Dört Dörtlük Hataya Girmeyin!

Dört Dörtlük Hataya Girmeyin!

Lastik ustası Mustafa Tanış, araçların dört tekerinden sadece ikisine kışlık lastik taktıran sürücüleri uyararak, "Araçta 2 lastiğin kışlık olması, ani frenleme ve viraj alma gibi manevralarda aracın kontrolünü zorlaştırır, Kaza riskini artırır" dedi.

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

Kış ayının kendini iyice gösterdiği bu günlerde araçlardaki kışlık lastik değişimleri tek tük de olsa hala sürüyor. Çeşitli sebeplerden ötürü kışlık lastiklerini takmayı geciktiren araç sahipleri, kar ve yağmur yağışlarının iyice arttığı bu günlerde daha güvenli bir sürüş için lastiklerini değiştiriyor. İvedik'te faaliyet gösteren Tanışlar Rot Balans'ın işletmecisi Mustafa Tanış, kışlık lastikleri konusunda Habervaktim'e açıklamalarda bulundu. Tanış ile yaptığımız keyifli söyleşi şöyle:

KIŞLIK LASTİK KAZA ORANINI DÜŞÜRÜR

Kışlık lastik neden önemlidir?
Kışlık lastikler kış koşullarında lastiğin sertleşmesini önler. Yazlık lastik kullanımı ile kaza yapma riski kış aylarında 4-5 kat artar. Kışlık lastikler, karlı ve buzlu yollarda tutunmayı artırıcı kılcal desenlere sahiptir. Bu nedenle güvenli yolculuk için sürücüler bu lastikleri tercih etmeli.

TEK TÜK DE OLSA DEĞİŞİM SÜRÜYOR
Lastik satışı ve değişiminde durum nedir?

Maddi sıkıntısı iyi olan kişiler genelde sıfır lastik alıyor. Lastiklere pek fazla para vermek istemeyenler ise ikinci el lastik alıyor. Biz normal sezonda günde 50-60 aracın lastiğini değiştiriyoruz ama şimdi değişim sezonu kapanmaya başladı tek tük de olsa iş değişim işi oluyor.
İKİNCİ ELDE PERFORMANS DÜŞÜK OLUR
İkinci el lastik de sıkıntı oluyor mu?

Parası olmayan sürücüler mecbur alıyor ancak ikinci el lastikte performans pek fazla yok.
EN UCUZ LASTİK 120 TL
Lastik fiyatları nedir bir de lastik değişimini ne kadara yapıyorsunuz?

En ucuz sıfır lastik 120 TL civarında, ikinci el iyi bir lastiği ise 4'ünü 300- 350 TL'ye orta ayarda 4 lastiği ise 200 TL'ye alabilirsiniz. Lastik değişimini ise 40 ila 50 TL civarında yapıyoruz.

İKİ LASTİĞİNİ DEĞİŞTİREN DE VAR
Her sürücü 4 lastiğini de değiştiriyor mu?

Bazı araç sahipleri 2 lastiğini değiştiriyor durumu olmadığı için.
EMNİYET İÇİN TAKTIRIN
Peki bunun bir riski var mıdır?

Virajlarda ve karlı havalarda araç kayma oranı çok olur. Onun için o kişiler dikkat etmeli. Emniyet için herkesin kışlık lastiklerini taktırması gerekiyor.
AMAN DİKKAT!
Kış lastiği alırken, kullanırken nelere dikkat edilmeli?
Kışlık lastiklerin, otomobilin 4 pozisyonunda birden kullanılması gerekir. Araçta sadece 2 lastiğin kışlık lastik olması, ani frenleme ve viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır. Lastik alırken lastiklerin yapısına ve markasına dikkat etmek gerekir.
LASTİK MUHAFAZASI İYİ YAPILMALI
Yaz dönemi geldiğinde kışlık lastikler ne yapılmalı?

Kışlık lastikleri kullanılmadıkları dönemlerde uygun koşullarda saklanmalıdır. Lastiğin performans kaybına uğramaması için  ideal şartlarda muhafaza edilmeli.

img_0098.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.