Düzce'deki Konuralp Antik Tiyatrosu'nda 2 bin yıl öncesine ait tiyatro bileti bulundu
Düzce'nin Konuralp bölgesinde devam eden kazı çalışmalarında, 2 bin yıl öncesine ait önemli eserler gün yüzüne çıkarıldı.
Düzce'nin Konuralp bölgesinde devam eden kazı çalışmalarında, 2 bin yıl öncesine ait önemli eserler gün yüzüne çıkarıldı. Batı Karadeniz’in tek antik tiyatrosu olma özelliğini taşıyan Konuralp Antik Tiyatrosu'nda yapılan kazılarda pişmiş topraktan yapılmış bir tiyatro bileti ile Dionysos heykeli ve Thyrsus asa başı bulundu.
ROMA DÖNEMİNDEN KALMA
Kazıların sürdüğü alanda Roma İmparatorluğu dönemine ait olduğu düşünülen tiyatro bileti dikkat çekti. Çapı 2,3 santim, kalınlığı ise 0,3 santim olan bu bileti ön yüzünde siyah firniş üzerinde kazıma tekniğiyle işlenmiş gül motifi ile tanımlanıyor. Arka yüzeyinde ise oturma alanı işaretini gösteren Roma rakamı "V" (5) bulunuyor.
Konuralp Müze Müdürü İhsan Aslan kazılarda ayrıca bir Afrodit heykelciği ve Dionysos ile ilişkilendirilen Thyrsus başı bulunduğunu belirtti. Thyrsus antik Yunan ve Roma mitolojisinde şarap ve eğlence tanrısı Dionysos’un simgesi olan enginar, kozalak ve sarmaşık gibi süslemelerle bezenmiş bir asa başıdır. Aslan, buluntuların tiyatroda sahnelenen oyunların kültürel ve dini ritüellerle nasıl iç içe geçtiğini gösterdiğini ifade etti.
Kaynak:gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.