Dr. Kucur'dan kanser uyarısı: ''Erken gelin, erken safhada yakalayalım''

Dr. Kucur'dan kanser uyarısı: ''Erken gelin, erken safhada yakalayalım''

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Adem Kucur, kanser tedavisinde erken teşhisin önemine dikkat çekerek, ''Erken gelin, erken safhada yakalayalım'' dedi.

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Dünya Kanser Günü dolayısıyla anlamlı bir program düzenlendi.

Çankaya’daki Hekimevinde önceki gün gerçekleştirilen toplantıya Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Adem Kucur, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Yunus Emre Bulut ve Kanser Birimi Sorumlusu Dr. İskender Kög’ün yanı sıra Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) kanser taramalarını yaptırıp kanser tanısı konulan hastalar ile sağlık çalışanları katıldı. 

dr-adem-kucur.jpgGİTTİĞİNİZ YERLERDE KETEM’LERİ ANLATIN  

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Adem Kucur burada yaptığı konuşmada ülkemizde kanser taramalarının ücretsiz gerçekleştirildiği KETEM’lerin önemine dikkat çekerek, “(Kanser) taramalarını ülkemizde önemsiyoruz. Birinci basamak sağlık hizmetleri yani koruyucu sağlık hizmetleri ücretsiz. İnsanlara diyoruz ki; ‘erken gelin, erken safhada yakalayalım.’ Gittiğiniz yerlerde de (KETEM’leri) anlatın, evlerde mahallelerde. Sizden bunu istirham ediyorum. Buralar sizin hizmetinizde olan yerler” dedi. 

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

KETEM’lerde rahim ağzı, meme ve kolorektal olmak üzere 3 tane kanser tarama testinin bulunduğunu belirten Kucur, 30 yaşını aşan tüm kadınlara çağrıda bulunarak, “Bu tarama hizmetleri ücretsiz olup vatandaşlarımız kanser taramaları için aile hekimlerine, KETEM Birimlerine başvurabilirler. Ankara ilinde 11 KETEM birimi bulunmaktadır” diye konuştu.

Kucur, bu kanser çeşitlerinde erken teşhisin önemine de dikkat çekti. 

Yılda kaç kişi kansere yakalanıyor?

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Adem Kucur, kanser istatistikleriyle ilgili ise şu bilgileri verdi:

“Türkiye’de her sene 168 bin civarında insanımıza kanser tanısı konuyor. Dünyada bu rakam 18 milyon; her yıl da 14 milyon kişiyi kanserden kaybediyoruz maalesef. Rakamlar o kadar yüksek ki siz yaşam tarzından tutun da beslenme alışkanlığına kadar, genetik yatkınlığa kadar her şey, kanserle alakalı. Ama bunu düzeltmek, önüne geçmek en azından önlenebilir olması bizim için çok önemli. Bu rahatsızlıkların yüzde 80-90 civarında koruyucu sağlık hizmetleriyle ücretsiz tanısı konup bertaraf edilen bir rahatsızlık türünden bahsediyoruz. 30 yaşın üzerinde ne kadar insanımız varsa hepsine ulaşmaya çalışıyoruz.” 

ERKEN TEŞHİSLE HAYATI KURTULDU

KETEM’de kanser tanısı konulduğunu erken teşhisle hayatının kurtulduğunu anlatan 49 yaşındaki Aylin Çetiner “Resmen hayata yeniden başladım. Rabbim bana bir şans verdi diye düşünüyorum. Şimdi tedavilerim devam ediyorum. Çevremdeki bayanlara KETEM’e gitmelerini ve muayene olmalarını tavsiye ediyorum. KETEM’dekilere ne kadar teşekkür etsem haklarını ödeyemem” dedi. 

KONTROL OLSUN DİYE GİTTİM KANSER TANISI KONULDU

53 yaşındaki Nuran Eser ise “KETEM’de kanser teşhisi konulanlardanım. KETEM’e gitme sebebim göğsümdeki ağrıydı. Kanser hastalığına yakalanacağımı düşünmüyordum, sadece kontrol olsun diye gideyim dedim. Gittiğimde teşhis konulunca beni oradaki görevliler bilinçli bir şekilde bilgilendirdiler ve beni rahatlattılar. Beni uygun yerlere yönlendirdiler, doktor arama gibi bir derdim olmadı. Hastalığı yendim şimdi tedbirli olmaya özen gösteriyorum” diye konuştu.

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.