Dövizden yeme yemden ete

Dövizden yeme yemden ete

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı ette yüksek fiyatın, besilik canlı hayvan ve yem fiyatlarındaki artışa bağlı olduğunu belirterek, ‘‘Yem fiyatlarını da tetikleyen döviz kurundaki yükseliştir." diye konuştu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan öncesi  üretici ve market fiyatlarını ve çiftçilerin taleplerini açıkladı.
 
Ramazan ayı öncesinde üretici ve market fiyatlarını açıklayan Bayraktar,  Birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Ramazan ayında görülebilecek gıda fiyat artışları konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca çiftçilere yeni finansman olanakları sağlanarak, takibe düşmüş kredi borçlarının faizsiz ve uzun vadeli olarak yapılandırılmasını talep eden Bayraktar, çiftçilerin düşük faizli kredi talebinin karşılanması için, tarımsal kredilerden kredi masrafları alınmamalı ve sigorta mecburiyeti kaldırılmalı çağrısında bulundu.

"YEM MALİYETİ DÜŞMEDEN ET FİYATLARI DÜŞMEZ"

Ramazan ayı öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkın en fazla yüzde 559,3 ile lahanada görüldüğünü ifade eden Bayraktar, "Et üreticimizi besilik canlı hayvan ve yem fiyatlarındaki artış da olumsuz etkilemektedir. Bu fiyatları da tetikleyen döviz kurundaki yükseliştir." diye konuştu. Besilik dana ve yem maliyetlerinde düşüş sağlanmadan et fiyatlarının inmeyeceği belirten Bayraktar şöyle konuştu:

"Bu yıl ve geçen Ramazan öncesi arasında dana eti fiyatlarındaki artış enflasyonun çok altında kalmıştır. Üreticide kuzu eti fiyatı yüzde 24 artarken, dana etindeki fiyat artışı yüzde 4,5 oldu. Tüketicide ise kuzu etinin fiyatı yüzde 25 artarken, dana eti fiyatındaki artış ise yüzde 2,7'de kaldı."

"ÇİFTÇİYE YENİ FİNANSMAN SAĞLANMALI"

Çiftçilere yeni finansman olanakları sağlanarak, takibe düşmüş kredi borçlarının faizsiz ve uzun vadeli olarak yapılandırılmasını talep eden Bayraktar şunları kaydetti:

"Çiftçimizin düşük faizli kredi talebi karşılanmalı, tarımsal kredilerde kredi masrafları alınmamalı, sigorta mecburiyeti kaldırılmalıdır. Çiftçilerimize yeni finansman olanakları sağlanmalı, takibe düşmüş kredi borçları faizsiz ve uzun vadeli olarak yapılandırılmalıdır.Çiftçilere verilen doğrudan desteğin, kanununda öngörüldüğü gibi gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 1'ine çıkarılmadır. Tarımsal desteklerden alınan yüzde 2-4 stopaj kesintisi kaldırılmalıdır. Çiftçilerimizin 2 bin liranın üzerinde vadesi geçmiş vergi, tarımsal amaçlı sulamada kullanılan elektrik, sulama işletme ve bakım ücreti, su kullanım hizmet bedeli borçlarının desteklerden kesilmesi uygulamasından vazgeçilmelidir. Tarımda kullanılan elektrik, tohum, fide ve ilaçtan alınan KDV sıfırlanmalı, elektrikteki enerji fonu ve TRT payı kaldırılmalıdır. Hayvancılık işletmelerinde kullanılan elektriğe tarımsal sulama abone grubu tarifesi uygulanmalıdır. Tarım Bağ-Kurlularda aylık prim ödeme gün sayısı 25 günden, 2008 yılında olduğu gibi yeniden 15 güne indirilmelidir. Çiftçilerimize, prim ödedikleri her yıl için 90 gün, 4 yılda 1 yıl hesabıyla fiili hizmet payı, kamuoyunda bilenen ismiyle yıpranma hakkı verilmelidir. Tarım sigortalarında primler çiftçimizin ödeyebileceği seviyelere çekilmeli, sigorta kapsamı genişletilmelidir."

"Ramazan fırsatçılığı yapılmasın"

Ramazan nedeniyle tüm gözlerin gıda fiyatlarına çevrildiğini belirten Bayraktar, "Beklentimiz bütün kesimlerin sorumlu davranması, artan talebin suistimal edilmemesidir." dedi. Ramazan'da çok tüketilen ürünlerin market fiyatlarının sürekli takip edilmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Ramazan'da gıda denetimleri artırılmalı, halkın sağlığıyla oynanmasına izin verilmemeli. 'Ramazan fırsatçılığı yapılmasın' diyoruz." şeklinde konuştu. Bayraktar, Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala tüm gözler gıda fiyatlarına çevrildiğini belirterek, "Beklentimiz bütün kesimlerin sorumlu davranması, artan talebin suistimal edilmemesidir. Tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi hepimizin dileğidir. Spekülasyona fırsat verilmemeli, tedbirler zamanında alınmalıdır." diye konuştu.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.