DOKUMACILIK TARİH OLUYOR!

DOKUMACILIK TARİH OLUYOR!

21 yıllık dokumacılık yapan Mehmet Usta, “Bütün el sanatlarında olduğu gibi el dokumacılığına da ilgi her geçen yıl azalıyor. Korkarım ki bizden sonra eskiyen tarihi halıları yenileyecek kimse bulamayacağız” dedi.

 

SÜLEYMAN TOKER/HABERVAKTİM-

 

Başkent’in tarihi soluğunun hissedildiği yerlerden biri olan Samanpazarı’nda bulunan Ahiler El Sanatları ve Antikacılar Çarşısı'nda mesleğini icra eden 21 yıllık Dokumacı Mehmet Usta, iki kardeşiyle birlikte eskiyen tarihi halıları ilk günkü haline getirerek, tarihi yaşatmaya çalışıyor. Eskiyi yenilemenin çok güzel bir duygu olduğunu söyleyen Dokumacı Mehmet, İğne, iplik ve tığ yardımıyla tarihi halıların eskiyen yüzünü yeniden ön yüzüne çıkarttıklarını ve zor bir meslek olan dokumacılığa ise günümüzde talep eden olmadığını belirtti.

EL DOKUMACILIĞINA İLGİ AZALIYOR

Yıldan yıla bu mesleğinde azalara yok olacağını vurgulayan Dokumacı Mehmet Usta, “Bütün el sanatlarında olduğu gibi el dokumacılığına da ilgi her geçen yıl azalıyor. Zamanla da kaybolan meslekler arasında yerini alacaktır. Günümüz de her şeyin taklidi var. İnsanlarda ucuz oldukları için taklide yöneliyorlar. El dokuma halıları ise çok fazla tercih edilmiyor. Bu nedenlerden dolayı da eski tarihi halılarını tamire getiren olmuyor. Bu yüzden de mesleği icra edenlerin sayısı gittikçe azaldı” dedi.

YENİ NESİLDEN MESLEĞE TALEP YOK

Günümüzde mesleği tercih eden olmamasına değinen Mehmet Usta, “Bizden sonra bu mesleği kim icra edecek gerçekten bilmiyorum. Yeni nesilde bu meslek için yetişen kimse yok. Bizler küçükken bu mesleği büyüklerimizden öğrendik, ancak şuanda biz küçüklerimize bu mesleği öğretmiyoruz. Ankara da bizden başka bu mesleği yapan yok. Korkarım ki bizden sonra eskiyen tarihi halıları yenileyecek kimse bulunmayacak” diye konuştu.

MESLEĞİN VARLIĞINI BİLMEYENLER VAR

Böyle bir mesleğin burada icra edildiğini bilmeyenlerin çok fazla olduğuna dikkat çeken Dokumacı Mehmet, “Çoğu kişi elindeki tarihi halıların kıymetini bilmiyor. Halıları da geçtim çoğu kişinin bizim varlığımızdan bile haberi yok. Buraya gezmeye gelip de tesadüfen içeri girenlerin ancak bizden haberi oluyor. Şuan da bizi en çok tercih eden koleksiyonculardır. Onun haricinde ise babalarından dedelerinden kalma tarihi halıları şans eseri bize rastlayıp getirenler bizim varlığımızı biliyor” şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.