Dünya su krizinin eşiğinde: Su savaşları kapımızda!

Dünya su krizinin eşiğinde: Su savaşları kapımızda!

Dünya su kriziyle karşı karşıya, her geçen gün artan su krizi şuan için 25 ülkeyi etkilemiş durumda. Özellik Afrika’da büyük sıkıntı olarak göze çarpıyor.

Dünyada artan su krizi son zamanlarda dikkat çekiyor. Bahreyn, Kıbrıs, Kuveyt, Lübnan ve Umman en büyük risk altında olan ülkeler olarak göze çarpıyor.

su-3.jpg

KÜRESEL ISINMA ANA ETKEN

Son yıllarda ortaya çıkan su krizi dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nün (WRI) 2020 yılında yayınladığı istatistiklere göre en fazla su krizi çekecek ülkeler Katar, Israil, Lübnan, Iran, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirliği ve San Marino olarak öne çıkıyor. Yapılan araştırmalara göre 2040 yılında dünyanın yarısından çoğu su krizi yaşayacak. Dünya nüfusunun her geçen gün arttığını da hesaba katarsak, önümüzdeki yıllarda su savaşlarının çıkması içten bile değil.

su-2.jpg

TÜRKİYE’NİN SU KARNESİ

Türkiye topraklarının yarısında aşırı yüksek ya da yüksek derecede su krizi bulunuyor. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre, geçen yılın sonbahar ve kış sezonundan itibaren Türkiye'nin farklı bölgelerinde ortalama 110 mm yağış miktarında yaklaşık üçte bir oranında azalma ve kuraklık görülmeye başlandı. Üç büyük ilimiz olan İzmir, Ankara ve İstanbul’a baktığımızda ise, İstanbul son 9 yılın en düşük baraj doluluk oranlarını yaşamakta.

Ankara’da ise barajların aktif doluluk oranı yüzde 35,16 olarak göze çarpıyor. Kentte son dönemde yapılan duyurular ve açıklamalar suyun kullanımı yönünde farkındalık oluşturma yönünde. Geçen yıl da yaz aylarını kurak geçiren İzmir ise, su kriziyle ediyor. Kentin su ihtiyacının yaklaşık yüzde 45'ini karşılayan Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesi, son 14 yılın en düşük rakamı olarak kayıtlara geçti.

kriz.jpg

NE YAPMALI?

Özellikle son aylarda ülkemiz ve dünyada su krizi yaşanıyor. Biz de sizler için bu krizi durduramasak da yavaşlatmanın yollarını derledik. İşte su krizi için yapılması gerekenler:

1. Musluğu kapatmak bir alışkanlık haline gelsin

2. Meyve ve sebzeleri İdareli kullanın

3. Sızdıran muslukları anında onarın

4. Kısa duşlar büyük tasarruf sağlar

5. Bulaşıkları makinada yıkayın

6. Çamaşır ve bulaşık makinelerini dolu çalıştırın

7. Su tasarrufu sağlayan ekipmanları kullanın

8. Sifon kullanımını kontrol altına alın

9. Bahçe sulamayı en dikkatli şekilde yapın

10. Balkonları yıkamayın


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.