Dünyanın en büyük turşusu Çubuk'ta kuruldu

Dünyanın en büyük turşusu Çubuk'ta kuruldu

Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali için kurulan 1,5 tonluk turşu, dünyanın en büyük turşusu olarak Guinnes Rekorlar Kitabına girdi.

13. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali önceki gün ilçede misafirlerine kapılarını açtı. Çubukabad Parkı’nda düzenlenen ve 4 gün sürecek festival yerli ve yabancı misafirlerin akınına uğramaya başladı. Renkle anlara sahne olan festivalde bir dünya rekoru kırıldı. 

ÇUBUK TURŞUSU REKORLAR KİTABINDA 

fffff-001.jpg

Festival için hazırlanan ve yüzde 90’ı sebzelerden oluşan 1,5 ton ağırlığındaki turşu, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazandı. Hacim olarak dünyanın en büyük turşusu Guinness Dünya Rekorları Türkiye Temsilcisi Şeyda Subaşı Gemici tarafından tescillendi. 

7’DEN 70’E TAM NOT ALDI

Tescilin ardından dünyanın en büyük turşusu açılarak ziyaretçilere ikram edildi. Lezzeti ile kendine hayran bırakan dünyaca ünlü Çubuk turşusu, festival alanındaki 7’den 70’e tam not aldı. Kimi vatandaş, 1.5 metre uzunluğundaki turşu kavanozu önünde fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi. 

300’Ü AŞKIN STANT BULUNUYOR

Festival alanına 300’ü aşkın stant açıldı. Ziyaretçiler, stantları gezerek Çubuk’a özgü yöresel ürünleri almayı ihmal etmedi. Çubuk Halk Eğitim Merkezi standında el emeği göz nuru takılar hazırlayan Kezban Karakoç, festivale ilginin bir hayli yoğun olduğunu söyledi. 

BAŞKAN ACEHAN: ÇOK MUTLUYUM

dsc_03111111.jpg

Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali ile ilgili gazetemize bilgi veren Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, bu yılki festivalde birçok ilke imza attıklarını kaydetti.  “Hacim olarak dünyanın en büyük turşusunu kurarak Çubuk turşusunun ismini Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na yazdırmayı başardık" diyen Başkan Acehan, “13. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali’mize hamdolsun çok büyük ilgi var.  Festival alanında hem ticaret hem kültür hem sanat hem müzik adına muazzam etkinlikler var. Çok memnunum halkımıza eğlenme imkanı verdiğimiz ve burada hoş vakit geçirmeyi sağladığımız için. Bundan dolayı kendimi çok mutlu hissediyorum. Ankara’nın her noktasından ziyaretçiler var. Hafta sonu ziyaretçi sayısı daha da artacağını düşünüyorum. Hacim olarak dünyanın en büyük turşusu kurarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdik. Bu Çubuk turşusunun marka değerinin biraz daha artırdı. İnşallah bundan sonra daha da güzel olacak” dedi. Başkan Acehan, Pazar günü festivalin sona ereceğini de hatırlattı. 

TURŞU İHRACATTI GİDEREK ARTIYOR

Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim Kooperatifi Başkanı Hasan Işık ise kooperatif adına festivale gelen davetlilere 5 bin kilogram turşu ikram edeceklerini kaydetti. Işık, kooperatife kayıtlı 12 turşu firması ile festival alanında yerlerini aldıklarını belirtti. Dünyaya ihraç edilen Çubuk turşusunu yeni kuracakları bağlantılarla daha da yaymaya çalıştıklarını ifade eden Işık, “ Yüksek tonajda ihracat gerçekleştirmeye başladık. Bu sene ihracat rekoru kırıldı.  Amerika, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn ve Irak gibi 10 ülkeye turşumuzu ihraç ediyoruz. En çok sattığımız ürünlerin başında salatalık turşusu geliyor. Bunun yanında karışık turşu, biber çeşitleri de talep görüyor. Hem havayolu hem karayolu hem de denizyoluyla Çubuk'tan ihracat potansiyeli yakalamaya başladık. Bu sene 10 bin ton turşu satışı hedefliyoruz" diye konuştu. 

30’DAN FAZLA ÇEŞİDİ VAR 

Çubuk’ta her yıl 30 bin tondan fazla turşu üretiliyor. İlçede irili ufaklı yüzlerce turşu imalathanesi bulunuyor. İlçedeki yöresel ürünlerden 30 çeşitten fazla turşu kuruluyor.  Çubuk Çayı ve çevresinde yetiştirilen sebzeler, organik olarak fermente edilen sirke, kaya tuzu ve kuyu suyu ile turşuya dönüşüyor. 

TURŞU KURUMUNDA PROFESYONEL YARDIM 

İlçedeki turşu üreticilerine rehberlik ve yol göstermek amacıyla geçtiğimiz yıl Ankara Kalkınma Ajansı ve Çubuk Belediyesi iş birliğinde Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi hizmete açıldı. Bu tesiste geçmişte yapılan turşuların usulleri geliştirilerek turşu üreticileri bilgilendiriliyor böylelikle daha iyi turşunun yapılması hedefleniyor.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.