Dünyaya ROLL model oldular

Dünyaya ROLL model oldular

Ankara Onkoloji Hastanesi'nde tedavi gören tiroid kanserleri hastaları, "Roll Tekniği" sayesinde sağlığına kavuşuyor. Prof. Dr. Gülin Uçmak, 4 yılı aşkındır bu konuda dünyada ve Türkiye'de referans hastanelerden biri olduklarını belirtiyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören tiroit kanseri hastaları radyoaktif madde ile hedefe yönelik işaretleme yapılan “ROLL (Radioguided Occult Lesion Localization) Tekniği” sayesinde sağlığına kavuşuyor. Bu teknik sayesinde söz konusu hastalıkla mücadelede başarının giderek arttığı belirtiliyor. 

TİROİT KANSERİNDE DOĞRU TEDAVİ ÖNEMLİ 

Nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. Gülin Uçmak, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı’nca yayımlanan tiroit kanseri ile ilgili son istatistikleri hatırlatarak, “Tiroit kanseri kadınlarda tüm yaş gruplarında meme kanserlerinden sonra 2. sırada, 15-24 yaş arası ise 1. sırada görülmektedir. Tiroit kanseri erkeklerde sık görülen kanserler arasında olmamakla birlikte,  daha hızlı seyredebilmektedir” dedi. İnsanlardaki yaş, cinsiyet ve kişisel özelliklere göre tiroit kanserinin seyrinin farklılık gösterdiğini belirten Uçmak, doğru tedavi ile bu hastalığın en olumlu yanıt veren ve uzun yaşam öngörülen kanser tiplerinden biri olduğunu kaydetti. Uçmak, tiroit kanserinin yıllar içinde tekrarlayabileceğinin altını çizerek, bu hastaların ömür boyu takibinin sürdüğünü anlattı. 

BİNLERCE KİŞİ SAĞLIĞINA KAVUŞUYOR

Türkiye’nin en önemli hastanelerinden biri olan Ankara Onkoloji Hastanesi’nde tiroit hastalıklarının tedavi ve takibinin en iyi şekilde yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Gülin Uçmak, hastanenin Nükleer Tıp Kliniği’nde binlerce hastanın radyoaktif madde ile hedefe yönelik işaretleme yapılan “ROLL Tekniği” sayesinde sağlığına kavuştuğunu ve bu kişilerin takibinin de titizlikle sürdüğünü belirtti. Uçmak, bu hastalığa karşı tedavi başarısının yüksek olduğunu; ancak tekrarlayan cerrahi müdahaleler sonrası beklenmeyen gelişmeler nedeniyle başarı oranın düşebileceğini söyledi. 

HASTALARA UMUT OLAN ROLL TEKNİĞİ…

Nükleer Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Ilgın Şahiner ise tiroit hastalarına umut olan ROLL Tekniği ile ilgili şu bilgileri verdi: “Hastalığın klinik olarak tekrar ettiğinden şüphelenilen, ancak elle muayenede ispatlanamayan, buna karşın ultrasonografi eşliğinde alınan biyopsi ve lenf bezlerinden alınan sıvı ile hastalığı kanıtlanan olgularda, ameliyattan hemen önce Nükleer Tıp Kliniği’nde kanıtlanmış hastalıklı alanlar içine çok düşük dozda radyoaktif madde enjeksiyonu yapılır, çizilen boyun haritası üzerinde bu alanlar işaretlenir, sonrasında sintigrafik görüntülemesi yapılarak hasta ameliyathaneye gönderilir. Cerrah, çizilen boyun haritası yardımı ile ve radyoaktif madde ile işaretlenen hastalıklı dokulardaki radyasyonu sayısal ve sesli sinyal ile ayırt eden gama prob kılavuzluğu ile boyunda bulunan kritik yapılar korunarak, hastalıklı bölgeler kolayca bulunur ve çıkarılır. ROLL Tekniği ile boyunda tekrarlayan tiroit kanserinde ameliyat başarısı belirgin seviyede artmış ve ameliyat süresi kısalmıştır. Sonuçta, hastaya daha küçük kesilerle müdahale edilerek, olası kanama ve ses siniri hasarı gibi hastada oluşabilecek olumsuz sonuçlar da belirgin olarak azalmaktadır.”

4 YILDIR ROLL TEKNİĞİ YÜKSEK BAŞARI İLE UYGULANIYOR

Dünyada sayılı, ülkemizde ise birkaç merkezde bu tekniğin uygulandığının altını çizen Uçmak ve Şahiner, ROLL Tekniği’nin tiroit kanserinde tekrar eden hastalık cerrahisinin yanı sıra, paratiroit ve çıkarılması güç alanlardaki kanser cerrahisinde de uygulanabildiğini aktardı. Ankara Onkoloji Hastane'sinde yaklaşık 4 yıldır uygulanan ROLL tekniği ile başta tiroit kanserli hastalar olmak üzere, tümörlü bölgeler kolaylıkla bulunup çıkarılarak, çok sayıda hastada yüksek oranda hastalık kontrolü sağlandığı kaydedildi. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.