Ecdad yadigârı temizlendi

Ecdad yadigârı temizlendi

Ankara'nın en eski Türk - İslam mezarlığı olan Altındağ'daki 800 yıllık Kırklar Mezarlığı, uzayan otlardan ve çöplerden temizlendi. Konuyu gazetemiz gündeme getirmişti.

Ankara Kalesi'nin eteklerinde yer alan ve Kadılar Mezarlığı adıyla da anılan 800 yıllık mezarlık en son 2008'de restorasyona alındı. Uzun bir süredir bakımsız olan mezarlığın yürek burkan halini gündeme getirmemizden sonra yetkililer harekete geçti. Kırıklar Mezarlığı bakıma alınarak, uzayan otlardan ve sarmaşıklardan temizlendi.

Kırklar (Kadınlar) Mezarlığı, Altındağ'da Kale Mahallesi'nde Yazbaşı Sokak'ta yer alıyor. Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda mezarın bulunduğu 800 yıllık mezarlığın yürek burkan halini, geçtiğimiz ay Gazete Habervaktim olarak gündeme taşımıştık. Haberimizden sonra, yetkililerin tarihi mezarlığı bakıma alarak uzayan otlardan ve sarmaşıklardan temizlediği objektiflerimize böyle yansıdı.

Kırıklar Mezarlığı, geçtiğimiz ay uzayan otların arasında kaybolmuş mezar taşları ve çöp yığını haline gelmiş demir kapılarıyla Habervaktim ekibinin objektiflerine yansımıştı. Bir ay sonra tekrar uğradığımız da ise Kırıklar Mezarlığı'nın bakıma alınarak, uzayan otlardan ve sarmaşıklardan temizlendiğini gördük.

ANKARA'DA TEK

1262 yılından itibaren defin yapılmaya başlandığı öğrenilen Kırklar başka bir adıyla Kadılar Mezarlığı'nda 1900'lü yılların ardından tarihi mezarlığa defin işleminin yapılmadığı kaydediliyor. 2008 yılında restore edildiği belirtilen mezarlığın İçinde sanat eseri niteliğinde olan birçok sanduka ve mezar taşının bulunuyor. Ankara tarihçisi Abdülkerim Erdoğan'ın 2006'da ele aldığı bir araştırma yazısı sonucu mezarlığın 2008'de restore edildiği biliniyor.  Kırklar Mezarlığı hakkında araştırma yapan bir başka tarihçi Mübarek Galib mezarlıkla ilgili hazırladığı bir yazısında şu ifadelere yer veriyor: " Hicri 7, 8 ve 9, 13, 14 ve 15. yüzyıllara ait mezarlar, Kırklar (Kadılar) Mezarlığı’nda toplu bir halde bulunmaktadır. Bu mezarlığın bir özelliği daha vardır ki, o da taşlarının süslemeleri, kazınmış hatlarının güzelliği itibarıyla büyük bir tarih ve sanat değerine sahip olmasıdır. Halk arasında bu mezarlığa Kırklar veya Kadılar adı verilmiştir. Burada gerçekten yaklaşık 40 kadar çoğunluğu kadılara ait mezar vardır. Kırklar Mezarlığı’nın bir özelliği de buradaki mezarların hepsinin Selçuklu mezarı tarzında olmasıdır. Ankara’da rastlanan Selçuklu mezarları toplu olarak yalnız burada bulunmaktadır." Kaynak: Asırlık mezarlığın hali yürek burkuyor

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.