E-Devlet kullananlar dikkat! İşte dolandırıcıların yeni yöntemi
Son zamanlarda dolandırma yöntemlerinde çeşitliliğin ortaya çıkması vatandaşları korkutuyor. Telefonlara gönderilen kısa mesajlar, e-Devlet dolandırıcılığına kadar önemli konulara uzanıyor. Avukat Gökhan Ahi ise bu durumun nasıl fark edileceğini anlattı.
Kısa mesaj dolandırıcılığı olarak bilinen dolandırma yöntemlerine daha gelişmiş şekli de eklendi. Artık dolandırıcılar, e-Devlet sitesini birebir kopyalayarak vatandaşlara SMS göndermeye başladı. Habertürk’e konuşan Avukat Gökhan Ahi, telefonlara gelen mesajlar ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. E-Devlet dolandırıcılığına da dikkat çeken Ahi, “Sahte siteler ve mesajlar o kadar inandırıcı olabiliyor ki, bunu ayırt etmek oldukça zor olabiliyor. Bu mesajları sakın açmayın” dedi.
“E-DEVLET SİSTEMİNİN KOPYASI YAPILDI”
Özellikle telefonlara gelen kısa mesajlara itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayan Gökhan Ahi, “Bu aslında çok yeni bir yöntem değil. Bu yaklaşık 15 senedir yaygın olarak kullanılan bir yöntem. Fakat bu yöntem önceden banka sistemi olarak kullanılıyordu. Ya da başka sitelerin hizmetleri taklit ediliyordu. Kullanıcı adı ve şifreler ele geçirilerek dolandırma yöntemleri kullanılıyordu. Son 1 senedir ise e-Devlet sisteminin kopyası yapıldı. Hatta sosyal medyada bile reklam veriyorlar. Mail gönderiyorlar. 'Daha önce ödemiş olduğunuz cezaları geri alabilirsiniz', 'pandemi döneminde ödediğiniz cezaları alabilirsiniz' ya da 'kredi kartı aidatları tekrar ödeniyor' gibi mesajlar geliyor.
Hatta Cumhurbaşkanlığı sitesini taklit ediyorlar. Bu web sitelerine girildiğinde sizin adınıza düzenlenmiş sahte cezalara ve sahte soruşturmalara denk geliyorsunuz. Bu korkutma yöntemi ile vatandaşlardan para alıyorlar” dedi.
“İKİ ADIMLI DOĞRULAMA SİSTEMİ EKSİK”
E-Devlet dolandırıcılığının mutlaka dikkate alınması gerektiğini belirten Ahi, “Dolandırıcıların diğer yöntemi ise e-Devlet şifre ve kullanıcı adını ele geçirerek oluyor. E-Devlete girince zaten sizinle ilgili her türlü kişisel veriye ulaşabiliyorlar. Bu verilerden de yeni veriler üretebiliyorlar. Bankalarda bu yöntem çok azaldı çünkü bankalar artık iki adımlı doğrulama sistemi kullanıyor. Daha teknik önlemler alıyorlar. Ancak hala e-Devlet sisteminde iki adımlı doğrulama yok. Bu yüzden sizin adınıza herhangi birisi sisteminize ulaşabiliyor. Buradaki iki adımlı doğrulama eksikliği giderilmelidir” ifadelerini kullandı.
Dolandırıcı sitelerin özellikle arama motorlarında ilk sıralarda çıktığını ifade eden Avukat Gökhan Ahi şunları söyledi: “Dolandırıcı siteler arama motorunda ilk sıralarda çıkıyor. Hatta sahte siteler reklamlı ve sponsorlu olarak karşımıza çıkabiliyor. Sahte olduğunu çok basit harf hataları ile anlayabiliriz. Turkiye.gov.tr ile giriyoruz onun yerine Turliye.com gibi hatalar yapıyorlar. Bir de internet siteleri güvenlik sertifikaları kullanır. Sitelerde buna özellikle geçerli bir hesap mı diye bakmak lazım. Bazı güvenlik sertifikaları ise sadece sitenin adını doğruluyor. Bu nedenle bazı siteler bunu da atlatabiliyor.
ONAYLI MESAJLARA VE ONAYLI SİTELERE GÜVENİN
Vatandaşların devletin onaylı mesaj kodları ve internet sitelerini kullanmaları gerektiğini dile getiren Gökhan Ahi, “Devletin UYAP diye bir sistemi var. Vatandaşlar 4060’a mesaj atarak dava dosyalarını öğrenebilirler. Mesela bu güvenli bir yöntemdir. 4060’tan gelen mesajlara güveniriz. Ama burada numaraları bile taklit edebilen uygulamalar çıkabiliyor. Bazı mesajlar İçişleri Bakanlığından gelmiş gibi bile görünebilir.
Kısa mesajları sağlayan operatörlerin bunlara dikkat etmesi lazım. Sanal dolandırıcılık artmaya başlıyor. E-Devlet iki adımlı doğrulama kullanmalı. İnsanların ise, size şu şekilde para ödenecek, şöyle kredi veriliyor gibi cezbedici mesajlara inanmaması gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.