmenler mağdur oluyor. Başka alanlarda yetkinliği olmayan öğretmenler için özellikle KPSS’ye umudunu bağlayan kişilerin alternatifi olmadığından hayatıyla alakalı bütün işleri ertelemek zorunda kalıyor’’ diyerek alan dışı atama problemine de değindi.

o3.png

ATAMA SAYILARI ÇOK DÜŞÜK

Her sene umutla beklediğimiz atama sayılarının hayal kırıklığına neden olduğunu söyleyen Kıraç, ‘‘Atama sayıları havalarda uçuşuyor. 30 binler, 45 binler, 50 binler bir bakıyorsunuz atama sayısı geçtiğimiz Mart 1839. Her yıl atamaları bir seneye yaymaya çalışıyoruz diyorlar. Artık umudumuz tükeniyor. Bizler atama sayılarında artış istiyoruz. Emek verdik, başarılı bir şekilde okulumuzu bitirdik. Okuyarak yıllarımız tükenmiş şimdi de atama bekleyerek ömrümüz tükeniyor. Sizin aracılığınızla Tüm Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin sesi olmak istiyorum. Laf değil atama istiyoruz’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.