Dünyanın En Büyük Satranç  Müzesi Hamamönü'nde

Dünyanın En Büyük Satranç Müzesi Hamamönü'nde

Dünyanın en büyük satranç koleksiyonu Hamamönü'nde sergileniyor. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi'nde sergilenen 6 kıta ve 103 ülkeden getirilen 540 satranç takımı, satranç severlerin beğenisine sunuluyor. Satrançların değeri ise 4 milyon TL.

SATRANÇ BARIŞIN SİMGESİDİR

Bir satranç masası, dünyanın dört bir yanından insanları bir masajın etrafında buluşturduğunu söyleyen Akın Gökyay; “ Satranç Barışın simgesidir. Barış için buradayız. Barış için umudumuz var. Satranç, milletlerin birbirlerini daha yakından tanıması açısından dünya barışına katkı sağlar. Ülkemizde ve dünyada en çok barışa ihtiyaç duyuluyor. Gençlerimizi satrançla tanıştırmalı, onları barışın simgesinde birleştirmeliyiz” dedi.

SÜLEYMAN TOKER/ HABERVAKTİM-

 

1975 yılından bu yana 6 kıtada 103 ülkeden toplanan ve Guinness Rekorlar Kitabı’na da giren 412 satranç takımı ile birlikte toplam 540 satranç takımının sergilendiği Hamamönü'ndeki Gökyay Vakfı Satranç Müzesi'ne her geçen gün ilgi artıyor.

6 KITADA 103 ÜLKEDEN, 540 SATRANÇ

İş adamı Akın Gökyay tarafından açılan Ekim 2015'te açılan müzede birbirinden ilginç koleksiyon satranç takımları bulunuyor. Tacikistan’dan Endonezya'ya, Kenya'dan Yeni Zelanda'ya, Mısır'dan Fransa'ya, İtalya'dan Azerbaycan'a kadar tam 103 ülkeden 540 satranç takımıyla bu müzede sergileniyor. Müzenin dünyanın en büyük satranç koleksiyonuna sahip olduğu belirtiliyor.

HAZİNE DEĞERİNDE MÜZE

Halen seyahat ederek satranç takımlarını çoğaltmaya devam eden 76 yaşındaki Gökyay'ın koleksiyonu değeri 4 milyon TL ulaşan bir hazine niteliğinde. Ülkelere özgü madenden, taştan, ağaçtan, metalden, balık kemiğinden, mermerden, sabuntaşından, keçeden, kristalden, camdan, mermer tozu ile polyesterin karışımından yapılan döküm satrançlar, alındıkları bölgelerin kültürlerini yansıtıyor. Uçakla ya da zarar görmemeleri için daha çok gemi yolculuklarıyla Türkiye’ye getirilen satranç takımları arasında herkesin ilgisini çekecek parçalar yer alıyor.

GUİNNESS REKORLU SANTRAÇ MÜZESİ

Guinness 2012 edisyonunda 412 satranç takımı ile yer aldığını ve halen “dünyanın en büyük satranç koleksiyonu”nun sahibi olduğunu belirten Gökyay, “Koleksiyonum şu anda 540’a ulaştı ve her geçen gün artmaya devam ediyor. Guinness’e tekrar başvuracağım. Bu rekoru kimseye bırakmama niyetindeyim” dedi.  Gökyay şöyle devam etti. “Gökyay Satranç Spor ve Kültür Vakfı’nı, bu nitelikli oyunun daha fazla insana ulaşması için kurduk. Hedefimiz, çok yönlü düşünmeyi sağlayan bu sporun gençler arasında yayılmasını sağlamaktır.”

SATRANÇ BARIŞIN SİMGESİDİR

Bir satranç masası, dünyanın dört bir yanından insanları bir masajın etrafında buluşturduğunu söyleyen Gökyay; “ Satranç Barışın simgesidir. Barış için buradayız. Barış için umudumuz var. Satranç, milletlerin birbirlerini daha yakından tanıması açısından dünya barışına katkı sağlar. Ülkemizde ve dünyada en çok barışa ihtiyaç duyuluyor. Gençlerimizi satrançla tanıştırmalı, onları barışın simgesinde birleştirmeliyiz” dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.