Dünyada ilk ve tek: Gaz Lambası Müzesi ziyaretçi akınına uğruyor

Dünyada ilk ve tek: Gaz Lambası Müzesi ziyaretçi akınına uğruyor

Koleksiyoner Süreyya Özkan’ın, 25 yıl boyunca biriktirdiği bin 400 adet gaz lambası, Beypazarı’nda bulunan Gaz Lambası Müzesi’nde sergileniyor. Dünyada, ilk ve tek olma özelliği taşıyan müze, açıldığı günden beri yoğun ilgi görüyor.

Beypazarı'nda bulunan dünyada ve Türkiye'de ilk ve tek olma özelliğine sahip Gaz Lambası Müzesi, açıldığı günden itibaren ziyaretçi akınına uğruyor. Koleksiyoner Süreyya Özkan’ın, 25 yıl boyunca biriktirdiği gaz lambalarının sergilendiği müzede içlerinde Avrupa, Orta Doğu ve Uzakdoğu, Kuzey ve Güney Amerika ülkelerine ait bin 400 gaz lambası yer alıyor. Ziyaretçilerin tarihi yolculuğa çıktığı müzede, gaz lambalarını görenler çocukluğunu anımsıyor. Beypazarı Belediyesince Halkevi'nde açılan müze, ücretsiz olarak geziliyor.

4-002.jpg

BİN 400 ADET GAZ LAMBASI SERGİLENİYOR

Beypazarı Halkevi’nde bulunan, 600 metrekarelik kapalı alanda ilçe turizmine kazandırılan müzede, bin 400 adetten fazla lamba çeşidi yer alıyor. Koleksiyoner Süreyya Özkan’ın 25 yıldır biriktirdiği gaz lambası koleksiyonunun müzeye çevrilmesinde eski Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan ve Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Zafer Poyraz'ın büyük emeği olduğunu aktaran Müze görevlisi Birsen Çoşar, şunları dile getirdi:

“Dünyada ve Türkiye'de ilk ve tek olma özelliğine sahip olan müzemizde bin 400 adetten fazla gaz lambası bulunuyor. Süreyya Özkan tarafından dünyanın dört bir yanından toplanan çeşit çeşit, ilk lambadan son lambaya kadar modeller burada sergileniyor. Hatta Müze’de, ilk lamba modellerinden birisi olan idari gaz lambasını bile görebilirsiniz.”

6.jpg

LAMBALAR DÖNEMLERİNİN ATMOSFERİNİ YANSITIYOR

Müzeye ziyarete gelen vatandaşların burada geçmiş günleri hatırlayarak, eski günlere olan özlemini giderdiklerini söyleyen Çoşar, şunları aktardı:

“Gaz lambasının ışığında ders yapan bir nesil geldi, geçti. O günlerden kalan sıcak sohbetler, bugün müzenin duvarları arasında yankılanıyor. O günleri yakalayamayan kuşak ise, annelerinin, babalarının, nenelerinin kullandığı gaz lambalarını inceleyerek, o dönemin atmosferini anlamaya çalışıyor.”

3-005.jpg

ZİYARETÇİLERDEN İLGİ YOĞUN

Müzeyi daha önce ziyaret edenlerin; inceleyemedikleri lambaları görmek, gördükleri lambaları da tekrar incelemek için müzeye tekrar geldiğini ifade eden Çoşar, “Müzeye gelenler içeride yer alan gaz lambalarını görünce bayılıyor. Her birisi ayrı bir işçiliğe sahip gaz lambalarını satın almak isteyen ziyaretçi sayısı oldukça fazla. Bana sıkça ‘Hangisini bize hediye edersiniz, hangisini vereceksiniz?’ gibi sorular yöneltiyorlar. Ben de gülerek, ‘Hepsini hediye etseydim, burada sergilenecek lamba kalmazdı’ diyorum” diyerek ziyaretçiler tarafından müzeye büyük ilgi gösterildiğini belirtti.

2-005.jpg

“GÖRÜLMEYE DEĞER BİR MÜZE”

Müzeyi gezmek için Keçiören’den geldiğini belirten ziyaretçi Şeyma Ardıç, “Müze’nin açıldığını duyunca çok heyecanlandım. Eski yıllara ait, yaşanmışlıklara olan parçaları oldukça seviyorum. Müzeyi, açıldığı günden itibaren ziyaret etmek istiyordum. Bugüne nasip oldu. İçeride birbirinden değerli inanılmaz parçalar var. Yolu Beypazarı’na düşenlerin kesinlikle uğramasını tavsiye ediyorum. Görülmeye değer bir müze diyebilirim. Ayrıca geçmiş yıllarımıza ait parçalarında böyle bir müzede ücretsiz olarak sergilenmesi de son derece kıymetli” ifadelerini kullandı.

Kaynak:İlk Sayfa gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.