Dünyanın en güçlü pasaportları belli oldu: Japonya birinciliği devretti

Dünyanın en güçlü pasaportları belli oldu: Japonya birinciliği devretti

Henley Pasaport Endeksi, 2023 yılına ilişkin "Dünyanın en güçlü pasaportlarını" listeledi. IATA verilerinden elde edilen listede geçen yıl, 193 puanla en üst sırada yer alan Japonya, koltuğunu Singapur'a devretti.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerinden elde edilen listede bu sene zirve değişti. Geçtiğimiz sene en güçlü pasaporta sahip olan 193 puanı olan Japonya’ydı. Zirveyi aynı puanla Singapur devralırken, Türkiye 114 puanla kendine 53. Sırada yer buldu.

haber-ic3.jpg

EN GÜÇLÜ 3 PASAPORT

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerinden elde edilen listede bu sene zirve değişti. Geçen yıl, 193 puanla en üst sırada olan Japonya, koltuğunu Singapur'a devretti. Listede 191 puanla 2. Sırada yer alan Japonya’dan sonra listeyi 3. olarak 190 puanla: Finlandiya, Fransa, Almanya, Güney Kore, İspanya ve İsveç paylaştı.

haber-ic2-001.jpg

EN GÜÇSÜZ PASAPORTLAR BELİRLENDİ

En güçsüz pasaportlarda Afganistan, Irak ve Suriye'nin Buna göre, Afganistan sadece 27 puanla son sırada yer alırken, Suriye 28 puanla 105. ve Irak 30 puanla 104. sırada yer alıyor. Son dört ve beşte ise 33 puanla Pakistan ve 34 puanla Yemen yer alıyor. Arnavutluk ve Gürcistan, 119 puanla 50. sırada; Bosna Hersek 118 puanla 51. sırada; Rusya Federasyonu ise 115 puanla 52. sırada yer aldı.

haber-ic1-001.jpg

HENLEY PASAPORT ENDEKSİ NEDİR?

Henley Pasaport Endeksi (HPI), vatandaşların seyahat özgürlüğüne göre ülkelerin dünya sıralaması olarak biliniyor. Endeks, pasaport sahiplerinin vizesiz seyahat edebilecekleri ülke sayısına göre dünyadaki 199 pasaportun bir sıralamasını sunuyor. Belirli bir pasaportun erişebileceği ülke sayısı, vizesiz 'puan' olur. Sıralama, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ile beraber küresel veri tabanlarından derlenen resmi verilere dayanarak oluşturuluyor.

Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.