Ebeveynler bu haber sizin için: Okula yeni başlayan çocuklarda uyum zorluğu sıkıntısı
Okula uyum sorunlarında ebeveynlerin neler yapabileceği ve süreç yönetimi hakkında konuşan Psikolog Sarenur Pehlivan, “Okula uyum bir süreçtir ve bu sürecin uzunluğu, kısalığı çocuğun kendisine göre değişiklik gösterir” dedi.
Okula uyum sürecinde ebeveynlerin kendi kaygı ve endişelerini çocuğa yansıtmaması çocuğun güven ortamı oluşturmasında oldukça önemlidir. Okula uyum sorunlarında ebeveynlerin neler yapabileceği ve süreç yönetimi hakkında Psikolog Sarenur Pehlivan’dan görüş aldık. Okula uyum sürecinde çocuğun aklına gelebilecek her türlü sorunun ebeveyn tarafından cevaplanarak rahatlanması gerektiğin söyleyen hakkında Psikolog Sarenur Pehlivan, “Çocuğu okula kim götürecek, okuldan kim alacak, orada neler yapacak, ne zaman yemek yiyecek, onu kim karşılayacak çocuk bu soruların cevabını bilmek ister. Bunları bilmesi çocukta güven oluşturacaktır” dedi.
“OKULA UYUM BİR SÜREÇTİR”
Okula yeni başlayacak çocukların okula uyum süreci hakkında Psikolog Sarenur Pehlivan şunları aktardı: “Aslında çok basit gibi durum olsa da o kadarda karmaşık bir süreçtir. Çünkü süreç içerisinde ayrılma ve kavuşmayı barındırır. Her çocuğun okula uyum süreci birbirinden farklıdır. Bazı çocuklar hızlı bir şekilde okula adapte olurken bazı çocuklarda bu süreç oldukça uzun olabilir. Çocuklar hayata gözlerini açtığı andan itibaren içinde bulunduğu güvenli aile ortamından, okula başlamasıyla birlikte hayatındaki ilk ayrıklardan birisini yaşarlar. Okula uyum bir süreçtir ve bu sürecin uzunluğu, kısalığı çocuğun kendisine göre değişiklik gösterir. Bu nedenle de sabırlı olmak aile için oldukça önemli bir konudur.”
BAĞLANMA STİLLERİ İPUCU VERİR
Okula başlamadan önce çocuklarınızın tavırlarından okulda ne tepkiler verebileceğinin az çok anlaşılabileceğini dile getiren Pehlivan, “Bağlanma stilleri bize çocuğun okula uyum sürecinde yaşayabilecekleri problemler hakkında ip ucu vermektedir. Çocuk dünyaya geldiği andan itibaren onun ihtiyaçlarının zamanında karşılanması ve koşulsuz sevgi bunları belirleyen etkenlerdendir. Hangi bağlanma stilinde olduğunu ne şeklide anlayabilirsiniz konusuna gelecek olursak örneğin, emmeyi bırakırken çoğunuz nasıl tepkiler verdi, bezi bırakırken çocuğunuz nasıl tepki verdi, yabancı bir ortamda çocuğunuzla aranızdaki iletişim nasıl bu durumlara baktığımızda çocuğun ilk güvenli alanından okul için ayrıldığında nasıl tepki vereceğini görmek mümkün olacaktır. Eğer ebeveynler okula karşı huzursuzsa çocuklar bunu hisseder. Bu nedenle ebeveynde okul ve okulun ekibi hakkında ne düşündüğüne bakması gerekir” ifadelerini kullandı.
AKLINDAKİ SORULAR CEVAPLANMALI
Çocuğun aklı gelebilecek her türlü soru cevaplanarak güven ortamı hazırlanmalı diyen Pehlivan, “Çocuğunuza okulla ilgili merak uyandırabilir, okulu birlikte gezebilir, öğretmen ile birebir tanışabilirsiniz. Çocuğu okula kim götürecek, okuldan kim alacak, orada neler yapacak, ne zaman yemek yiyecek, onu kim karşılayacak çocuk bu soruların cevabını bilmek ister. Bunları bilmesi çocukta güven oluşturacaktır. Ailelerin çocuğa okulun ne olduğunu anlayabileceği ve yaşına uygun bir şekilde anlatmaları gerekiyor. Çocuğa geçiş dönemini, yapacağı şeyleri kısacası çocuğun aklına gelebilecek tüm soruları iyi bir şekilde anlatması gerekiyor. Bütün bunları ebeveynler biliyor fakat çocuklar bilmiyor. Bu etapta çocuğun bocalaması, okula gitmemek istemesi kaçınılmaz oluyor. Okul eşyalarını sizin sunduğunuz seçenekler arasından seçerek seçim yapması ona özgüven ve özgürlük verecektir” sözlerine yer verdi.
“AYRIŞMA NESNESİNE İHTİYAÇ DUYABİLİRLER”
Okul giriş ve çıkış saatlerinde zaman kavramının oldukça önemli olduğunu belirten Pehlivan, “Çocuğun biricikliği göz önünde bulundurarak hali hazırda okulun belirlediği okula uyum oryantasyon süreci öğretmen ile birlikte revize edilmelidir. Çocuğun okuldan söylenen saatte alınması gerekir, zaman konusunda oldukça dikkatli olmaya özen gösterilmelidir. Çocuklarınız okula uyum sağlayana kadar yakınlarında olmanız gerekmektedir. Kavuşma ve ayrılık anları çocuklar için oldukça kıymetlidir. Bu nedenle çocukla aranızda özel bir selamlaşma, kelime veya şarkı olabilir. Çocuk bilir ki özel hareket yapıldığında veda zamanı gelmiştir ama kavuşmayı da beraberinde getirmektedir. Okula uyum sürecinde bazı çocuklar ayrışma nesnesine ihtiyaç duyabilirler. Okul ile ev arasında bir köprüdür. Bu nesne eşarp alabilir, oyuncak olabilir, kolye olabilir, fotoğraf olabilir. Bu nesneler çocuğun evden, anne ve babadan ayrılık sürecini kolaylaştırır. Okula uyum sağlandıktan sonra çocuk bu nesneye kendisi veda edecektir” şekilde konuştu.
KURALLAR VE RUTİNLER ÖNEMLİ
Okula uyum aşamasında kuralların ve rutinlerin önemini vurgulayan Pehlivan, “Süreçte kurallar ve rutinler de oldukça önemlidir. Çünkü çocuk kendini bir anda kurallarla dolu bir ortamda bulacaktır. Okul başlamadan önce bu kuralları anlatmalı ve uygulamaya başlamalısınız. Evinizde özel birlikte eğlenceli komik kurallar üretmek ve uyulması gerekmektedir. Çocuk daha okula başlamadan önce bir saat çizilebilir. Uyanma saatine güneş, okula gitme saatine bir okul ve okuldan çıkış saatinde ebeveyn çocuk el ele çizilmelidir. Her gün üzerine çocuk ve ebeveynlerin konuşmalar yapması gerekir. Uyku düzeni oldukça önemlidir, erken yatmak ve erken kalkmak gereklidir. Çocuğu okula gidiş saatinden 2 saat erken uyandırarak duygularını yaşamasına izin vermek gerekir. Kahvaltı yapmak, okula hazırlık yapmak ve ebeveyn ile ayrılık sürecini tamamlamak gerekir. Çalışan ebeveynler ise çocuk ile ilgilenen kişiyle iş birliğinde olması ve konulan kuralları istikrarlı şekilde uyuması gerekmektedir” diyerek sözlerine son verdi.
Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.